Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΔιατροφήΗ ευαισθησία στις τροφές

Η ευαισθησία στις τροφές

Η ευαισθησία στις τροφές είναι πρωτογενής ή δευτερογενής

 

Πρωτογενής σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε από που προέρχεται, δηλαδή δεν γνωρίζουμε την αιτία της, αν και συχνά το υποψιαζόμαστε αλλά δεν μπορούμε να το αποδείξουμε.

Η πρωτογενής ευαισθησία μπορεί να οφείλεται σε τροφική αλλεργία από ανοσολογικό μηχανισμό  (βρέφη 10% και ενήλικες <5%) ή σε μη ανοσολογικό μηχανισμό, όπως τον μεταβολισμό και τις ιδισυγρασιακές αντιδράσεις.

Δευτερογενής σημαίνει ότι η ευαισθησία στις τροφές οφείλεται σε μια γνωστή κατάσταση, όπως διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος ή από φαρμακευτική αγωγή.

Οι δευτερογενείς ευαισθησίες εμφανίζονται συχνά, αλλά συνήθως είναι βραχυχρόνιες και καλά ανεκτές. Π.χ. κατά την διάρκεια της γαστρεντερίτιδας δεν πρέπει να καταναλώνονται γαλακτοκομικά και τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες. Μετά από σύντομη διακοπή των γαλακτοκομικών, επουλώνεται το γαστρεντερικό σύστημα και η ανοχή επιστρέφει στα φυσιολογικά όρια.

Η υπερκατανάλωση τροφών μπορεί να είναι αίτιο δυσανεξίας στις τροφές, όπως και η κακή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος από μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών, ανεπαρκή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και έλλειψη ισορροπημένης διατροφής (ποικιλία στη διατροφή).

Από τις πιο συχνές δυσανεξίες είναι η δυσανεξία στο σιτάρι και η δυσανεξία στη λακτόζη.

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΧάπι κατά του αλκοόλ
Επόμενο άρθροΈχετε ευαίσθητα δόντια;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Διατροφή για παιδιά

Διατροφή για παιδιά. Κάντε τη διατροφή των παιδιών υγιεινή μέσω της ψυχαγωγίας κι εξασφαλίστε τους μια καλή υγεία Fun Food για τα παιδιά με υγιεινές...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ