Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνικά θέματαΟικολογία-ΠεριβάλλονΗ αλλαγή του κλίματος και η επίπτωση στην υγεία μας

Η αλλαγή του κλίματος και η επίπτωση στην υγεία μας

Η αλλαγή του κλίματος και η επίπτωση στην υγεία μας. Οι λοιμώξεις που είχαν εξαφανιστεί είναι δυνατόν να επανεμφανιστούν.

Είναι γεγονός ότι υπάρχει αλλαγή του κλίματος

Τα σενάρια για την κλιματική αλλαγή προβλέπουν ότι οι εύκρατες ζώνες στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη θα γίνουν πιο θερμές και οι χειμώνες στις βορειότερες περιοχές ηπιότεροι.

Επομένως, οι λοιμώξεις που είχαν εξαφανιστεί λόγω κοινωνικοοικονομικών βελτιώσεων, είναι δυνατόν να επανεμφανιστούν, ιδιαίτερα εκείνες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, τα τσιμπούρια και τα τρωκτικά.

Πολλά νοσήματα, όπως η ελονοσία, ο δάγγειος και ο κίτρινος πυρετός, η λεϊσμανίαση, η νόσος Lyme, η εγκεφαλίτιδα και άλλα νοσήματα ευνοούνται από την αύξηση της θερμοκρασίας, τις βροχές και την υγρασία του εδάφους.

Η αύξηση της θερμοκρασίας, επίσης, παρατείνει τη διάρκεια μετάδοσης, αλλά και ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των φορέων και την εξέλιξη του παθογόνου μικροργανισμού εντός των φορέων, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα λοιμώξεων, όπως η ελονοσία, ο δάγγειος και ο κίτρινος πυρετός, οι διάφορες εγκεφαλίτιδες, η νόσος Lyme κ.α.

Εξάλλου το φαινόμενο Ελ Νίνιο ή  Ελ Νίνο, που  είναι το μετεωρολογικό φαινόμενο κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του  Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον ισημερινό είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές και συμβαίνει κάθε δύο με οχτώ χρόνια, και διαρκεί για ένα χρόνο, προκαλεί  ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλον τον κόσμο, αλλά κυρίως στις περιοχές γύρω από τον Ειρηνικό, όπως ξηρασίες, βροχοπτώσεις, πυρκαγιές, τροπικούς κυκλώνες.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο  έχει άμεση σχέση με επιδημίες ελονοσίας, χολέρας και άλλων λοιμωδών νόσων σε ορισμένες περιοχές όπως στην ΝΑ Ασία και τη Ν. Αμερική. Το ίδιο ισχύει για επιδημίες ελονοσίας που παρατηρούνται στην Ινδία μετά από υπερβολικές βρογχοπτώσεις κατά τη διάρκεια των μουσώνων. Επίσης, είναι συχνές οι γαστρεντερίτιδες και οι τροφικές δηλητηριάσεις μικροβιακής και ιογενούς αιτιολιγίας κατά τις θεομηνίες ακόμη και στις ανεπτυγμένες υγειονομικά χώρες.

Ηλικίες που πλήττονται είναι μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα ανοσοκατασταλμένα.

Έρευνες επιδημιολογικές των τελευταίων δεκαετιών δείχνουν αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας τόσο κατά τα ακραία καιρικά φαινόμενα όσο και εξαιτίας λοιμώξεων και εισπνοής ρύπων που εκπέμπονται από μεγάλη ποικιλία ρυπαντών στην ατμόσφαιρα, όταν χρησιμοποιούνται ορυκτά καύσιμα (βιομηχανίες, εργοστάσιο, αυτοκίνητα).

Για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ενοχοποιούνται, η αύξηση των αλλεργιογόνων, τα αιωρούμενα μικροσωματίδια και οι πτητικές αρωματικές ενώσεις.

Η συγκέντρωση των ρύπων, με τη βοήθεια της υπεριώδους ακτινοβολίας, οδηγεί στην παραγωγή του όζοντος, υπεροξειδίων του αζώτου και στο σχηματισμό άλλων δραστικών ουσιών που ενοχοποούνται για την αύξηση του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος.

Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια είναι μίγματα μικρών σωματιδίων μικρότερων από 2,5 μ. υδρατμών και σκόνης ξηρού εδάφους που σχηματίζονται στην ατμόσφαιρα από την καύση οπιασδήποτε ύλης και κυρίως, από τις πυρκαγιές των δασών. Στη συνέχεια εγκλωβίζονται μέσα στις κυψελίδες και στους αεραγωγούς και προκαλούν οξειδωτικές βλάβες των πνευμονικών ιστών και καρκίνο. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ φορτισμένη με μικροσωματίδια λόγω των ορυχείων λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στις περιοχές με ορυχεία λιγνίτη, όταν τα λιγνίτη ξεπερνούν τα ανώτερα επιτρεπτά όρια αυξάνουν τα νοσήματα του αναπνευστικό, όπως και του καρκίνου.

Τέλος η ξηρασία που σχετίζεται με το Ελ Νίνιο, έχει επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, της έλλειψης νερού και της υφαλμύρασης του εδάφους. Η αύξηση της θερμοκρασίας και η ξηρασία δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για πυρκαγιές δασών, όπως συμβαίνει σε πολλές περιοχές του πλανήτη κατά τους θερινούς μήνες, με παράλληλη απώλεια της βιοποικιλότητας.

Οι αλλαγές αυτές προκαλούν επιπτώσεις στην υγεία και στα οικοσυστήματα.

Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη θα οδηγήσει σε αύξηση της μικροβιακής δραστηριότητας και σε μικρότερη ποσότητα νερού.

Τα φαινόμενα Ελ Νίνιο και Λα Νίνια

Βιβλιογραφία

http://ec.europa.eu

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την Υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την Υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Τι πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί τους καλοκαιρινούς μήνες

Φάρμακα που θέλουν προσοχή κάτω από τον ήλιο

Πώς θα αποφύγετε την αφυδάτωση και το ξεφλούδισμα

Το καλοκαίρι είναι δικό σας

Ασφαλείς διακοπές για τα παιδιά

Όμορφο μαύρισμα χωρίς συνέπειες

Αφυδάτωση και υπερυδάτωση

Διαβάστε, επίσης για τα σημεία και συμπτώματα αφυδάτωσης

Αν αθλείστε το καλοκαίρι

Τι να κάνετε αν πάθετε γαστρεντερίτιδα στις διακοπές

Χρήσιμες συμβουλές για τα αντηλιακά

Υγιεινά ροφήματα

Φρέσκοι χυμοί ανάλογα με τις ανάγκες σας

Οδηγός για την ασφάλεια στις διακοπές

Να πίνετε τσάι το καλοκαίρι

Ρόφημα για την καλοκαιρινή υπόταση

Καύσωνας και θερμοπληξία

Καλοκαιρινή διατροφή παιδιών

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΑκτινoμυκητίαση
Επόμενο άρθροΑθηνών Ανάστασης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι στατίνες έχουν πολλές παρενέργειες

Οι στατίνες έχουν πολλές παρενέργειες. Πρέπει να γνωρίζετε τους κινδύνους για την υγεία σας όταν λαμβάνετε στατίνες. Οι στατίνες συνταγογραφούνται για τη μείωση της χοληστερόλης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ