Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνικά θέματαΕπικίνδυνη ουσία σε αντικείμενα γενικής χρήσεως

Επικίνδυνη ουσία σε αντικείμενα γενικής χρήσεως

Επικίνδυνη ουσία σε αντικείμενα γενικής χρήσεως. Η δισφαινόλη Α είναι χημική ουσία που μιμείται τη δράση των οιστρογόνων.

Η δισφαινόλη Α είναι άκρως βλαβερή

Μία ιδιαίτερα επικίνδυνη ουσία η οποία βρίσκεται σε πολλά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως το χαρτί των αποδείξεων, εντόπισαν ερευνητές της Γαλλικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια των Τροφίμων του Περιβάλλοντος και της Εργασίας (Anses).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες εντόπισαν τη χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA-Bisphenol A), η οποία είναι άκρως επικίνδυνη, κυρίως, για τις εγκύους. Φυσικά πιο εκτεθειμένες είναι οι γυναίκες που εργάζονται ως ταμίες και έρχονται καθημερινά σε επαφή με αποδείξεις ταμειακών μηχανών.

Όπως, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γαλλικής Υπηρεσίας «ορισμένες περιπτώσεις έκθεσης γυναικών στην ουσία BPA παρουσιάζουν κίνδυνο για τον μαστικό αδένα του εμβρύου». Δηλαδή, όσα παιδιά εκτέθηκαν ενδομητριακά στη δισφαινόλη Α έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν στη μετέπειτα ζωή τους καρκίνο του μαστού, ενώ υπάρχουν κι άλλοι κίνδυνοι για το έμβρυο, όπως προβλήματα συμπεριφοράς, κίνδυνος παχυσαρκίας και σταδιακές διαταραχές στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.

Η δισφαινόλη Α είναι χημική ουσία που μιμείται τη δράση των οιστρογόνων και περιέχεται σε πλαστικά, κονσέρβες, σφραγίσματα δοντιών κλπ.

Η Δισφαινόλη Α,  γνωστή ως BPA είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται σε σκληρά πλαστικά και στα επιχρίσματα δοχείων των τροφίμων και των ποτών τα οποία και μπορεί  να συμπεριφέρεται με παρόμοιο τρόπο με τα οιστρογόνα και άλλες ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα.

Η BPA χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, όπως μπουκάλια νερού, μπιμπερό, σφραγίσματα των δοντιών και στεγανωτικά υλικά, οδοντιατρικές συσκευές, ιατρικές συσκευές, φακούς γυαλιών, DVD και CD, οικιακές ηλεκτρικές συσκευές και αθλητικός εξοπλισμός. Η ΒΡΑ μπορεί, επίσης, να βρεθεί σε εποξικές ρητίνες που χρησιμοποιούνται ως επιστρώσεις στα κουτιά τροφίμων και ποτών.

Η Bisphenol A είναι μια ουσία που εμπλέκεται στην παραγωγή, έκκριση, μεταφορά, ενέργεια, λειτουργία και στην εξάλειψη των φυσικών ορμονών.

Η BPA μπορεί να μιμηθεί ορμόνες του σώματός μας με έναν τρόπο που ενδέχεται να είναι επικίνδυνος για την υγεία. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις επιδράσεις της BPA. Παρά το γεγονός ότι οι δημόσιες αρχές έχουν θέσει επίπεδα ασφαλείας, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα επίπεδα αυτά πρέπει να αναθεωρηθούν μετά από μια σειρά από πρόσφατες μελέτες που έχουν δημοσιευθεί.

Η Ενδοκρινολογική Εταιρεία, τις ΗΠΑ, το 2009, εξέφρασε την ανησυχία της σε μια δημόσια δήλωση για την τρέχουσα έκθεση του ανθρώπου στην BPA. Το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), σε μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 95% των δειγμάτων ούρων των ενήλικων και το 93% των δειγμάτων σε παιδιά είχαν δισφαινόλη Α.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία της δισφαινόλης Α (BPA) για τον άνθρωπο;

  • Διαταραχές αναπαραγωγικού συστήματος – υπάρχει κάποια ανησυχία ότι η BPA μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της αναπαραγωγής του ανθρώπου. 
  • Ανδρική ανικανότητα – η BPA βρέθηκε σε μία μελέτη να σχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία και άλλα ανδρικά σεξουαλικά προβλήματα. 
  • Καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες – η BPA μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati.
  • Καρδιακή νόσος στους ενήλικες – μια άλλη αμερικανική μελέτη συνδέει τη δισφαινόλη Α με τον διαβήτη και την καρδιακή νόσο στους ενήλικες.
  • Ορμόνες του φύλου σε άνδρες – μια μελέτη του 2010 συνδέει την έκθεση στο BPA με τις αλλαγές των ορμονών του φύλου σε άνδρες.
  • Διαβήτης τύπου 2 – μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο συνδέει τα υψηλότερα επίπεδα της BPA στα ούρα με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, το διαβήτη τύπου 2 και τα αυξημένα ένζυμα του ήπατος.
  • Εγκεφαλική λειτουργία, μνήμη, μάθηση – αμερικανοί ερευνητές συνδέουν την έκθεση σε BPA με την απώλεια των συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων σε πρωτεύοντα, και δυνητικά προβλήματα στη μνήμη και τη μάθηση, καθώς και την κατάθλιψη.
  • Ωάρια γυναικών – ερευνητές από την Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε δισφαινόλη Α μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα των ωαρίων μιας γυναίκας για την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).
  • Καρκίνος του μαστού – μια ιατρική μελέτη του Yale βρήκε μια πιθανή αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού μεταξύ των γυναικών που εκτίθενται σε BPA και DES (Diethylstilbestrol) στη μήτρα.
  • Άσθμα – μια αμερικανική μελέτη πρότεινε μια σύνδεση μεταξύ της αύξησης των ποσοστών άσθματος και της αυξημένης BPA.

Οι ειδικοί λένε ότι η κύρια πηγή έκθεσης του ανθρώπου στη δισφαινόλη Α είναι η επίστρωση που χρησιμοποιείται στα δοχεία των κονσερβοποιημένων τροφίμων. Η ΒΡΑ βρίσκεται σε πολυανθρακικά πλαστικά, ειδικά, όταν καθαρίζονται με σκληρά απορρυπαντικά, υψηλής θερμοκρασίας υγρά, ή  όξινα υγρά.

Και ποια είναι η λύση; Προτιμήστε γυάλινες συσκευασίες σε όλα τα είδη…

Βιβλιογραφία

http://medicaltv.eu

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για αποτοξίνωση από τις δισφαινόλες των πλαστικών μπουκαλιών

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για αποτοξίνωση από τις δισφαινόλες των πλαστικών μπουκαλιών

Διαβάστε, επίσης,

Αποτοξινώστε τη ζωή σας

Έξυπνα τσιπάκια που μιμούνται ανθρώπινα όργανα

Τα πλαστικά μπουκάλια είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ