Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πώς θεραπεύει η γιόγκα;

Πώς θεραπεύει η γιόγκα; Μια νέα έρευνα δείχνει πως ένα εκτενές πρόγραμμα γιόγκα επιδρά θετικά σε γενετικό επίπεδο.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η γιόγκα στην υγεία

Μια νέα έρευνα που έρχεται από τη Νορβηγία δείχνει πως ένα εκτενές πρόγραμμα γιόγκα επιδρά θετικά σε γενετικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα της έρευνας εξηγούν τα εκτενώς καταγεγραμμένα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η γιόγκα στην υγεία.

Πριν από πέντε χρόνια, οι ερευνητές τόνιζαν πως πρακτικές σαν τη γιόγκα, που δημιουργούν την «αντίδραση χαλάρωσης», μια κατάσταση βαθιάς ξεκούρασης, μπορούν να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα τη γονιδιακή έκφραση. Αυτό είναι ένας επιστημονικός όρος για την «ενεργοποίηση» ενός συγκεκριμένου γονιδίου, που σημαίνει ότι το γονίδιο μεταφέρει πληροφορίες στο λειτουργικό του προϊόν (RNA-Ribonucleic acid-Ριβονουκλεϊκό οξύ). Η έρευνα δείχνει πως αυτή η διαδικασία συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και πως μπορεί να πραγματοποιείται άμεσα.

Το πείραμα του Πανεπιστημίου του Όσλο εξέτασε 10 συμμετέχοντες που παρακολούθησαν γιόγκα σε ένα ησυχαστήριο στη Γερμανία επί 7 μέρες. Τις πρώτες 2 μέρες, οι συμμετέχοντες διέθεσαν 2 ώρες για να κατανοήσουν το εκτενές πρόγραμμα γιόγκα που περιλάμβανε γιογκικές στάσεις (ασάνες), γιογκικές ασκήσεις αναπνοής και αυτοσυγκέντρωση. Για τις επόμενες 2 μέρες, διέθεταν 2 ώρες ημερησίως για βόλτες στην εξοχή και στη συνέχεια άκουγαν κλασική μουσική ή τζαζ. Αμέσως πριν και μετά τις 4 συνεδρίες, οι ερευνητές πήραν δείγματα από το αίμα κάθε συμμετέχοντα. Στη συνέχεια, απομόνωσαν και ανέλυσαν τα περιφερικά μονοπύρηνα κύτταρα του αίματος, που παίζουν βασικό ρόλο στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι περίπατοι στην εξοχή και η χαλάρωση λόγω μουσικής άλλαξε την «έκφραση» 38 γονιδίων στα κύτταρα αυτά. Αντίστοιχα, η γιόγκα προκάλεσε αλλαγές σε 111 γονίδια.

Οι ερευνητές σημείωσαν πως «οι δύο αγωγές επηρεάζουν παρόμοιες βιολογικές διαδικασίες ως ένα βαθμό», παρατηρώντας πως 14 από τα γονίδια επηρεάστηκαν και από τις δύο ασκήσεις.

Ωστόσο, παρατηρήθηκε πως ο αντίκτυπος της γιόγκα ήταν μακράν ευρύτερος. Αυτό σημαίνει πως η γιόγκα έχει μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία, μέσω των αλλαγών στο μοριακό επίπεδο, σε σχέση με το συνδυασμό άσκησης-απλής χαλάρωσης.

Βιβλιογραφία

huffingtonpost.com

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την Υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την Υγεία σας

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Γιόγκα και Ρέικι για την υγεία σας

Γιόγκα και υγεία

Γιόγκα και απώλεια βάρους

Τα οφέλη της γιόγκα στις ψυχιατρικές παθήσεις

Γιόγκα γέλιου για όλους

Κάντε γιόγκα για να διατηρήσετε την υγεία της καρδιάς σας

Η γιόγκα στη θεραπεία του καρκίνου

Οργασμός με γιόγκα

Βελτιώστε τις σεξουαλικές σας επιδόσεις με τη γιόγκα

Γιόγκα νίντρα

Γιόγκα για εγκύους και μαμάδες

Τι σχέση έχουν η γιόγκα, ο στοχασμός και ο Πυθαγόρας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ