Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΝευροχειρουργικήΕμφυτεύματα εγκεφάλου για τη θεραπεία της επιληψίας

Εμφυτεύματα εγκεφάλου για τη θεραπεία της επιληψίας

Εμφυτεύματα εγκεφάλου για τη θεραπεία της επιληψίας. Μεταξωτά εμφυτεύματα του εγκεφάλου για τη θεραπεία της επιληψίας.

Εμφυτεύματα εγκεφάλου για τη θεραπεία της επιληψίας

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Clinical Investigation, εμφυτεύματα μεταξιού τοποθετούνται στον εγκέφαλο των πειραματόζωων και έχουν σχεδιαστεί για να απελευθερώνουν μια συγκεκριμένη χημική ουσία, την αδενοσίνη, που μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η εξέλιξη της επιληψίας.

Οι επιληψίες είναι μία ομάδα νευρολογικών διαταραχών που συνδέονται με επαναλαμβανόμενες κρίσεις που έχουν την τάση να γίνονται πιο συχνές και σοβαρές με την πάροδο του χρόνου.

Η αδενοσίνη μειώνει τη νευρωνική διεγερσιμότητα και βοηθά στην διακοπή εξάπλωσης των επιληπτικών κρίσεων.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι πολύ χαμηλά επίπεδα αδενοσίνης μπορεί να συνδέονται με την επιληψία.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της απελευθέρωσης αδενοσίνης και εξετάστηκε ο ρόλος της αδενοσίνης στην πρόκληση επιγενετικών μεταβολών  που μπορεί να συνδέονται με την ανάπτυξη της επιληψίας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αδενοσίνη κάνει ευεργετικές επιγενετικές τροποποιήσεις (χημικές αντιδράσεις που αλλάζουν τον τρόπο που τα γονίδια ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται χωρίς να αλλάζει τον κώδικα του DNA, τα γράμματα που συνθέτουν το γενετικό μας υπόβαθρο). Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα επίπεδα αδενοσίνης επηρεάζουν την μεθυλίωση του  DNA στον εγκέφαλο. Ειδικότερα, μεγαλύτερα επίπεδα αδενοσίνης συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα μεθυλίωσης του  DNA. Οι ερευνητές αποδεικνύουν, επίσης, ότι οι αρουραίοι με επιληψία έχουν υψηλότερα επίπεδα μεθυλιωμένου DNA. 

Είναι γνωστό  ότι υπάρχουν μεταλλάξεις που σχετίζονται με την επιληψία. Ένας μηχανισμός που εμπλέκεται σε έναν συγκεκριμένο τύπο της επιληψίας είναι η αύξηση των ινών και ο σχηματισμός νέων διεγερτικών κυκλωμάτων στο τμήμα του εγκεφάλου, από  όπου οι επιληπτικές κρίσεις συνήθως προέρχονται. 

Στο τέλος του πειράματος, τα ζώα που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με μεταξωτά εμφυτεύματα απελευθέρωσης αδενοσίνης είχαν μικρότερη ανάπτυξη ινών σε σχέση με  τα ζώα που δεν είχε δοθεί το φάρμακο. 10 ημέρες από την χορήγηση αδενοσίνης μειώθηκε η ανάπτυξη  ινών για τουλάχιστον τρεις μήνες σε αρουραίους. Η αδενοσίνη, βέβαια  δεν καταργεί εντελώς τις επιληψίες, αλλά τις μειώνει κατά τέσσερις φορές.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα εμφυτεύματα είναι ασφαλή για χρήση σε αρουραίους και δείχνουν ότι μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιηθούν στην κλινική πράξη. Το εμφύτευμα απελευθέρωσης αδενοσίνης είναι ένα βιοαποικοδομήσιμο εμφύτευμα. 

Η απελευθέρωση της αδενοσίνης συμβαίνει για 10 ημέρες και στη συνέχεια το μετάξι θα διαλυθεί πλήρως. Αυτό είναι ένα ιδανικό για μια παροδική προληπτική θεραπεία.

Οι  κλινικές εφαρμογές της αδενοσίνης θα μπορούσαν να είναι η πρόληψη της επιληψίας μετά από τραύμα κεφαλής ή η πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων που συχνά – σε περίπου 50 τοις εκατό των ασθενών – ακολουθούν τη συμβατική χειρουργική επέμβαση της επιληψίας ή τις άλλες χειρουργικές επεμβάσεις εγκεφάλου. Στην περίπτωση αυτή, το μεταξωτό εμφύτευμα αδενοσίνης  μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στην κοιλότητα εκτομής προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις.

Ωστόσο, πριν τα εμφυτεύματα να είναι έτοιμα για χρήση, οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να καθορίσουν τη βέλτιστη χρήση και την ασφάλειά τους στους ανθρώπους. Μελλοντικές μελέτες πρέπει, επίσης, να αποδείξουν πόσο καιρό τα αποτελέσματα της αδενοσίνης διαρκούν.

Το 25-30 τοις εκατό των ατόμων με επιληψία δεν έχουν αποτελεσματικές θεραπείες. Αυτή η έρευνα μπορεί να  βοηθήσει για την πρόληψη της επιληψίας σε ανθρώπους που υποφέρουν, όπως τα άτομα με τραύμα στο κεφάλι.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Όταν υπάρχει ανισορροπία νευροδιαβιβαστών

Σύνδρομο υποτονικού βρέφους

Να κάνετε κετογενική δίαιτα για να μειώσετε τις φλεγμονές

Ποιοι πρέπει να παίρνουν φαρμακευτική κάνναβη

Η κάνναβη μειώνει τη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Θέλει προσοχή η χορήγηση φυλλικού οξέος στην επιληψία

Υδροκεφαλία σε ενήλικες

Κετογενική δίαιτα

Αιματοεγκεφαλικός φραγμός

Διακρανική διέγερση μέσω συνεχούς ρεύματος

Αφιέρωμα για την παγκόσμια ημέρα επιληψίας

Φάρμακο για την επιληψία

Επιληψία του κροταφικού λοβού

Κροταφική επιληψία

Εγκεφαλική αιμορραγία

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές για το δεντρολίβανο

Βιοανάδραση

Υποσκληρίδιο αιμάτωμα

Υπαραχνοειδής αιμορραγία

Μήπως έχετε συχνά ψευδαισθήσεις;

Νυχτερινή ενούρηση στα παιδιά

Bupleurum kakiskalae

Θεραπεία για την δύσκολη επιληψία

Επιληπτικές κρίσεις στον ύπνο

Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Διατροφή για παιδιά

Διατροφή για παιδιά. Κάντε τη διατροφή των παιδιών υγιεινή μέσω της ψυχαγωγίας κι εξασφαλίστε τους μια καλή υγεία Fun Food για τα παιδιά με υγιεινές...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ