Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Γονόρροια

Η γονόρροια ή βλεννόρροια είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη

 

Η γονόρροια, ICD-10 A54 είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη, η οποία προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae. Η Neisseria gonorrhoeae είναι διπλόκοκκος, μη κινητός χωρίς κάψα και αρνητικός κατά Gram. Ο γονόκοκκος έχει αποκλειστικό ξενιστή τον άνθρωπο.

Η μετάδοση γίνεται κατά κανόνα με την συνουσία και η γονοκοκκική οφθαλμία μεταδίδεται στο νεογνό από τη μητέρα που πάσχει από γονόρροια.


Ποια είναι τα αίτια

Προκαλείται από ένα βακτηρίδιο, γνωστό με την ονομασία Neisseria gonorrhοea. Το μικρόβιο βρίσκεται, συνήθως, στην ουρήθρα, τον τράχηλο, το ορθό, τον φάρυγγα, και τους επιπεφυκότες.

Οι γυναίκες, σπάνια, εμφανίζουν συμπτώματα ουρηθρίτιδας, ενώ, συνήθως, δεν αντιλαμβάνονται καν την φλεγμονή.

Μπορεί να εμφανίζουν αυξημένα πυώδη κολπικά υγρά και συμπτώματα τραχηλίτιδας, δηλαδή (έκκριμα από τον τράχηλο), ευαισθησία και μικροαιμορραγίες. Η προσβολή των βαρθολινείων αδένων είναι συχνή και η απόφραξη του εκφορητικού πόρου συντελεί στην παραγωγή αποστημάτων. Σε μεγάλο ποσοστό, η νόσος επεκτείνεται στο ενδομήτριο, στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες και το περιτόναιο της ελάσσονος πυέλου, αλλά και μπορεί να συμβεί γονοκοκκική περιηπατίτιδα.

Γονοκοκκική λοίμωξη ορθού μπορεί να συμβεί και στα δύο φύλλα.

Οι άνδρες κατά κύριο λόγο παρουσιάζουν άφθονο ουρηθρικό πυώδες ή βλεννοπυώδες έκκριμα και δυσουρικά (πόνος κατά την ούρηση) ενοχλήματα. Άνδρες κάτω τον 40 ετών μπορεί να παρουσιάσουν οξεία ορχεοεπιδιδυμίτιδα. Η επώαση είναι 3-5 ημέρες. Μπορεί να προκληθούν στενώματα της ουρήθρας.

Μπορεί να προκαλέσει και μεταναστευτική πολυαρθραλγία των μεγάλων αρθρώσεων με αλλοιώσεις δερματικές ή πυώδη αρθρίτιδα στο γόνατο, βακτηριαιμία με ενδοκαρδίτιδα και οφθαλμία νεογνών από μητέρες που πάσχουν από γονοκοκκική λοίμωξη των γεννητικών οργάνων.


Είναι πιθανότερο να προσβληθείτε από την ασθένεια αν:

  • Έχετε πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους
  • Έχετε έναν σύντροφο με ιστορικό οποιουδήποτε αφροδίσιου νοσήματος
  • Δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά την ερωτική πράξη
  • Είστε άντρας που έχει σεξουαλική επαφή με άλλον άντρα
  • Είστε ναρκομανής

Συμπτώματα

Αυτοί που έχουν προσβληθεί από βλεννόρροια παρουσιάζουν τα ακόλουθα

Στις γυναίκες: 

Συνήθως, συχνή επώδυνος ούρηση, πόνος στην κοιλιά, κιτρινοπράσινη έκκριση από τον κόλπο, πρήξιμο ή ευαισθησία του αιδοίου, και ακόμη πόνοι στις αρθρώσεις.

Στους άνδρες: 

Μια πυώδης έκκριση από την ουρήθρα ή πόνος στην ούρηση.

Από τους άνδρες 10% και στις γυναίκες 8% με γονόρροια δεν έχουν κανένα σύμπτωμα.

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα, αυτά εμφανίζονται στους άνδρες από 1-14 μέρες και στις γυναίκες μέσα σε 10 μέρες.


Θεραπεία

Η θεραπεία της γονόρροιας είναι επιτακτική, καθώς, εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως προστατίτιδα  και επιδιδυμίτιδα στους άνδρες και σαλπιγγίτιδα, κολπίτιδα στις γυναίκες.

Οι έγκυες γυναίκες χωρίς θεραπεία γονόρροιας δύναται να μεταδώσουν το μικρόβιο στο παιδί τους με τη μορφή γονοκοκκικής οφθαλμίτιδας.

Η συνιστώμενη θεραπεία γονόρροιας είναι η λήψη αντιβιοτικών, όπως πενικιλλίνη, κεφαλοσπορίνες και ερυθρομυκίνη. Μετά το πέρας της θεραπείας ο ασθενής πρέπει να επανεξεταστεί ώστε να επιβεβαιωθεί η εξάλειψη του μικροβίου. 

Προσοχή: Αν έχετε προσβληθεί από γονόρροια, θα πρέπει να ζητήσετε να εξεταστείτε και για άλλα αφροδίσια νοσήματα, όπως τα χλαμύδια, η σύφιλη, η ηπατίτιδα Β και το AIDS.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκιά

Συκιά. Τα οφέλη στην Υγεία από τη συκιά είναι πολλά και ποικίλα και πολύ σημαντικά. Η συκιά ή Συκή η καρική ή Συκή η κοινή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ