Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΔίαιτα για το πεπτικό έλκος

Δίαιτα για το πεπτικό έλκος

Η κλασική δίαιτα σε ασθενείς με πεπτικό έλκος

Η κλασική δίαιτα σε ασθενείς με πεπτικό έλκος βασίζεται στην αρχή ότι η τροφή πρέπει να εξουδετερώνει το γαστρικό οξύ και συγχρόνως να μην είναι ερεθιστική.

Εξουδετέρωση γαστρικού οξέος

-Η διαιτητική θεραπεία του πεπτικού έλκους αρχίζει με τη χορήγηση γάλακτος και κρεμών περίπου κάθε μια ώρα και αποβλέπει στην εξουδετέρωση του ελεύθερου γαστρικού οξέως από τις πρωτεΐνες του γάλακτος και στην καταστολή της έκκρισης του γαστρικού υγρού με τις κρέμες που γενικώς κατευνάζουν το έλκος μέσω της επάλειψης που παρέχουν στο στόμαχο.

-Προοδευτικά προστίθεται τροφή μαλακή και σε χρονικά διαστήματα τέτοια ώστε να υπάρχει μια ποσότητα όλες τις ώρες. Τροφές με εξουδετερωτική δράση των οποίων συνιστάται η χορήγηση είναι οι φρυγανιές ή τα ξηρά μπισκότα, ελαφρά τυριά, κομπόστες από φρούτα και λαχανικά.

-Σε επόμενο στάδιο η δίαιτα συμπληρώνεται με αλεσμένο κρέας.

Μη ερεθιστικές τροφές

Αυτές  αποσκοπούν στην αποφυγή χημικού, μηχανικού και θερμικού ερεθισμού.

Χημικός ερεθισμός: Αποφεύγεται κάθε τροφή που μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του έλκους. Στις τροφές αυτές περιλαμβάνονται τα φρούτα που έχουν ίνες, τροφές που περιέχουν ολόκληρους κόκκους, έχουν ανώμαλη επιφάνεια ή είναι πολύ αρωματισμένες.

Θερμικός ερεθισμός: Αυτός προκαλείται από τη λήψη πολύ ζεστής ή κρύας τροφής ή ποτού, όπως είναι τα ζεστά ποτά, σούπες, παγωτά. Στις περιπτώσεις αυτές η πολύ ζέστη ή το πολύ κρύο μπορεί να ερεθίσουν υφιστάμενη βλάβη του βλεννογόνου επιδρώντας στα αιμοφόρα αγγεία.

Διαβάστε για τις καούρες στο στομάχι

Διαβάστε για τα ρεψίματα

Οδηγίες για την διατροφή στο έλκος

by Savvi Diet

Βιβλιογραφία

livestrong.com

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα. Οι περισσότεροι ασθενείς με δυσκοιλιότητα την αντιμετωπίζουν, επιτυχώς, με μερικά απλά βήματα. Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως λιγότερες από τρεις κενώσεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ