Γαρίδες με μακαρόνια. Νόστιμη και εύκολη ελληνική συνταγή με απαραίτητα λιπαρά οξέα, χιτοζάνη και ασταξανθίνη.
Γαρίδες με μακαρόνια
Νόστιμη ελληνική συνταγή
ΓΑΡΙΔΕΣ: Οι γαρίδες περιέχουν δύο πολύ ισχυρά θρεπτικά συστατικά σε μεγάλη συγκέντρωση. Τα αντιοξειδωτικά σελήνιο και την ασταξανθίνη. Η ασταξανθίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό, χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το ιδιαίτερο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα των συμπαθέστατων γαρίδων. Ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών που διακρίνονται για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η ασταξανθίνη έχει τη δυνατότητα να «περνάει» το φράγμα του εγκεφάλου και να προστατεύει από βλάβες του οξειδωτικού στρες. Είναι εξίσου ευεργετική, όμως και για την καρδιά και τους μύες. Το σελήνιο με τη σειρά του είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και ισχυροποιεί την αντικαρκινική άμυνα του οργανισμού. Προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες και το αίμα από το οξειδωτικό στρες. Προστατεύει τα μάτια μας και το νευρικό μας σύστημα ενώ ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενάντια στις μολύνσεις του περιβάλλοντος.
ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

Νόστιμη ελληνική συνταγή με απαραίτητα λιπαρά οξέα, χιτοζάνη και ασταξανθίνη
Γαρίδες με μακαρόνια
Υλικά
- 1000 γρ. σπαγγέτι καλύτερα μαύρα ή λιγκουίνι (είναι πιο πλατιά και ταιριάζουν άριστα με τα θαλασσινά)
- 16 μεγάλες γαρίδες
- 8 ντομάτες
- 12 σκελίδες σκόρδο
- 4 ποτήρια λευκό κρασί
- μαϊντανός
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
-Ξεκινάμε βράζοντας τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε, τα λαδώνουμε και τα αφήνουμε, μέχρι να ετοιμαστεί η σάλτσα.
-Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο λαδάκι και σοτάρουμε το σκόρδο που το έχουμε κόψει σε κομμάτια και για όσους αγαπούν τα καυτερά, ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά.
-Στο τηγάνι παίρνουν σειρά οι γαρίδες, οι οποίες μόλις ροδίσουν τις «σβήνουμε» με το κρασί.
-Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και όσοι προτιμούν τα καυτερά μπορούν να ρίξουν επιπλέον κοκκινοπίπερο καγιέν.
-Μετά από 5 – 10 λεπτά οι γαρίδες αποσύρονται σε ένα πιάτο κι εμείς συνεχίζουμε να ανακατεύουμε τη σάλτσα μας μέχρι να λιώσουν οι ντομάτες.
-Στο τέλος ρίχνουμε και τα μακαρόνια και ανακατεύουμε για να δέσουν τα υλικά μας. Είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα!
Σε μια πιατέλα ρίχνουμε τα μακαρόνια, σερβίρουμε από πάνω τις γαρίδες και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και πιπεράκι.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,
Σπαγγέτι με σπανάκι και κατσικίσιο τυρί
Χρήσιμες πληροφορίες για την ασταξανθίνη
Ζυμαρικά με γαρίδες και κάπαρη
Γαριδομακαρονάδα με πέστο βασιλικού
Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά