Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΟι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν τα φάρμακα που παίρνουν

Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν τα φάρμακα που παίρνουν

Η μεγάλη συνεργασία ασθενή, γιατρού, φαρμακοποιού και φαρμακευτικής εταιρείας

Η μεγάλη πραγματικότητα στις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες είναι ότι οι παραδοσιακές δομές είχαν δημιουργήσει για δεκαετίες ψυχρότητα, απόσταση και στεγανά ανάμεσα στις εταιρίες και στους καταναλωτές.  Ο καθένας είχε τον χώρο του, τον ρόλο του και η επικοινωνία ανάμεσά τους ήταν σπάνιο φαινόμενο. 

Η μόνη επαφή και αλληλεπίδραση της εταιρίας με το εξωτερικό περιβάλλον ήταν οι έρευνες αγοράς μέσω των οποίων τα στελέχη προσπαθούσαν να συλλέξουν πληροφορίες και να κατανοήσουν τις ανάγκες των καταναλωτών. Το φαινόμενο της απομόνωσης δεν συνέβαινε μόνο μεταξύ εταιρίας και καταναλωτών, αλλά και μεταξύ των καταναλωτών. Ο παραδοσιακός καταναλωτής ήταν απομονωμένος. Δεν είχε τη δυνατότητα να εκφράσει την άποψή του και την εμπειρία του για ένα προϊόν, αλλά ούτε και την ικανότητα να επικοινωνήσει με άλλους καταναλωτές, ώστε να ανταλλάξει πληροφορίες.  

Τα τελευταία χρόνια αυτό φαίνεται να αλλάζει.

Οι εταιρίες αναγνωρίζουν ότι πρέπει να ξεκινήσουν την επικοινωνία με τους καταναλωτές και πελάτες τους παρέχοντάς τους πρόσβαση σε πληροφορίες, δεδομένα και εμπειρίες άλλων πελατών, διαφάνεια στον τρόπο παραγωγής των προϊόντων και ελεύθερο διάλογο για την συνεργασία και συν-δημιουργία αξίας που όπως όλοι γνωρίζουμε έχει μετατοπιστεί από το προϊόν, στην σχέση μεταξύ εταιρίας και καταναλωτή. 

Στην υγεία δυστυχώς τα πράγματα δεν αλλάζουν εύκολα.

Το ξέρουμε, το γνωρίζουμε, το αφουγκραζόμαστε καθημερινά. Οι ειδικοί θέλουν να παραμείνουν ειδικοί. Οι ευνοούμενοι δεν θέλουν να χάσουν τα κυριαρχικά τους εδάφη, ενώ άλλοι εμποδίζουν τις εξελίξεις οι οποίες προφανώς θα πλήξουν τα συμφέροντά τους. 

Στη νέα εποχή του κοινωνικού (λόγω διαδικτύου) κόσμου, της διακινήσεις πληροφοριών και δεδομένων, η υγεία θα αδράξει τις σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται, δημιουργώντας ένα νέο “ανοιχτό” οικοσύστημα υγείας. Ένα περιβάλλον στο οποίο θα συγκεντρώνονται και θα διανέμονται προς όλους τους ενδιαφερόμενους τα δεδομένα, οι γιατροί θα μπορούν να επικοινωνούν με συναδέλφους τους, ώστε να επιλέγουν την καταλληλότερη θεραπευτική αγωγή για να αποφεύγουν τα λάθη, οι ασθενείς θα συνδέονται και θα συνυπάρχουν καθημερινά με άλλους ασθενείς στις κοινότητές τους και οι φαρμακευτικές εταιρίες θα συνεργάζονται και με τους δύο δίνοντας συμβουλές για τα φάρμακα και τον τρόπο χρήσης τους.

Ήδη χιλιάδες ασθενείς απ’ όλη την Ελλάδα μπορούν να μοιράζονται σε πλατφόρμες και δίκτυα τις εμπειρίες τους από την χρήση ενός φαρμάκου ή την επιλογή μιας θεραπευτικής αγωγής. Ότι και να υποστηρίζουν γιατροί και φαρμακευτικές, τα βιωματικά δεδομένα των ασθενών είναι ότι σημαντικότερο και πολύτιμο υπάρχει στην υγεία. Real time μελέτη χιλιάδων ανώνυμων ασθενών σε συγκεκριμένη πάθηση και παράλληλη συγκέντρωση των στοιχείων σε μια ανοιχτή βάση δεδομένων. Γνώση για τους γιατρούς, R&D για τις φαρμακευτικές, συγκέντρωση εμπειριών και πληροφοριών για τους ασθενείς. Όταν ανταλλάσσουμε πληροφορίες το όφελος διαχέεται σε όλους. Υπάρχει κάτι ποιο σημαντικό; 

Τι να τις κάνουμε τότε τις μελέτες;

Η ιατρική επιστήμη παραμένει κλειστή, απόμακρη, συντηρητική και προσκολλημένη στην παράδοση αντιστεκόμενη στην υιοθέτηση νέων μοντέλων παροχής υπηρεσιών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι οι ασθενείς δεν είναι γιατροί, αλλά όταν μιλάνε για την υγεία τους, για το σώμα τους θέλουν να συμμετέχουν και όχι απλά να εκτελούν εντολές. Οι ασθενείς θέλουν εργαλεία, πληροφορίες, επιλογές και συνεργασία.

Στο νέο οικοσύστημα υγείας η πληροφορία παίζει ουσιαστικό ρόλο και οι αλλαγές επικεντρώνονται στο άνοιγμα, στο μοίρασμα, την οργάνωση, την ανάλυση και τη μεταφορά της συνέπειας των δικτύων στη βιομηχανία και την υγεία μας.  

Βιβλιογραφία

www.pmjournal.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΜακροκυττάρωση στο πλακάκι αίματος
Επόμενο άρθροΜετφορμίνη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκιά

Συκιά. Τα οφέλη στην Υγεία από τη συκιά είναι πολλά και ποικίλα και πολύ σημαντικά. Η συκιά ή Συκή η καρική ή Συκή η κοινή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ