Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΓαριδομακαρονάδα με πέστο βασιλικού

Γαριδομακαρονάδα με πέστο βασιλικού

Γαριδομακαρονάδα με πέστο βασιλικού. Σερβίρετε με τυρί παρμεζάνα για μια διακριτική αλμύρα που θα απογειώσει αυτό το πιάτο.

Νόστιμη γαριδομακαρονάδα με πέστο βασιλικού

ΖΥΜΑΡΙΚΑ: Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βασικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες τους χαρακτηρίζουν και «καύσιμα» του εγκεφάλου. Δεν είναι, μάλιστα, σπάνιο το φαινόμενο, άτομα που κάνουν αυστηρές δίαιτες να παρουσιάζουν προβλήματα συγκέντρωσης.

ΓΑΡΙΔΕΣ: Οι γαρίδες περιέχουν δύο πολύ ισχυρά θρεπτικά συστατικά σε μεγάλη συγκέντρωση. Τα αντιοξειδωτικά σελήνιο και την ασταξανθίνη. Η ασταξανθίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό, χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το ιδιαίτερο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα των συμπαθέστατων γαρίδων. Ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών που διακρίνονται για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η ασταξανθίνη έχει τη δυνατότητα να «περνάει» τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να προστατεύει από βλάβες του οξειδωτικού στρες. Είναι εξίσου ευεργετική, όμως και για την καρδιά και τους μυς. Το σελήνιο με τη σειρά του είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και ισχυροποιεί την αντικαρκινική άμυνα του οργανισμού. Προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες και το αίμα από το οξειδωτικό στρες. Προστατεύει τα μάτια μας και το νευρικό μας σύστημα ενώ ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενάντια στις μολύνσεις του περιβάλλοντος.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Ο βασιλικός έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και δυνητικές για χρήση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο βασιλικός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ύπαρξη συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων και  θρόμβων στα ποντίκια. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται στην Ινδία, ως συμπληρωματική θεραπεία κατά του άγχους, του άσθματος και του διαβήτη. Ο βασιλικός, καθώς και άλλα αρωματικά φυτά, όπως, ο μάραθος και το εστραγκόν, περιέχουν εστραγόλη.

Γαριδομακαρονάδα με πέστο βασιλικού

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

1 σκελίδα βιολογικό σκόρδο

1/2 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

1/2 ματσάκι φύλλα βιολογικού βασιλικού

1/4 ματσάκι φύλλα βιολογικού μαϊντανού

1/4 ματσάκι φύλλα βιολογικός δυόσμος

1/2 φλιτζάνι φρυγανισμένα ανάλατα βιολογικά φιστίκια Αιγίνης

1 κουταλιά της σούπας ψιλοτριμμένη βιολογική παρμεζάνα

3 κουταλιές της σούπας έξτρα βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας χυμό βιολογικού λεμονιού

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

400 γραμμάρια βιολογικά μακαρόνια της αρεσκείας σας

700 γραμμάρια βιολογικές βασιλικές γαρίδες, ξεφλουδισμένες με άθικτες ουρές

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Μετατρέπετε το σκόρδο και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε πάστα, χρησιμοποιώντας γουδί και γουδοχέρι. Προσθέτετε το βασιλικό, το μαϊντανό και το δυόσμο και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να σπάσουν τα μυρωδικά και να γίνει ένας πηχτός πολτός. Προσθέτετε τα μισά φιστίκια και τα δουλεύετε καλά ώστε η πάστα να έχει κρεμώδη υφή.
  2. Ψιλοκόβετε τα υπόλοιπα φιστίκια Αιγίνης και ανακατεύετε με την παρμεζάνα, 2 κουταλιές της σούπας λάδι και το χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνετε αν χρειάζεται και προσθέτετε λίγο πιπέρι.
  3. Μαγειρεύετε τα σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό που βράζει για περίπου 8 λεπτά ή μέχρι να γίνουν al dente. Στραγγίζετε καλά και ξαναβάζετε στην κατσαρόλα με το καπάκι να διατηρηθεί ζεστό.
  4. Ζεσταίνετε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά με το υπόλοιπο λάδι. Τηγανίζετε τις γαρίδες για ένα λεπτό από κάθε πλευρά και μετά αλατοπιπερώνετε με το υπόλοιπο αλάτι.
  5. Ανακατεύετε το πέστο βασιλικού και τις γαρίδες μέσα στα ζυμαρικά και σερβίρετε με τριμμένη παρμεζάνα.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Τα ελληνικά όστρακα

Κριθαρότο με γαρίδες

Σπαγγέτι με σπανάκι και κατσικίσιο τυρί

Σπαγγέτι με θαλασσινά

Γαρίδες με μακαρόνια

Μύδια με μαϊντανό

Σουπιές με χόρτα

Χρήσιμες πληροφορίες για την ασταξανθίνη

Αγγούρια με γαρίδες

Σπαγγέτι μαρινάρα

Καλή Σαρακοστή!

Χιτοζάνη

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

Γαρίδες ψητές

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΑχρωματοψία
Επόμενο άρθροΔυσαρθρία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ