Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Κρίνος της θάλασσας

Κρίνος της θάλασσας. Ο κρίνος της θάλασσας ή Pancratium maritimum ή Παγκράτιο το παράλιο κινδυνεύει από τον άνθρωπο

Ο Κρίνος της θάλασσας ή ή Pancratium maritimum ή Παγκράτιο το παράλιο ή Sea daffodil ή Κρινάκι της άμμου ή Κρίνος του Αγίου Νικολάου ή θαλάσσιος ασφόδελος ανήκει στην οικογένεια Amaryllidaceae ή Αμαρυλλιδοειδών της συνομοταξίας των αγγειοσπέρμων.

Ο Κρίνος της θάλασσας είναι ένα είδος βολβώδους φυτού ιθαγενές στα Κανάρια Νησιά, στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα από την Πορτογαλία, το Μαρόκο και τις Βαλεαρίδες Νήσους ανατολικά μέχρι την Τουρκία, τη Συρία, το Ισραήλ και τον Καύκασο. Επίσης, φύεται ση Νότια Καλιφόρνια, τις Βερμούδες και τις Αζόρες.

Το Pancratium maritimum είναι ένα βολβώδες πολυετές φυτό με μεγάλα εντυπωσιακά, λευκά, εύοσμα άνθη, που ανθίζει από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η καρποφορία γίνεται το φθινόπωρο όπου μέσα από τις κάψες εμφανίζονται οι μαύροι ανάλαφροι σπόροι που μοιάζουν με κομματάκια από κάρβουνο. Αποτελεί ένα από τα ωραιότερα είδη στις αμμώδεις παραλίες της χώρας μας, αν και τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της αύξησης του τουρισμού οι πληθυσμοί του μειώνονται, συνεχώς.

Το Pancratium maritimum επικονιάζεται από ένα έντομο που ονομάζεται Agrius convolvuli. Αυτά τα έντομα επισκέπτονται το λουλούδι μόνο όταν η ταχύτητα του ανέμου είναι κάτω από 2 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Ακόμη και αν το είδος γονιμοποιηθεί με τεχνητό τρόπο κατά τη διάρκεια του ανέμου, η επικονίαση δεν είναι αποτελεσματική.

Καλλιεργείται εύκολα, αλλά απαιτεί πολύ ηλιόλουστη θέση και πολύ καλά στραγγιζόμενο, αμμώδες έδαφος.

Τα οφέλη στην υγεία από τον κρίνο της θάλασσας

Η παγκρατιστατίνη, η οποία περιέχεται στο φυτό είναι ένα αλκαλοειδές κι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Το εκχύλισμα P. maritimum έχει καθαρτικές, ακαρεοκτόνες, παρασιτοκτόνες, εντομοκτόνες, αντικαρκινικές, αντιικές, αντιμικροβιακές, ανοσοδιεγερτικές, αναλγητικές, ανθελονοσιακές, αντιμυκητιασικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Χρησιμοποιείται, επίσης, στη μαγειρική σε σαλάτες και είναι τονωτικό, διουρητικό και κατά του σκορβούτου.

Τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Ίριδες για την υγεία σας

Η ιστορία της διατροφής

Ο κρίνος της Παναγίας

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σερνικοβότανα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σαφράν

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Smoothie με ποικιλία μούρων

Smoothie με ποικιλία μούρων. Αυτό το smoothie με μούρα είναι μια τέλεια καλοκαιρινή απόλαυση. Είναι δροσιστικό, υγιεινό και γευστικό Smoothie με ποικιλία μούρων ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 φλιτζάνια βιολογικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ