Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Αιθέριο έλαιο δυόσμου

Αιθέριο έλαιο δυόσμου. Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία από το αιθέριο έλαιο δυόσμου και πως μπορείτε να το χρησιμοποιείτε;

Το αιθέριο έλαιο δυόσμου ή Mentha spicata προέρχεται από την Ινδία. Προέρχεται από απόσταξη από τις ανθοφόρες κορυφές και τα φύλλα, αλλά χρησιμοποιείται και ολόκληρο το φυτό, αποσταγμένο με ατμό και είναι ένα απαλό κίτρινο ελαιώδες υγρό κι έχει ζεστό, πικάντικο, ποώδες, με άρωμα δυόσμου ή μέντας.

Η Mentha Spicata είναι πολυετές φυτό ύψους 30 – 100 εκ., της οικογένειας Χειλανθών, με λογχοειδή αρωματικά φύλλα και μικρά λουλούδια. Είναι του ίδιου γένους με τη Μέντα αλλά διαφορετικό βοτανικό είδος.

Περιέχει καρβόνη, συστατικό που έχει προταθεί ως ισχυρό απωθητικό κουνουπιών από την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος.

Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν για να αρωματίσουν το νερό του μπάνιου τους, καθώς και για τη θεραπεία σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως η βλενόρροια.

Κατά το Μεσαίωνα χρησιμοποιούσαν το αιθέριο έλαιο δυόσμου σαν επουλωτικό των ούλων και λευκαντικό των δοντιών.

Σύμφωνα με την Κινέζική Ιατρική ανήκει στο στοιχείο του μετάλλου και χρησιμοποιείται για κρυολογήματα και αναπνευστικές λοιμώξεις, πεπτικά προβλήματα, ναυτία, ευερέθιστο έντερο και κολικούς.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του αιθέριου ελαίου δυόσμου

Το αιθέριο έλαιο δυόσμου θεωρείται εξαιρετικό για τα πεπτικά προβλήματα, όπως ο πόνος στο στομάχι, τα αέρια, η δυσπεψία και η δυσκοιλιότητα. Ένα από τα ενεργά συστατικά του δυόσμου είναι η καρβόνη. Έρευνες δείχνουν ότι η καρβόνη έχει αντισπασμωδική δράση στο έντερο. Οι χαλαρωτικές επιδράσεις της μέντας στο πεπτικό σύστημα μπορεί να είναι ευεργετικές για συχνές παθήσεις, όπως οι στομαχικές διαταραχές και ο μετεωρισμός.

Βοηθά κάποιον με συμφόρηση και προβλήματα αναπνοής.

Το έλαιο δυόσμου επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των πληγών.

Είναι χαλαρωτικό και το δροσερό άρωμα χαλαρώνει τους μύες. Είναι κατάλληλο για το στρες και την ημικρανία. Το αιθέριο έλαιο δυόσμου βοηθά στην ανακούφιση από την κατάθλιψη, την ψυχική κόπωση και το συναισθηματικό στρες κι ενισχύει τη μνήμη. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε μενθόλη, ο δυόσμος μπορεί να ενθαρρύνει τη χαλάρωση δρώντας στους υποδοχείς GABA/Gamma-aminobutyric acid/Γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ. Το GABA είναι ένας νευροδιαβιβαστής που βοηθά στην αποστολή μηνυμάτων μεταξύ του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Λέγεται ότι έχει μια φυσική ηρεμιστική δράση που βοηθά στη μείωση των συναισθημάτων του άγχους μειώνοντας τη νευρωνική διέγερση.

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.Το αιθέριο έλαιο δυόσμου έχει αντιπολλαπλασιαστικές επιδράσεις έναντι των κυτταρικών σειρών των ανθρώπινων όγκων.

Επιτυγχάνει την ορμονική ισορροπία και μειώνει την τριχοφυΐα. Η υπερτρίχωση είναι ένα πρόβλημα υγείας για τις γυναίκες στις οποίες οι τρίχες μεγαλώνουν υπερβολικά εκεί που δε θα έπρεπε και προκαλεί, επίσης και ανδρική φαλάκρα. Αυτή η κατάσταση προκαλείται, συνήθως, από μια αύξηση των ανδρικών ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα, όπως η τεστοστερόνη.

Είναι αντισηπτικό, τονωτικό, διουρητικό και απολυμαντικό. Το αιθέριο έλαιο δυόσμου χρησιμοποιείται σε οδοντόκρεμες, σε στοματικά διαλύματα, για καλή στοματική υγιεινή και κατά της δύσοσμης αναπνοής. Χρησιμοποιείται ως βάλσαμο για τα χείλη, ζελέ και καραμέλες. Χρησιμοποιείται, επίσης, για τον αρωματισμό καλλυντικών και οικιακών προϊόντων, όπως λοσιόν και κεριά. Φτιάξτε ένα υπέροχο φυσικό στοματικό διάλυμα ή οδοντόκρεμα με αιθέριο έλαιο δυόσμου και θα έχετε πολλές ευεργετικές αντιβακτηριακές ιδιότητες, γιατί μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης βακτηρίων, μυκήτων και ακόμη και ορισμένων ιών. Το αιθέριο έλαιο δυόσμου έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι καταπολεμά τα τροφιμογενή παθογόνα βακτήρια, όπως η Salmonella typhimurium και το Escherichia coli

Το αιθέριο έλαιο δυόσμου χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση προβλημάτων ακμής και το λιπαρό δέρμα και βοηθά, επίσης, σε δερματικές αλλεργίες και φλεγμονές λόγω των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του. Το αιθέριο έλαιο δυόσμου είναι γνωστό για την ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή, να καταστρέφει τα βακτήρια και μπορεί ακόμη και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα όταν χρησιμοποιείται εσωτερικά. Χρησιμοποιώντας το τοπικά, o πλούσιoς σε μενθόλη δυόσμος μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του εντοπισμένου πόνου στους μυς και στα νεύρα, ακόμη και στην αρθρίτιδα. Άλλα πιθανά οφέλη και χρήσεις του δυόσμου είναι η ανακούφιση από τον πονοκέφαλο, τον πονόλαιμο, τον πονόδοντο και τις κράμπες.

Το αιθέριο έλαιο δυόσμου είναι καλό για την αφαίρεση της πιτυρίδας λόγω των αντιμυκητισιακών και αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων του. Κάνει, επίσης, τα μαλλιά πιο πυκνά και πιο δυνατά και χρησιμεύει ως πολύ καλό φάρμακο για την τριχόπτωση.

Το αιθέριο έλαιο δυόσμου έχει ήπιο και γλυκό άρωμα και είναι ασφαλές για μικρά παιδιά κι εγκυμονούσες, γιατί δρα κατά των εμέτων και της πρωινής ναυτίας, αλλά και κατά των εμέτων που προκαλούν οι χημειοθεραπείες.

Πώς να χρησιμοποιείτε το αιθέριο έλαιο δυόσμου

Διαχυτής

7 σταγόνες σε χαρτομάντιλο ή σε ατμοποιητή

Λουτρό

7 σταγόνες σε ένα μπάνιο

Περιποίηση δέρματος & μασάζ

25 σταγόνες σε λάδι φορέα 50 ml

Η εσωτερική του χρήση θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Με αιθέρια έλαια Πορτοκαλιού, Περγαμόντου, Γκρέιπφρουτ, Θυμαριού, Δεντρολίβανου.

Αιθέρια Έλαια για την Υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα αιθέρια έλαια για την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Το μινθέλαιο

Δυόσμος

Φρέσκα βότανα στο μπαλκόνι σας

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με δυόσμο

Τα αιθέρια έλαια για τον καρκίνο

Μυρωδιές που ανακουφίζουν αμέσως από το άγχος

Μέντα

Τα πιο συχνά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες. Γιατί οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι φέτος πιο βασανιστικές από ποτέ. Οι καλοκαιρινές αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα. Όλοι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ