Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πυλωρική στένωση

Πυλωρική στένωση. Η πυλωρική στένωση είναι μία μη συνήθης πάθηση, η οποία εμφανίζεται στα μωρά που είναι μικρότερα των 2 μηνών.

Η πυλωρική στένωση εμφανίζεται σε μωρά

Η πυλωρική στένωση, ICD-10 K31.1, Q 40.0, είναι μία στένωση του πυλωρού (στόμιο που οδηγεί από το στομάχι στο λεπτό έντερο) και είναι μία μη συνήθης πάθηση, η οποία εμφανίζεται στα μωρά που είναι μικρότερα των 2 μηνών. Ο πυλωρός έχει υποστεί οξεία στένωση και επιτρέπει μόνο σε μία μικρή ποσότητα τροφής να εισέλθει στο λεπτό έντερο, ενώ το υπόλοιπο της τροφής βγαίνει με έμετο.

Tα κύρια συμπτώματα της πυλωρικής στένωσης είναι:

  • Απώλεια βάρους και ατονία, αν τα συμπτώματα έχουν διαρκέσει για περισσότερο από μερικές ημέρες.
  • Επίμονος έμετος (εμετός ο οποίος βγαίνει με φόρα και πετάγεται σε απόσταση από το μωρό).
  • Το μωρό, συχνά, δέχεται να φάει ξανά αμέσως μετά από τον εμετό.
  • Χαμηλή συχνότητα αφόδευσης.

Αίτια πυλωρικής στένωσης

Ο μυς που περιβάλλει τον πυλωρό, το τελικό τμήμα του στομάχου, είναι τόσο παχύς που δεν επιτρέπει τη δίοδο της τροφής προς το δωδεκαδάκτυλο και το λεπτό έντερο.

Διάγνωση πυλωρικής στένωσης

Η υποψία υπερτροφικής πυλωρικής στένωσης μπαίνει από τη λήψη του ιστορικού και επιβεβαιώνεται με τη διενέργεια υπερηχογραφικού ελέγχου.

Θεραπεία πυλωρικής στένωσης

Η θεραπεία είναι χειρουργική υπό γενική αναισθησία. Αρχικά πρέπει να χορηγηθούν υγρά και να διορθωθούν οι πιθανές ηλεκτρολυτικές διαταραχές και φυσικά να διακοπεί η σίτιση για τουλάχιστον 12 ώρες. Το χειρουργείο διαρκεί περίπου 30 λεπτά, όπου διενεργείται μια πυλωρομυοτομή κατά Ramstedt-Fredet δια μέσου μιας τομής στο δεξιό πάνω μέρος της κοιλίας που καλείται τομή Robertson. Τελευταία, γίνεται και λαπαροσκοπικά.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το πεπτικό σας σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία του πεπτικού σας συστήματος

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Ενυδάτωση από του στόματος

Ο καρκίνος του στομάχου θεραπεύεται

Χρήσιμες πληροφορίες για την οξεία δυσφαγία

Ο καρκίνος του στομάχου θεραπεύεται

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ