Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Κρυολογήσατε;

Η εχινάκεια  θα προστατεύσει ανοσοποιητικό σας

 

Η εχινάκεια κατέχει τα τελευταία χρόνια μια από τις πρώτες θέσεις στα βότανα που τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αποτελούν έναν δυνατό σύμμαχο στην αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος.

Η εχινάκεια είναι ένα φυτό που μοιάζει με μαργαρίτα με μοβ πέταλα. Χρησιμοποιούνται τα φύλλα, τα λουλούδια και η ρίζα για την παραγωγή διαφόρων σκευασμάτων. Χρησιμοποιούνταν ευρέως από τους ινδιάνους ως μαγικό βότανο, καθώς η δραστική της ουσία, η εχινακίνη λέγεται ότι καταπολεμά τα βακτήρια σαν φυσικό αντιβιοτικό.

Η εχινάκεια χρησιμοποιείται ως βότανο για την θωράκιση του οργανισμού έναντι του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης.

Η εχινάκεια  δεν μπορεί να αναστείλει την εμφάνιση ενός κοινού κρυολογήματος, λαμβάνεται συνήθως με τα πρώτα συμπτώματα  είτε για να τα κάνει πιο ήπια, είτε για να συντομεύσει την διάρκειά τους.

Η εχινάκεια δεν είναι τοξική, υπάρχει περίπτωση όμως να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες που έχουν κυρίως σχέση με στομαχικές διαταραχές, ανάλογα το σκεύασμα και τον τρόπο λήψης.

Η χρήση της απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 4 ετών, σε εγκύους, σε γυναίκες που θηλάζουν, σε άτομα που πάσχουν από φυματίωση, λευχαιμία, αυτοάνοσα νοσήματα, ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού, σακχαρώδη διαβήτη και ηπατοπάθειες. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται από όσους λαμβάνουν κορτιζόνη, καθώς οι ειδικοί πιστεύουν ότι το βότανο καταστέλλει τη δράση της.

Πρόσφατα μάλιστα η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας της Βρετανίας  διαπίστωσε ότι η λήψη της εχινάκειας από παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών ενέχει αυξημένο ποσοστό κινδύνου αλλεργιών, όπως η εμφάνιση εξανθημάτων, κνίδωσης ή αλλεργικού σοκ.

Η εχινάκεια ως βότανο έχει αντιβιοτικές, αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και διεγερτικές ιδιότητες.

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΘεραπεία λεμφώματος
Επόμενο άρθροΗ ζωή της τρίχας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συκιά

Αμπέλι

Καψικόν

Ανανάς

Πλουμέρια

Νεραντζιά

Ερυθρίνα

Κακαόδεντρο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκιά

Συκιά. Τα οφέλη στην Υγεία από τη συκιά είναι πολλά και ποικίλα και πολύ σημαντικά. Η συκιά ή Συκή η καρική ή Συκή η κοινή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ