Φτιάξτε μόνοι σας ένα διαιτολόγιο για τα αντιπηκτικά
- Μην τρώτε περισσότερο από 1 μερίδα φαγητoύ που περιέχει 200 %-600 % DV της βιταμίνης Κ
- Μην τρώνε περισσότερο από 3 μερίδες τροφίμων που περιέχουν 60-200 % DV της βιταμίνης Κ
Λίστα με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Κ. Καταναλώστε 1 μερίδα την ημέρα (200%-660 % DV )
Τρόφιμα |
Μερίδα |
Βιταμίνη Κ |
Βρασμένο μπρόκολο |
1/2 φλ. |
(660% DV) |
Βρασμένο σπανάκι |
1/2 φλ. |
(560% DV) |
Βραστά γογγύλια |
1/2 φλ |
(530% DV) |
Βρασμένο λάχανο |
1/2 φλ. |
(520% DV) |
Βραστά σέσκουλα |
1/2 φλ. |
(360% DV) |
Ωμός μαϊντανός |
1/4 φλ. |
(300% DV) |
Βραστά λαχανικά μπουστάρδας |
1/2 φλ. |
(260% DV) |
Λίστα με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Κ. Καταναλώστε 3 μερίδες την ημέρα (60%-200 % DV)
Τρόφιμα |
Μερίδα |
Βιταμίνη Κ |
Βραστά Λαχανάκια Βρυξελλών |
1/2 φλ. |
(190% DV) |
Ωμό σπανάκι |
1 φλ. |
(180% DV) |
Ωμά γογγύλια |
1 φλ. |
(170% DV) |
Ωμό μαρούλι |
1 φλ. |
(125% DV) |
Ωμό μπρόκολο |
1 φλ. |
(110% DV) |
Ωμά αντίδια |
1 φλ. |
(70% DV) |
Ωμό Romain μαρούλι |
1 φλ. |
(70% DV) |
Τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Κ για όσους παίρνουν Βαρφαρίνη (Sintrom)
Λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ
Τρόφιμα |
Μερίδα |
Βιταμίνη Κ |
Γογγύλια (ωμά ή μαγειρεμένα) |
1 φλ. |
0.2μg (0% DV) |
Τεύτλα (ωμά ή μαγειρεμένα) |
1 φλ. |
0.3μg (0% DV) |
Γλυκό καλαμπόκι (Ωμό ή σε κονσέρβα) |
1 φλ. |
0.5μg (1% DV) |
Κρεμμύδια (ωμά ή μαγειρεμένα) |
1 μέτριο (331g) |
1μg (1% DV) |
Κραμβολάχανο (ωμό ή μαγειρεμένο) |
1 φλ. |
0.5μg (1% DV) |
Κολοκύθα (μαγειρευμένη) |
1 φλ. |
2μg (2% DV) |
Κολοκύθα χειμώνα, (μαγειρευμένη) |
1 φλ. |
2μg (2% DV) |
Κολοκύθα καλοκαιρινή (μαγειρευμένη) |
1 φλ. |
3μg (4% DV) |
Πατάτες (μαγειρευμένες) |
1 φλ. |
3μg (4% DV) |
Γλυκοπατάτες (μαγειρευμένες) |
1 φλ. |
7μg (9% DV) |
Μελιτζάνες ( μαγειρευμένες) |
1 φλ. |
3μg (4% DV) |
Φύτρα μπαμπού (Ωμά ή σε κονσέρβα) |
1 φλ. |
0μg (0% DV) |
Portabella Μανιτάρια (ωμά ή μαγειρεμένα) |
1 φλ. |
0μg (0% DV) |
Άσπρα Μανιτάρια (ωμά ή μαγειρεμένα) |
1 φλ. |
0μg (0% DV) |
Μανιτάρια shiitake (μαγειρευμένα) |
1 φλ. |
0μg (0% DV) |
Τομάτες (Ωμές) |
1 φλ. |
14μg (18% DV) |
Τομάτες (Μαγειρεμένες) |
1 φλ. |
7μg (8% DV) |
Αγγούρια (Ωμά) |
1 φλ. |
17μg (21% DV) |
Iceberg μαρούλι ((Ωμό) |
1 φλ. |
17.4μg (22% DV) |
Αγκινάρες |
1 μέτρια |
17.8μg (22% DV) |
Φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ
Τρόφιμα |
Μερίδα |
Βιταμίνη Κ |
Πορτοκόλια |
1 μέτριο (140g) |
0μg (0% DV) |
Καρπούζια |
1 φλ. |
0.2μg (0% DV) |
Κούμαρα |
1 φλ. |
0.8μg (1% DV) |
Μπανάνες |
1 μέτρια (105g) |
0.6μg (1% DV) |
Ανανάς |
1 φλ. |
1.2μg (1% DV) |
Μήλα |
1 μέτριο (182g) |
4μg (5% DV) |
Νεκταρίνια |
1 μέτριο (142g) |
3μg (4% DV) |
Φράουλες |
1 φλ. |
3μg (4% DV) |
Ροδάκινα |
1 μέτριο (150g) |
4μg (5% DV) |
Αποφεύγετε το γκρέιπφρουτ και τα cranberries
Σιτηρά/Άμυλα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ
Τρόφιμα |
Μερίδα |
Βιταμίνη Κ |
Λευκό ρύζι |
1 φλ. |
0μg (0% DV) |
Καστανό ρύζι |
1 φλ. |
1.2μg (1% DV) |
Κουσκους |
1 φλ. |
0.2μg (0% DV) |
Καλαμποκάλευρο (λευκό ή κίτρινο) |
1 φλ. |
0.4μg (0% DV) |
Πλιγούρι |
1 φλ. |
0.9μg (1% DV) |
Κριθάρι |
1 φλ. |
1.3μg (2% DV) |
Ζυμαρικά |
1 φλ. |
0μg (0% DV) |
Ψωμί ολικής αλέσεως |
1 φέτα |
0μg (0% DV) |
Φαγόπυρο |
1 φλ. |
3.2μg (4% DV) |
Κεχρί (Ζέα) |
1 φλ. |
0.5μg (1% DV) |
Κινόα |
1 φλ. |
0.0μg (0% DV) |
Άλλες ομάδες τροφίμων
- Όλα τα κρέατα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, με εξαίρεση ορισμένες κονσέρβες ιχθύων που συσκευάζονται σε λάδι.
- Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ.
- Εκτός από σόγια και τα προϊόντα σόγιας και τα πράσινα φασόλια, όλα τα φασόλια και τα όσπρια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ.
Προειδοποιήσεις
• Αποφύγετε να κάνετε οποιεσδήποτε μεγάλες αλλαγές στη διατροφή σας. Αν προσπαθήσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε νέα τρόφιμα, να τα δοκιμάσετε σε μικρές ποσότητες και να παρακολουθήσετε το PT/INR σας.
• Ακόμα κι αν ένα τρόφιμο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αλληλεπιδράσει με τη Βαρφαρίνη.