Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΑρθροσκόπηση του γόνατος

Αρθροσκόπηση του γόνατος

Η αρθροσκόπηση του γόνατος είναι μία ελάχιστα παρεμβατική επέμβαση, γίνεται μέσω πολύ μικρών οπών του δέρματος διαμέτρου 2-3 mm.

H αρθροσκόπηση του γόνατος βοηθά στη διάγνωση και αντιμετώπιση των ενδαρθρικών προβλημάτων του γόνατος. Με την επέμβαση αυτή είναι δυνατό να εξετασθούν οπτικά αλλά και ψηλαφητά όλα τα ενδοαρθρικά στοιχεία του γόνατος, δηλαδή, οι χιαστοί σύνδεσμοι, οι μηνίσκοι έσω και έξω, καθώς και ο αρθρικός χόνδρος που επενδύει τα οστά.

Η αρθροσκόπηση είναι χρήσιμη στη διάγνωση και αντιμετώπιση:

– Κακώσεων ή ρήξεων μηνίσκων

– Κακώσεις ή ρήξεις συνδέσμων (προσθίου, οπισθίου χιαστού, έσω, έξω πλαγίου)

– Ελευθέρων οστεοχόνδρινων τεμαχίων

– Κατεστραμμένων αρθρικών επιφανειών

– Φλεγμονής του αρθρικού υμένα

– Επιγονατιδικής αστάθειας ή παθήσεων του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος

Πώς γίνεται η αρθροσκόπηση

Η είσοδος του αρθροσκοπίου και των εργαλείων μέσα στην άρθρωση, γίνεται μέσω πολύ μικρών οπών του δέρματος διαμέτρου 2-3 mm.  Οι οπές αυτές γίνονται σε ειδικά σημεία γύρω από κάθε άρθρωση, για να διευκολύνουν την εγχείρηση. Απαιτούνται πολύ λεπτοί χειρισμοί των εργαλείων και του αρθροσκοπίου μέσα στην αρθροσκοπούμενη άρθρωση, ώστε, να μη τραυματισθούν οι υγιείς ιστοί, αλλά και να αποφευχθεί θραύση κάποιου εργαλείου εντός της αρθρώσεως. Αυτό προϋποθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία από τον Ιατρό που εκτελεί την αρθροσκόπηση. Αυτό γιατί το αρθροσκόπιο βλέπει κάθε στοχευμένη φορά, ένα πολύ μικρό τμήμα της άρθρωσης σε στρογγυλή εικόνα διαμέτρου 1-5 cm πραγματικών διαστάσεων. Την υπόλοιπη άρθρωση που δε βλέπει τη δεδομένη στιγμή, θα πρέπει να τη φαντάζεται με απόλυτη ακρίβεια, ώστε οι κινήσεις που εκτελεί με το αρθροσκόπιο και τα εργαλεία να μη προκαλούν κακώσεις στην άρθρωση, αλλά μόνο διαγνωστικό και θεραπευτικό αποτέλεσμα.  Η εμπειρία του Ορθοπαιδικού είναι πολλαπλάσια επιτακτική όταν πρόκειται να εκτελέσει χειρουργικές πράξεις εντός της αρθρώσεως.

Η αναισθησία που λαμβάνει ο ασθενής, μπορεί να είναι γενικήτοπική ή επισκληρίδιος.  Ένα λεπτό ράμμα κλείνει τις οπές στο τέλος της αρθροσκόπησης και μια ειδική περίδεση της αρθρώσεως που αρθοσκοπήθηκε είναι απαραίτητη για την προστασία αυτής. Μετά την αρθροσκόπηση ο ασθενής μεταφέρεται στην αίθουσα ανάνηψης και λίγα λεπτά αργότερα στον θάλαμο που νοσηλεύεται.  Η συνήθης παραμονή του στο νοσοκομείο είναι 1-2 ημέρες, ενώ αρκετά συχνά μπορεί να λάβει εξιτήριο την ίδια ημέρα της αρθροσκόπησης.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις αρθρώσεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις αρθρώσεις

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Κάνναβη και ρευματοειδής αρθρίτιδα

Σύνδρομο κροταφογναθικής άρθρωσης

Νευροεμβιομηχανική

Νεανική οστεοχόνδρωση ισχίου και πυέλου

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

Σύνδρομο Blau

Χονδροπάθεια της επιγονατίδας

Αποκαταστάσεις αθλητικών κακώσεων

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ