Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Πυλωρική στένωση

Η πυλωρική στένωση εμφανίζεται σε μωρά

Η πυλωρική στένωση, ICD-10 K31.1, Q 40.0, είναι μία στένωση του πυλωρού (στόμιο που οδηγεί από το στομάχι στο λεπτό έντερο) και είναι μία μη συνήθης πάθηση, η οποία εμφανίζεται στα μωρά που είναι μικρότερα των 2 μηνών. Ο πυλωρός έχει υποστεί οξεία στένωση και επιτρέπει μόνο σε μία μικρή ποσότητα τροφής να εισέλθει στο λεπτό έντερο, ενώ το υπόλοιπο της τροφής βγαίνει με εμετό.

Tα κύρια συμπτώματα της πυλωρικής στένωσης είναι:

  • Απώλεια βάρους και ατονία, αν τα συμπτώματα έχουν διαρκέσει για περισσότερο από μερικές ημέρες.
  • Επίμονος, εμετός (εμετός ο οποίος βγαίνει με φόρα και πετάγεται σε απόσταση από το μωρό).
  • Το μωρό συχνά δέχεται να φάει ξανά αμέσως μετά από τον εμετό.
  • Χαμηλή συχνότητα αφόδευσης.

Αίτια

Ο μυς που περιβάλλει τον πυλωρό, το τελικό τμήμα του στομάχου, είναι τόσο παχύς που δεν επιτρέπει τη δίοδο της τροφής προς το δωδεκαδάκτυλο και το λεπτό έντερο.

Διάγνωση

Η υποψία υπερτροφικής πυλωρικής στένωση μπαίνει από τη λήψη του ιστορικού και επιβεβαιώνεται με τη διενέργεια υπερηχογραφικού ελέγχου.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι χειρουργική υπό γενική αναισθησία. Αρχικά πρέπει να χορηγηθούν υγρά και να διορθωθούν οι πιθανές ηλεκτρολυτικές διαταραχές και φυσικά να διακοπεί η σίτιση για τουλάχιστον 12 ώρες. Το χειρουργείο διαρκεί περίπου 30 λεπτά όπου διενεργείται μια πυλωρομυοτομή κατά Ramstedt-Fredet δια μέσου μιας τομής στο δεξιό πάνω μέρος της κοιλίας που καλείται τομή Robertson. Τελευταία γίνεται και λαπαροσκοπικά.

Βιβλιογραφία

kidshealth.org

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκιά

Συκιά. Τα οφέλη στην Υγεία από τη συκιά είναι πολλά και ποικίλα και πολύ σημαντικά. Η συκιά ή Συκή η καρική ή Συκή η κοινή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ