Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του κράνμπερι. Το κράνμπερι περιέχει μια ποικιλία φυτοχημικών ουσιών που έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες
Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD
Κράνμπερι και καρκίνος
Τα βακκίνια ή κράνμπερι ή κράνμπερις ή φίγγι ή Vaccinium macrocarpon ή cranberries ή cranberry ή είναι φρούτο το οποίο ανήκει στην ομάδα των μουροειδών.
Το κράνμπερι περιέχει μια ποικιλία φυτοχημικών ουσιών. Οι φλαβονόλες, οι προανθοκυανιδίνες και οι ανθοκυανίνες είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στις αντικαρκινικές ιδιότητες των φρούτων ή του χυμού του κράνμπερι.

Συγκεκριμένα, το ουρσολικό οξύ που προέρχεται από το cranberry, οι προανθοκυανιδίνες και το εκχύλισμα cranberry αναστέλλουν την ανάπτυξη κυτταρικών σειρών καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας, του γλοιοβλαστώματος, της λευχαιμίας, του πνεύμονα, του μελανώματος, της στοματικής κοιλότητας, του στομάχου, του προστάτη, των νεφρών κ.ά. Το κράνμπερι είναι μια πλούσια πηγή φαινολικών συστατικών και μη εύπεπτων ζυμώσιμων διαιτητικών ινών, οι οποίες παρουσιάζουν αντιπολλαπλασιαστική δράση στα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου.

Άλλα οφέλη στην υγεία από τα κράνμπερι
Το κράνμπερι έχει αποδειχθεί ότι είναι, επίσης, ένα ισχυρό αντιιικό φάρμακο. Μια πρόσφατη μελέτη τεκμηρίωσε την αντιιική του δράση κατά του δάγκειου πυρετού και του ιού Ζίκα. Επιπλέον, η Oximacro, μια προανθοκυανιδίνη τύπου Α, που ταυτοποιείται στο εκχύλισμα κράνμπερι, αναστέλλει την αντιγραφή του ιού της γρίπης παρεμβαίνοντας στην αιμαγλουτινίνη.
Το κράνμπερι μπορεί να δράσει και ως αντιμικροβιακός παράγοντας αλλά και καταστρέφει το βιοφίλμ των παθογόνων μικροοργανισμών που βρίσκεται μέσα στο σώμα.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ 20 κοινών φρούτων, τα κράνμπερι έχουν το υψηλότερο επίπεδο φαινολών, ενός τύπου αντιοξειδωτικού. Οι ανθοκυανίνες που βρίσκονται στα κράνμπερις έχουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και προστατεύουν από ηπατικές παθήσεις. Το κράνμπερι προσφέρει πολλά οφέλη που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του ήπατος. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, η ικανότητά του να υποστηρίζει τα επίπεδα ενζύμων και η δυνατότητά του να βελτιώνει τη μεταβολική υγεία το καθιστούν μια πολύτιμη προσθήκη, ως συμπλήρωμα, σε ηπατικές διαταραχές.
Το κράνμπερι λαμβάνεται, κυρίως, για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και για τις υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Τα προϊόντα κράνμπερι προωθούνται για αυτές τις συχνές λοιμώξεις εν μέρει λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για στρατηγικές πρόληψης χωρίς αντιβιοτικά, δεδομένων των ανησυχιών για τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια. Επίσης, πρέπει να το λαμβάνουν όσοι έχουν νεφρολιθίαση.
Το κράνμπερι ασκεί σημαντική αντιμυκητιασική δράση σε οκτώ αντιπροσωπευτικά είδη δερματοφύτων, ενώ έχει εμφανή επίδραση στην Candida albicans. Η αντιμυκητιασική δράση οφείλεται στο βενζοϊκό οξύ και άλλα συστατικά μικρού μοριακού βάρους που υπάρχουν στο cranberry.

Τα κράνμπερις αποτελούν καλή πηγή διαφόρων βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Xρησιμοποιούνται ως θεραπεία για τον καρκίνο, για παθήσεις της ουροδόχου κύστης και των νεφρών, για τις στομαχικές διαταραχές, για την απώλεια βάρους, για τις παθήσεις αίματος, αλλά και για το σκορβούτο. Ως εξαιρετικός γαλακτωματοποιητής λίπους, ο χυμός κράνμπερι βοηθάει στη διάσπαση οποιασδήποτε περίσσειας λίπους που απομακρύνεται από τα λεμφικά αγγεία.
Η υψηλή συγκέντρωση σαλικυλικού οξέος στα κράνμπερι παρέχει παρόμοια αποτελέσματα με την ασπιρίνη, η οποία είναι σαλικυλικό. Η κατανάλωση χυμού κράνμπερι ή η λήψη συμπληρωμάτων κράνμπερι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη θρόμβων αίματος δρώντας ως αραιωτικό αίματος.
Τα κράνμπερις έχουν και αντιγηραντικές ιδιότητες γιατί αυξάνουν την ποσότητα κολλαγόνου στο δέρμα, αλλά αυξάνουν και τη γνωστική ικανότητα. Η κατανάλωση κράνμπερι βελτιώνει τη μνήμη, προλαμβάνει την άνοια και μειώνει την κακή χοληστερόλη, γιατί αυξάνει την καλή. Τα κράνμπερις έχουν απίστευτα υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και βιταμίνες C και E, οι οποίες καταπολεμούν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες για να ελαχιστοποιήσουν τα ορατά σημάδια γήρανσης, συμπεριλαμβανομένων των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, της υπερμελάγχρωσης και της απώλειας ελαστικότητας του δέρματος.

Τα κράνμπερις έχουν μοναδικές προανθοκυανιδίνες τύπου Α, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της βακτηριακής προσκόλλησης, στη διατήρηση των υγιών βακτηρίων του εντέρου και βοηθούν στην πρόληψη του Helicobacter pylori/Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, μιας κύριας αιτίας γαστρικών ελκών.
Τα συμπληρώματα με κράνμπερι βελτιώνουν τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, μειώνουν την ανάγκη για ούρηση τη νύχτα και βελτιώνουν τη ροή ούρων. Επίσης, είναι φυσικό αντιβιοτικό για την προστατίτιδα.
Το κράνμπερι αποτρέπει την τριχόπτωση και προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών.
Οι συμπυκνωμένες τανίνες στο κράνμπερι να χρησιμεύσουν ως φυσικό αντιπαρασιτικό (ανθελμινθικό).
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά το κράνμπερι βοηθά στον καθαρισμό του αναπνευστικού συστήματος και στην εξάλειψη της συσσώρευσης βλέννας στους πνεύμονες.
Τα κράνμπερις μπορούν, επίσης, να καταπολεμήσουν τα επιβλαβή στοματικά βακτήρια επειδή περιέχουν ένα θρεπτικό συστατικό που ονομάζεται προανθοκυανιδίνες, το οποίο εμποδίζει τη σύνδεση των βακτηρίων. Όχι μόνο μπορεί να μειώσει τα βακτήρια που μπορούν να οδηγήσουν σε τερηδόνα και ουλίτιδα, αλλά μπορεί επίσης να αποτρέψει την κακοσμία του στόματος.
Επίσης, τα κράνμπερις είναι ένας καλός τρόπος να ενισχύσετε την υγεία των ματιών σας. Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά μπορεί να καταπολεμήσει τις παθήσεις απώλειας όρασης, όπως η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καθιστώντας τα κράνμπερι απαραίτητο για την πρόληψη της τύφλωσης.
Βιβλιογραφία
-jn.nutrition.org
Volume 137, Issue 1p186S-193SJanuary 2007
Cranberry and Its Phytochemicals: A Review of In Vitro Anticancer Studies123
Catherine C. Neto [email protected]
-onlinelibrary.wiley.com
Anticancer activities of cranberry phytochemicals: An update
Catherine C. Neto, Jon W. Amoroso, Anne M. Liberty
First published: 19 June 2008 https://doi.org/10.1002/mnfr.200700433
-ingentaconnect.com
Anti-Cancer Agents in Medicinal Chemistry (Formerly Current Medicinal Chemistry – Anti-Cancer Agents), Volume 19, Number 14
Cranberry: A Promising Natural Source of Potential Nutraceuticals with Anticancer Activity.
Authors: Mantzorou, Maria; Zarros, Apostolos; Vasios, Georgios; Theocharis, Stamatios; Pavlidou, Eleni; Giaginis, Constantinos
Source: Anti-Cancer Agents in Medicinal Chemistry (Formerly Current Medicinal Chemistry – Anti-Cancer Agents), Volume 19, Number 14, 2019, pp. 1672-1686(15)
Publisher: Bentham Science Publishers
DOI: https://doi.org/10.2174/1871520619666190704163301
-journals.sagepub.com
First published online February 21, 2019
Cranberry anti-cancer compounds and their uptake and metabolism: An updated review
Jeevan K. Prasain [email protected], Clinton Grubbs, and Stephen Barnes
Volume 10, Issue 1
https://doi.org/10.3233/JBR-180370
-mdpi.com
Cranberries and Cancer: An Update of Preclinical Studies Evaluating the Cancer Inhibitory Potential of Cranberry and Cranberry Derived Constituents
by Katherine M. Weh, Jennifer Clarke and Laura A. Kresty
Author to whom correspondence should be addressed.
Antioxidants 2016, 5(3), 27; https://doi.org/10.3390/antiox5030027
Submission received: 30 June 2016 / Revised: 11 August 2016 / Accepted: 15 August 2016 / Published: 18 August 2016
(This article belongs to the Special Issue Berry Antioxidants in Health and Disease)
-benthamdirect.com
Cranberry as Promising Natural Source of Potential Anticancer Agents: Current Evidence and Future Perspectives
Authors: Athanasios Katsargyris, Ekaterini-Christina Tampaki, Constantinos Giaginis and Stamatios Theocharis
Source: Anti-Cancer Agents in Medicinal Chemistry (Formerly Current Medicinal Chemistry – Anti-Cancer Agents), Volume 12, Issue 6, Jul 2012, p. 619 – 630
DOI: https://doi.org/10.2174/187152012800617669
Available online: 01 Jul 2012
-sciencedirect.com
Food Research International
Volume 44, Issue 5, June 2011, Pages 1408-1413
Food Research International
Antioxidant and antiradical properties of cranberry juice and extracts
Author links open overlay panel
S. Caillet, J. Côté a, G. Doyon b, J.-F. Sylvain c, M. Lacroix a
Cite
https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.02.019
Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου
Η ζωή είναι πολύτιμη.
Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!
Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.
Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.
Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.


Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI
Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI
Υψηλής Ποιότητας συμπλήρωμα κράνμπερι για την υγεία σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το Υψηλής Ποιότητας συμπλήρωμα κράνμπερι για την υγεία σας

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο
Πατήστε, εδώ, γαια να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο

Διαβάστε, επίσης,
Πότε πρέπει να παίρνετε κράνμπερι
Διατροφή για τις ουρολοιμώξεις
Η καλύτερη θεραπεία σε υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
Αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί