Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Μολυσµατική τέρµινθος

Η μολυσµατική τέρµινθος είναι ένας ιός που προκαλεί ογκίδια στο δέρμα

Μολυσµατική τέρµινθος, ICD-10 B08.1, είναι µια ιογενής λοίµωξη από έναν ιό που είναι ένα μέλος της οικογένειας των ιών της ευλογιάς που µπορεί να επηρεάσει άτοµα κάθε ηλικίας. Προκαλεί ογκίδια σαν ελιές-μαργαριτάρια, όπως βλατίδες ή οζίδια στην επιφάνεια του δέρµατος. Είναι γυαλιστερά, στρόγγυλα µε λευκούς τρούλους και κεντρικό κορµό. Παρατηρούνται συχνά στο πρόσωπο, το λαιμό, στη μασχάλη, τα χέρια, και τα χέρια, αλλά μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα, όπως πετσέτες, ρούχα ή παιχνίδια. Ο αριθµός των κηλίδων µπορεί να διαφέρει σε µεγάλο βαθµό από 3-4 και µερικές φορές έως 50-60.

Ο ιός μεταδίδεται επίσης με τη σεξουαλική επαφή. Πρώιμες βλάβες των γεννητικών οργάνων μπορεί χρειαστεί να γίνει διαφοροδιάγνωση με τον έρπητα ή τα κονδυλώματα, αλλά, σε αντίθεση με τον έρπητα, αυτές οι αλλοιώσεις είναι ανώδυνες.

Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (λόγω καταστάσεων, όπως το AIDS) μπορεί να έχουν  χειρότερη εξέλιξη της τέρμινθος.

Αυτές οι βλατίδες μπορεί να συμβούν σε γραμμές, όπου το πρόσωπο έχει γρατσουνιστεί. Το ξύσιμο βοηθάει τον ιό να εξαπλωθεί.

Οι κηλίδες της µολυσµατικής τέρµινθου µπορεί να παρουσιαστούν σε οποιοδήποτε σηµείο του σώµατος, αλλά είναι συνηθισµένες γύρω από τις περιοχές των γεννητικών οργάνων και πρωκτού, στις µασχάλες ή στις πλευρές του κορµού. Τείνει να είναι χειρότερη σε παιδιά µε έκζεµα. Το έκζεµα µπορεί να παρουσιαστεί γύρω από τις κηλίδες προκαλώντας στα παιδιά φαγούρα και ξύσιµο µεταδίδοντας τις κηλίδες σε µεγαλύτερη περιοχή. Οι κηλίδες τελικά θα εξαφανιστούν όταν το σώµα αναπτύξει τη φυσική αντίσταση (ανοσοποίηση) στον ιό. Αυτό µπορεί να πάρει λίγες εβδοµάδες µέχρι αρκετά χρόνια. Οι περισσότερες κηλίδες εξαφανίζονται σε 6-9 µήνες. Μπορεί να παραµείνουν περισσότερο διάστηµα σε παιδιά µε τάση στο έκζεµα.


Διάγνωση

Η εμφάνιση του εξανθήματος αλλά και η βιοψία θέτουν την διάγνωση.


Θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μολυσματική τέρμινθος εξαφανίζεται χωρίς φαρμακευτική αγωγή, καθώς ο οργανισμός αναπτύσσει αντισώματα στον ιό. Ωστόσο, συνιστάται να αντιμετωπίζεται νωρίτερα, για να αποφευχθεί η μόλυνση και άλλων ατόμων. Η κρυοθεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία την μολυσματική τέρμινθο. Μία άλλη μέθοδος για την αντιμετώπισή της είναι η απόξεση με τοπική αναισθησία και  η εφαρμογή laser CO2 ή με ηλεκτροχειρουργική. Η χειρουργική αφαίρεση των ατομικών βλαβών  μπορεί να οδηγήσει σε ουλές. Ο δερματολόγος μπορεί θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή με βάση την έκταση και το μέγεθος.

Φάρμακα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση κονδυλωμάτων, μπορεί να είναι χρήσιμα στην απομάκρυνση των βλαβών, αλλά μπορεί να προκαλέσουν φουσκάλες που οδηγεί σε προσωρινό αποχρωματισμό του δέρματος. Η Cantharidin, που ονομάζεται “χυμός σκαθαριού,” είναι η πιο καλή λύση που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των βλαβών. Η κρέμα Tretinoin  ή κρέμα imiquimod μπορούν, επίσης, να συνταγογραφηθούν.


Επιπλοκές

  • Επιμονή, εξάπλωση, ή υποτροπή των βλαβών
  • Δευτεροπαθείς βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος

Πρόληψη

  • Αποφύγετε την άμεση επαφή με τις βλάβες του δέρματος. Μην μοιράζεστε πετσέτες με άλλους ανθρώπους.
  • Αποφυγή του σεξ με άτομα που έχουν μολυσματική τέρμινθο, γιατί είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Τα προφυλακτικά δεν μπορούν να σας προστατεύσουν πλήρως.

Βιβλιογραφία

ncbi.nlm.nih.gov

Τα καλύτερα προϊόντα για τις δερματικές παθήσεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις δερματικές παθήσεις

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκιά

Συκιά. Τα οφέλη στην Υγεία από τη συκιά είναι πολλά και ποικίλα και πολύ σημαντικά. Η συκιά ή Συκή η καρική ή Συκή η κοινή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ