Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Υπεριδρωσία

Υπεριδρωσία είναι η παθολογικά υπερβολική έκκριση ιδρώτα από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες. Διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή.

Η παθολογική αυτή έκκριση ιδρώτα είναι πέραν της ποσότητας που απαιτείται για τη φυσιολογική θερμορύθμιση.

Είδη υπεριδρωσίας

Η υπεριδρωσία, ICD-10 R61 διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή.

Η πρωτοπαθής υπεριδρωσία είναι, συνήθως, εστιακή, οφείλεται σε δυσλειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και μπορεί να υπάρχει γενετική προδιάθεση. Ξεκινάμ συνήθως, στην παιδική ή εφηβική ηλικία. 

Η δευτεροπαθής υπεριδρωσία οφείλεται σε ενδοκρινικές, μεταβολικές ή άλλες διαταραχές.

Αίτια υπεριδρωσίας

Διάφορες παθήσεις του δέρματος, όπως πυογενείς ή μυκητιασικές λοιμώξεις, η δερματίτιδα εξ επαφής, ο πυρετός, ο υπερθυρεοειδισμός, οι διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος και οι ψυχογενείς.

Η κατανομή είναι γενικευμένη ή περιορισμένη. Οι κύριες εντοπίσεις είναι οι μασχάλες, οι παλάμες, τα πέλματα και το πρόσωπο, αλλά και οι υπομαζικές και βουβωνικές περιοχές. Ξεκινά στην παιδική ή εφηβική ηλικία, υπάρχει πολύ συχνά θετικό οικογενειακό ιστορικό και επιδεινώνεται με το stress, την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, την κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοολούχων ποτών.

Τα συμπτώματα είναι εμβροχή, εξέλκωση και αποφολίδωση του δέρματος. Δυσοσμία μπορεί να προκληθεί λόγω αποσύνθεσης του ιδρώτα και λόγω εμφάνισης κυτταρικών συντιμμάτων από ζύμωση και βακτηριακή μόλυνση.

Πώς θεραπεύεται η υπεριδρωσία;
• Στη δευτεροπαθή υπεριδρωσία αρκεί η θεραπεία του αιτίου της.
• Στην εστιακή υπεριδρωσία η αντιμετώπιση περιλαμβάνει είτε γενικά μέτρα (ελαφρά ένδυση, δροσερό περιβάλλον, πρόσληψη υγρών) είτε ειδικά. Τα τελευταία μπορεί να περιλαμβάνουν τοπικά σκευάσματα με άλατα αλουμινίου σε συγκέντρωση 10-25%, άλατα ζιρκονίου, φορμαλδεΰδη (καλύτερα όχι) κ.ά. ή συστηματική αγωγή με αντιχολινεργικά, ανταγωνιστές ασβεστίου και ηρεμιστικά.

Γενικά, χρησιμοποιούνται σαπούνια που περιέχουν χλωρεξιδίνη. Μετά το μπάνιο γίνεται επάλειψη με χλωριούχο υδροξείδιο του αλουμινίου. Σε εντοπισμένη υπεριδρωσία γίνονται κατά τη νύχτα εναποθέσεις χλωριούχου αλουμινίου σε απόλυτη αιθυλική αλκοόλη, και καλύπτεται η περιοχή με στρώση πολυαιθυλενίου, αν αυτό είναι δυνατό. Ξεπλένεται το επόμενο πρωί.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες επεμβατικές μέθοδοι όπως:
• Ιοντοφόρηση: Εισαγωγή ιόντων στο δέρμα μέσω ηλεκτρικού ρεύματος για την απόφραξη των πόρων των ιδρωτοποιών αδένων στο επίπεδο της κερατίνης.
Χειρουργική: Προτείνεται σε σοβαρές περιπτώσεις και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό.
• Ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (Botox-A): Αναστέλλουν την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης και προκαλούν προσωρινή χημική απονεύρωση.
• Laser: Η χρήση laser στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι σχετικά πρόσφατη. Αφορά στην εστιακή μασχαλιαία υπεριδρωσία και τα αποτελέσματα είναι αισιόδοξα.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η υπεριδρωσία κάνει καλό

Ο ιδρώτας ανακουφίζει τον πόνο

Η άσκηση διεγείρει νευροχημικές οδούς στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την παραγωγή των ενδορφινών, οι οποίες δρουν ως φυσικά παυσίπονα

Ο ιδρώτας καθαρίζει το δέρμα

Ο ιδρώτας απομακρύνει το περιττό λάδι και τους ρύπους από τους πόρους μας και τους βοηθάει να αναπνεύσουν και πάλι

Ο ιδρώτας χαρίζει υγεία

Ο ανθρώπινος ιδρώτας περιέχει ένα φυσικό αντιμικροβιακό πεπτίδιο, που ονομάζεται dermcidin, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμάει τα μικρόβια της φυματίωσης και άλλων επικίνδυνων παθογόνων παραγόντων.

Ο ιδρώτας μειώνει τον κίνδυνο για νεφρολιθίαση

Όταν ιδρώνετε, το σώμα σας αποβάλλει αλάτι και ασβέστιο, τους βασικούς ενόχους για την εμφάνιση των λίθων στα νεφρά. Επίσης, όταν ιδρώνετε πίνετε πολύ νερό και αυτό βοηθάει περισσότερο στην πρόληψη νεφρολιθίασης.

Τα καλύτερα συμπληρώματα για την υπεριδρωσία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υπεριδρωσία

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Ιατρικές συνταγές με τη μαγειρική σόδα

Φασκόμηλο

Βιταμίνες για την κακοσμία σώματος

Λεμονόχορτο

Καταπολεμήστε την έντονη εφίδρωση

Botox

Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα

Συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού

Πότε θα ανησυχήσετε για κακοήθεια

Οξική μεγεστρόλη

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ