Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠαιδιατρικήΓυμνοί μπροστά στα παιδιά μας

Γυμνοί μπροστά στα παιδιά μας

Είναι σωστό να κυκλοφορούμε γυμνοί μπροστά στα παιδιά μας;

 

Το γυμνό των γονέων έχει απασχολήσει αρκετά τους ειδικούς.

Οι αντιλήψεις διίστανται…

Η ψυχανάλυση θεωρεί ότι τη γυμνή έκθεση των γονέων μπροστά στα παιδιά μπορεί να τους προκαλέσει  συναισθηματική σεξουαλική κακοποίηση και ψυχολογικά προβλήματα στην ενήλικη ζωή. Η πρώιμη και υπερβολική έκθεση στο γυμνό σώμα του γονιού του αντίθετου φύλου, το ερεθίζει και το διεγείρει σεξουαλικά κι επειδή είναι απαγορευμένο αυτό, του δημιουργεί άγχος, ενοχές και ντροπή. Επίσης, το παιδί κάνει συγκρίσεις και με το δικό του μικρό σώμα και αυτό μπορεί να του δημιουργήσει ένα αίσθημα κατωτερότητας απέναντι στους γονείς του και μια λάθος αντίληψη των ορίων και της φύσης του σώματος.

Από την άλλη υπάρχουν πολλές και σημαντικές έρευνες που δείχνουν πως μια τέτοια έκθεση έχει μάλλον θετικά αποτελέσματα στον ψυχισμό και τη μετέπειτα ερωτική συμπεριφορά. Το παιδί αποδέχεται ευκολότερα το σώμα του, ενώ συμβάλλει στο να κάνει πιο σταθερές ερωτικές σχέσεις και να απολαμβάνει τις ερωτικές του εμπειρίες.

Η αλήθεια είναι ότι το γυμνό των γονέων δεν μπορεί να τραυματίσει ένα παιδί. Η συχνότητα όμως και ο βαθμός έκθεσης, η σχέση των γονιών με το σώμα τους και ο σεβασμός που δείχνουν στο παιδί τους θα παίξει ρόλο, για το αν θα είναι τραυματική εμπειρία η έκθεση του γυμνού.

Εάν λοιπόν τυχαία βρεθείτε γυμνοί μπροστά στο παιδί σας, κρατήστε την ψυχραιμία σας και αντιδράστε φυσιολογικά. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να μάθει ότι το γυμνό δεν είναι παντού και πάντα, αλλά και ότι δεν είναι κάτι κακό…

Πηγή

Θάνος Ασκητής, Γονείς και παιδί, εκδόσεις Λιβάνη

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκιά

Συκιά. Τα οφέλη στην Υγεία από τη συκιά είναι πολλά και ποικίλα και πολύ σημαντικά. Η συκιά ή Συκή η καρική ή Συκή η κοινή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ