Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Κέδρος

Κέδρος. Ο κέδρος ή Cedrus ή Pinus cedrus είναι κωνοφόρο αειθαλές δέντρο που ανήκει στην οικογένεια των Πευκοειδών (Pinaceae).

Ο Κέδρος περιλαμβάνει τρία είδη και ένα υποείδος. Δάση από κέδρους συναντώνται στην Τουρκία και στο Λίβανο, στα όρη του Άτλαντα στην Αλγερία, στα Ιμαλάια και στην Κύπρο. Ο κέδρος αναφέρεται στο γένος Cedrus και διαφέρει από το κέδρο που αναφέρεται στο γένος Juniperus (η άρκευθος).

Ο κέδρος χαρακτηρίζεται από το μεγάλο μέγεθος του κορμού του. Τα φύλλα του είναι βελονοειδή και άκαμπτα, ενώ καθένα από αυτά διαθέτει δύο ρητινοφόρους αγωγούς. Το φύλλο ενός κέδρου παραμένει στο δέντρο από 3 ως 6 χρόνια. Οι θηλυκοί κώνοι του κέδρου έχουν πράσινο ή πορφυρό χρώμα. Κέδρους συναντάμε συχνά σε ελατοδάση, διότι οι κέδροι αρχικά παρέχουν τη σκιά που απαιτούν τα έλατα για να μεγαλώσουν κατά τα πρώτα στάδια της ζωής τους. Το ξύλο ενός κέδρου όταν καίγεται δίνει ένα άρωμα, και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται και ως αρωματικό δέντρο. Ο κέδρος δε χρειάζεται πολύ νερό για να αναπτυχθεί, ούτε έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από το έδαφος.

Τα δέντρα Cedrus μπορούν να φτάσουν τα 30-40 m (περιστασιακά 60 m) σε ύψος, με πικάντικο-ρητινώδες αρωματισμένο ξύλο, χοντρό ραβδωτό ή τετράγωνο ραγισμένο φλοιό και φαρδιά, επίπεδα κλαδιά. Οι βλαστοί είναι δίμορφοι και αποτελούνται από μακριούς βλαστούς, που σχηματίζουν το πλαίσιο των κλαδιών και από βραχείς βλαστούς, που φέρουν το μεγαλύτερο μέρος των φύλλων. Τα φύλλα είναι αειθαλή και βελονοειδή, μήκους 8–60 mm, διατεταγμένα σε ανοιχτή σπειροειδή φυλλοταξία στους μακριούς βλαστούς και σε πυκνές σπειροειδείς συστάδες 15–45 μαζί σε βραχείς βλαστούς. Ποικίλλουν από έντονο πρασινοπράσινο έως σκούρο πράσινο έως έντονα γλαυκώδες απαλό μπλε-πράσινο, ανάλογα με το πάχος του στρώματος λευκού κεριού που προστατεύει τα φύλλα από την αποξήρανση. Οι κώνοι του σπόρου έχουν σχήμα βαρελοειδές, μήκους 6–12 cm και πλάτους 3–8 cm, οι πράσινοι ωριμάζουν γκριζοκαφέ και αποσυντίθενται με την ωριμότητα για να απελευθερώσουν τους φτερωτούς σπόρους. Οι σπόροι έχουν μήκος 10–15 mm, με πτερύγιο 20–30 mm. Οι σπόροι έχουν δύο ή τρεις φουσκάλες ρητίνης, που περιέχουν μια ρητίνη με δυσάρεστη γεύση, που θεωρείται ότι είναι μια άμυνα κατά της θήρευσης των σκίουρων. Η ωρίμανση του κώνου διαρκεί ένα χρόνο, με επικονίαση το φθινόπωρο και οι σπόροι ωριμάζουν ταυτόχρονα ένα χρόνο αργότερα. Οι κώνοι γύρης είναι λεπτοί ωοειδείς, μήκους 3–8 cm, παράγονται στα τέλη του καλοκαιριού και ρίχνουν γύρη το φθινόπωρο.

Είδη κέδρου

Cedrus brevifolia
Cedrus deodara
Cedrus atlantica
Cedrus libani

Τα οφέλη του κέδρου στην υγεία

Ο κέδρος είναι ένα πολύ ισχυρό αντισηπτικό και μυκητοκτόνο. Αποτελεί μια εξαιρετική θεραπεία για την ένταση και το άγχος παράλληλα τονώνει το νευρικό, το αναπνευστικό και το μυϊκό σύστημα ενώ χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση της ακμής και της τριχόπτωσης.

Ιατρικές Χρήσεις αιθέριου ελαίου Κέδρου

1)Για την κυτταρίτιδα και την κατακράτηση υγρών: Προσθέστε 35 σταγόνες σε 100ml έλαιο αμυγδάλου και κάντε μασάζ σε όλο το σώμα ιδιαιτέρα στα σημεία που έχουν πρόβλημα.

2)Για την ακμή και τα σπυράκια: Προσθέστε 15 σταγόνες κέδρο σε 50ml έλαιο jojoba και εφαρμόστε στο πρόσωπο δυο φορές τη μέρα.

Συνδυάζεται περίφημα με άρκευθο, βετιβέρια, κυπαρίσσι, πατσουλί, ρόδο και σανταλόξυλο.

Σα θεραπευτικό βότανο ο κέδρος έχει πολλές εφαρμογές. Οι καρποί του έχουν διουρητικές ιδιότητες. Επίσης, χρησιμοποιούνται με τη μορφή τσαγιού ή εκχύματος, μουλιασμένα σε νερό, για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας, σα διεγερτικά, σα χωνευτικά, σαν απολυμαντικά, για τη θεραπεία της ψώρας και άλλες δερματοπάθειες.

Τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης

Αιθέρια έλαια για τα μαλλιά σας

Αρωματοθεραπεία

Άρκευθος η κοινή

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Smoothie με ποικιλία μούρων

Smoothie με ποικιλία μούρων. Αυτό το smoothie με μούρα είναι μια τέλεια καλοκαιρινή απόλαυση. Είναι δροσιστικό, υγιεινό και γευστικό Smoothie με ποικιλία μούρων ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 φλιτζάνια βιολογικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ