Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΆσκηση και σπορΚάντε βάρη αν έχετε αυξημένη πίεση

Κάντε βάρη αν έχετε αυξημένη πίεση

Κάντε βάρη αν έχετε αυξημένη πίεση. Οι ασκήσεις με βάρη σύμφωνα με μελέτες μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε κατάσταση ηρεμίας.

Βάρη για την αυξημένη πίεση

Επί χρόνια, οι ειδικοί συνιστούσαν στους πάσχοντες από υπέρταση να αποφεύγουν τις ασκήσεις με βάρη, διότι φοβόντουσαν ότι η αύξηση της πίεσης κατά τη διάρκεια της ανύψωσης μεγάλου βάρους μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και μακροπρόθεσμα να αυξήσει περαιτέρω την αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, τα στοιχεία των μελετών που τεκμηρίωναν αυτόν το φόβο ήταν λιγοστά και τα τελευταία χρόνια μεγάλες μελέτες έδειξαν ότι ισχύει το αντίθετο: τελικά, οι ασκήσεις με βάρη μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε κατάσταση ηρεμίας, επειδή η αύξηση της μυϊκής δύναμης που επιφέρουν σημαίνει μείωση των απαιτήσεων από την καρδιά κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Στην Επιθεώρηση «Hypertension», δημοσιεύθηκε ανάλυση 11 κλινικών μελετών που συνέκρινε 182 ενηλίκους που έκαναν βάρη αρκετές φορές την εβδομάδα με 138 εθελοντές που δεν έκαναν. Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι οι ασκήσεις με βάρη μείωναν τη συστολική πίεση (ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) κατά 2% και τη διαστολική πίεση (ο μικρός αριθμός) κατά 4%. Τα οφέλη αυτά φαντάζουν μικρά, αλλά μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά την καρδιαγγειακή υγεία.

Μία άλλη μελέτη, της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ), που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση «Circulation», έδειξε ότι 2-3 προπονήσεις με βάρη την εβδομάδα (με ασκήσεις, όπως οι κάμψεις δικεφάλων και οι πιέσεις ποδιών είναι αρκετές για να μειωθεί η πίεση.

Οι ασκήσεις με βάρη μπορεί να ωφελούν τους ασθενείς με προβλήματα υπέρτασης, αλλά κανένας ασθενής δεν πρέπει να αρχίσει να προπονείται, εάν πρώτα δε ρωτήσει το γιατρό του, γιατί μπορεί να υπάρχουν και άλλα συνοδά προβλήματα.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης.

Οι καλύτερες τροφές για να ρίξετε την κακή χοληστερίνη

Τι είναι τα φυτοχημικά

Οι καλύτερες τροφές για την καρδιά

Υγεία της καρδιάς

Τροφές εναντίον θρόμβων

Κόλπο για να αυξήσετε την καλή χοληστερόλη

Κόκκινο κρέας με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί

Γιατί οι Κρητικοί ζουν περισσότερο

Το κόκκινο κρασί χαρίζει μακροζωία

Μειώστε την αρτηριακή σας πίεση με φυσικούς τρόπους

Διακυμάνσεις αρτηριακής πίεσης

Διαφορά αρτηριακής πίεσης στα δύο χέρια

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ