Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αιμορροφιλία

Αιμορροφιλία. Στους αιμορροφιλικούς απαγορεύεται η χορήγηση ασπιρίνης και τα μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

H κληρονομική έλλειψη παραγόντων του αίματος που προκαλεί αιμορραγίες

Αιμορροφιλία, ICD-10 D66-D68, είναι η κληρονομική έλλειψη παραγόντων του αίματος.

Οι καταστάσεις κληρονομικής έλλειψης των παραγόντων VIII (αιμορροφιλία Α) και IX (αιμορροφιλία Β) είναι Χ φυλοσύνδετες διαταραχές με παρόμοια κλινική εικόνα.

Οι ασθενείς με βαριά νόσο, στους οποίους, στους οποίους η δραστηριότητα των παραγόντων VII και IX είναι μικρότερη από 1% της φυσιολογικής παρουσιάζουν, συχνά, αυτόματα αίμαρθρα και άλλα αιμορραγικά επεισόδια.

Στη μέτριας βαρύτητας αιμορροφιλία (δραστηριότητα 1-5% της φυσιολογικής) η αιμορραγία οφείλεται, συνήθως, σε γνωστό τραυματισμό, αλλά μερικές φορές είναι και αυτόματη.

Οι ασθενείς με ελαφρά αιμορροφιλία (δραστηριότητα 5-40% της φυσιολογικής), σπάνια, παρουσιάζουν αιμορραγίες, χωρίς βαρύ τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση και η πάθησή τους μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη μέχρι την ενήλικη ζωή τους.

Στους ασθενείς με αιμορροφιλία παρατηρούνται χαρακτηριστικά παράταση του aPTT-Activated Partial Thromboplastin Clotting Time-χρόνος ενεργοποιημένης μερικής θρομβοπλαστίνης, φυσιολογικός PT-Prothrombin Time-Χρόνος Προθρομβίνης, και φυσιολογικός χρόνος ροής και πήξεως.

Τα αιμορραγικά επεισόδια αντιμετωπίζονται, γενικά, με θεραπεία αναπλήρωσης του παράγοντα που λείπει και η θεραπεία πρέπει να αρχίζει όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα, ώστε να μειωθούν οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

Ακόμη, χρησιμοποιούνται ανάλογα δεσμοπρεσίνης-βαζοπρεσίνης, αντιινωδολυτικά, ενώ μελετάται και η πιθανότητα γονιδιακής θεραπείας.

Πολλές φορές, η αντιμετώπιση της αιμορροφιλίας μπορεί να είναι περίπλοκη.

Στους αιμορροφιλικούς απαγορεύεται η χορήγηση ασπιρίνης και τα μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη.

Οι αιμορραγίες εντοπίζονται σε πολλές εστίες, π.χ. με τη μορφή ρινορραγίας, ουλορραγίας, αιματουρίας, γαστρορραγίες, εκχυμώσεις, πετέχειες, καθώς, επίσης και αιμορραγίες που εντοπίζονται μέσα στις αρθρώσεις (αίμαρθρα), μέσα στους μυς (με τη μορφή μεσομύϊων αιματωμάτων, οπισθοπεριτοναϊκών αιμορραγιών, αλλά και ενδοκρανιακών αιμορραγιών.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την αιμορροφιλία 

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την αιμορροφιλία 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Αιμορραγία από τη μύτη

Εγκεφαλική αιμορραγία

Νόσος Von Willebrand

Επίσταξη ή ρινορραγία

Αιματέμεση

Χρήσιμες πληροφορίες για τα γενετικά τεστ

Ύφαιμα

Ιογενείς ηπατίτιδες

Εξαγωγή δοντιού

Βαζοπρεσσίνη

Ανεπάρκεια της προθρομβίνης του αίματος

Όταν στο νεογέννητο εμφανίζεται αιμάτωμα στο κεφάλι

Υποσκληρίδιο αιμάτωμα

Υπαραχνοειδής αιμορραγία

Τι να κάνετε αν τρέχει η μύτη σας αίμα

Παρακέντηση υπεζωκότα

Θρομβοπενία

Μήπως τρέχει συχνά η μύτη σας αίμα;

Αιματουρία

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ