Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Αιμορραγία από τη μύτη

Αιμορραγία από τη μύτη. Ιδιαίτερα στα παιδιά παρατηρείται η ιδιοπαθής ρινορραγία που, συνήθως, υποχωρεί μετά το πέρας της εφηβείας.

Είναι συχνή η αιμορραγία από τη μύτη

Η μύτη είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος. Το εσωτερικό της μύτης είναι πλούσιο σε αιμοφόρα αγγεία, τα οποία, για πολλούς λόγους, μπορεί να σπάσουν και να ματώσει η μύτη. Θα ανησυχήσει τον πάσχοντα, εάν η απώλεια αίµατος είναι μεγάλη.

Ποια είναι τα αίτια της ρινορραγίας;

Τα αίτια της μπορεί να είναι οι φλεγμονές στην περιοχή της μύτης, η ρήξη αγγείων στο πρόσθιο τμήμα του ρινικού διαφράγματος, είτε αυτόματα είτε από μικροτραυματισμούς, κυρίως, με τα δάκτυλα, τα κατάγματα και γενικώς οι κακώσεις της μύτης, οι ρινικοί πολύποδες, τα ξένα σώματα, διάφοροι όγκοι της μύτης και των παραρρινίων κόλπων, καθώς και οι μετεγχειρητικές ρινορραγίες.

Ιδιαίτερα, στα παιδιά, παρατηρείται η ιδιοπαθής ρινορραγία (χωρίς εμφανή αιτιολογία) που, συνήθως, υποχωρεί μετά το πέρας της εφηβείας.

Συνοπτικά τα αίτια της επίσταξης είναι, συνήθως, τοπικά και αθώα:

 • Ο τραυματισμός της μύτης (σκάλισμα της μύτης, ισχυρό ”φύσημα”, τραύμα από ξένο σώμα).
 • Η έλλειψη υγρασίας του αέρα που προκαλεί ξήρανση του βλεννογόνου της μύτης.
 • Η απότομη μετάβαση από χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία σε υψηλή.
 • Ο υψηλός πυρετός στα παιδιά.
 • Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος (στραβή μύτη).

Συστηματικές ασθένειες και καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν ρινορραγία.

 • Η αρτηριοσκλήρυνση.
 • Η χρήση φαρμάκων που εμποδίζουν την πήξη του αίματος (αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα όπως η ασπιρίνη).
 • Κοκαΐνη.
 • Αιμορραγικές προδιαθέσεις (αιμορροφιλία, θρομβοπενίες, λευχαιμία κ.λ.π.).
 • Όγκοι της μύτης ή των κόλπων (Αιμορραγικός πολύποδας διαφράγματος, Θήλωμα, Ρινοΐνωμα)
 • Η αρτηριακή υπέρταση δε φαίνεται να προκαλεί από μόνη της ρινορραγία, αντίθετα με ότι γενικά πιστεύεται. Συνήθως, όμως συνδυάζεται με αρτηριοσκλήρυνση και για αυτό πολλοί ηλικιωμένοι που τους ”ανοίγει” η μύτη έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Επίσης, λόγω του πανικού που δημιουργεί καμιά φορά η επίσταξη, η πίεση μπορεί να βρεθεί υψηλή (δηλαδή, η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι το αποτέλεσμα και όχι το αίτιο της ρινορραγίας).
 • Φλεγμονές

Οξεία ρινίτιδα – παραρρινοκολπίτιδα

-Χρόνια ρινίτιδα – παραρρινοκολπίτιδα

-Σύφιλη

-Φυματίωση

-Ακτινομύκωση

 • Ενδοκρινικά αίτια

Εγκυμοσύνη

-Έμμηνος ρύση

 • Εμπύρετα λοιμώδη νοσήματα

Ιλαρά

-Οστρακιά

-Διφθερίτιδα

-Κοκκύτης

-Δηλητηριάσεις με βαρέα μέταλλα (Υδράργυρος, χρώμιο, φωσφόρος)

Πώς αντιμετωπίζετε τη ρινορραγία

 • Καθίστε ή σταθείτε όρθιοι. Όντας όρθιοι, μειώνετε την πίεση στις φλέβες της μύτης. Έτσι υπάρχει περίπτωση να μειωθεί η αιμορραγία.
 • Κλείστε τη μύτη σας με τα δάχτυλα και αναπνέετε από το στόμα. Κρατήστε τη για 5 με 10 λεπτά. Έτσι, ασκείται πίεση στο σημείο της αιμορραγίας μέσα στη ρινική διαφραγματική μεμβράνη και σταματά η ροή του αίματος.
 • Μη βάλετε πάγο στη μύτη. Δε θα προσφέρει τίποτα. Το κρύο συστέλλει απλώς τα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια της μύτης και δεν εισχωρεί αρκετά βαθιά για να σταματήσει η αιμορραγία.
 • Για να προλάβετε την αιμορραγία αυξήστε την υγρασία του αέρα μέσα στο σπίτι. Ένας υγραντήρας θα διατηρήσει τις ρινικές μεμβράνες υγρές. Μπορείτε, επίσης, να λιπάνετε τη μύτη με κηραλοιφή ειδικές αλοιφές. Για να προλάβετε μια επιπλέον αιμορραγία αφού σταματήσει η πρώτη, μη σκαλίζετε και μη φυσάτε τη μύτη σας για μερικές ώρες και μη σκύβετε. Κρατάτε το κεφάλι ψηλότερα από το ύψος της καρδιάς.
 • Αν αρχίσετε να αιμορραγείτε ξανά ρουφήξτε δυνατά τη μύτη σας για να την καθαρίσετε από τους θρόμβους αίματος και ψεκάστε και στα δύο ρουθούνια ένα ρινικό σπρέι.
 • Κλείστε ξανά τη μύτη με τα δάχτυλα και καλέστε το γιατρό.

Ιατρική βοήθεια.
Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια αν:

 • Η αιμορραγία διαρκέσει πάνω από 15 με 30 λεπτά.
 • Νιώθετε αδυναμία ή λιποθυμία ως αποτέλεσμα της απώλειας αίματος.
 • Η αιμορραγία είναι ξαφνική ή η απώλεια αίματος μεγάλη.
 • Νιώθετε το αίμα να κατεβαίνει στο λαιμό.
 • Αν έχετε συχνές ρινορραγίες, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Ίσως, χρειαστεί να καυτηριάσει το αιμοφόρο αγγείο που προκαλεί την αιμορραγία. Ο καυτηριασμός είναι μια τεχνική κατά την οποία ο γιατρός καίει το αιμοφόρο αγγείο με ηλεκτρικό ρεύμα, νιτρικό άργυρο ή λέιζερ.

Επιπωματισμός με καθετήρα Foley για τη ρινορραγία

Ένας καθετήρας Foley, που χρησιμοποιείται, συνήθως, για την αποστράγγιση των ούρων από την ουροδόχο κύστη, μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει σοβαρές αιμορραγίες της μύτης, όταν δεν υπάρχει άλλη κατάλληλη εναλλακτική λύση.

Κανονικά, για μια σοβαρή ρινορραγία, η μύτη μπορεί να επιπωματιστεί με ειδικό ταμπόν.

Ωστόσο, αν δεν υπάρχει ρινικό ταμπόν και το άτομο έχει μια απειλητική για τη ζωή αιμορραγία από τη μύτη, που σχεδόν πάντα οφείλεται σε μια οπίσθια περιοχή που αιμορραγεί, ο καθετήρας Folley είναι η λύση.

Χρησιμοποιήστε τον καθετήρα Foley!

Τοποθετήστε το Foley μέσω της μύτης στην πλευρά που είναι η αιμορραγία, ακριβώς, όπως θα τοποθετούσατε έναν ρινογαστρικό σωλήνα. Μόλις, τοποθετηθεί, έτσι ώστε ο καθετήρας να μπορεί να φαίνεται στο πίσω μέρος του στόματος, φουσκώνετε το μπαλόνι με φυσιολογικό ορό. Μετά το φούσκωμα του μπαλονιού Folley, τραβήξτε τον καθετήρα Folley πίσω και θα εφαρμόσει επάνω στο πίσω μέρος της μύτης. Μια γάζα στο μπροστινό μέρος της μύτης μπορεί, επίσης, να τοποθετηθεί.

Φυσικά, αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο και πρέπει να αντικατασταθεί το συντομότερο δυνατόν με το κατάλληλα ρινικό υλικό επιπωματισμού.

Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για τη ρινορραγία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για τη ρινορραγία

Red Propolis Emedi® 30ml

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη ρινορραγία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη ρινορραγία

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Σε περίπτωση αυτόματης ρινορραγίας

Σοβαρά συμπτώματα και σημεία που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σύκα

Τι να κάνετε αν τρέχει η μύτη σας αίμα

Πολύποδες της μύτης

Μήπως τρέχει συχνά η μύτη σας αίμα;

Αιμορροφιλία

Με τι ασχολείται η ωτορινολαρυγγολογία

Γιατί ματώνει η μύτη;

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΧαλαρώστε ζωγραφίζοντας
Επόμενο άρθροΑιμοχρωμάτωση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Smoothie με ποικιλία μούρων

Smoothie με ποικιλία μούρων. Αυτό το smoothie με μούρα είναι μια τέλεια καλοκαιρινή απόλαυση. Είναι δροσιστικό, υγιεινό και γευστικό Smoothie με ποικιλία μούρων ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 φλιτζάνια βιολογικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ