Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΣύνδρομο Münchausen

Σύνδρομο Münchausen

Σύνδρομο Münchausen. Είναι χρόνια τεχνητή διαταραχή με σωματικά συμπτώματα και γι’ αυτό ονομάζεται σύνδρομο νοσοκομειακής εξάρτησης.

Στο σύνδρομο Münchausen το θέμα είναι να βρεις μια ασθένεια που να σ’ αρέσει

Δεν τίθεται πια ζήτημα να παραμείνεις υγιής. Το ζήτημα είναι να βρεις μια ασθένεια που θα σ’ αρέσει.

Tο σύνδρομο Münchausen, ICD-10 F68.1, xαρακτηρίζει τους ασθενείς οι οποίοι κάνουν τα πάντα να τραβήξουν την προσοχή του γιατρού, έως που στο τέλος πιστεύουν και οι ίδιοι ότι έχουν τα συμπτώματα που ισχυρίζονται.

Πρόκειται για χρόνια διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από αναζήτηση ιατρικής βοήθειας κατά συνήθεια.

Συχνά, χρήζει εισαγωγής στο νοσοκομείο. Ο ασθενής δείχνει εύπιστο και δραματικό ιστορικό, το οποίο είναι φανταστικό.

Είναι χρόνια τεχνητή διαταραχή με σωματικά συμπτώματα και γι’ αυτό ονομάζεται σύνδρομο νοσοκομειακής εξάρτησης.

Τα αίτια είναι τεχνητά και δεν υπάρχουν εξωγενείς αφορμές.

Με τα χρόνια αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη εκπαίδευση στο να ξεγελούν τους πάντες, συγγενείς και ιατρικό προσωπικό σχετικά με τα προβλήματα τους. Έτσι, είναι πολύ δύσκολο αρκετές φορές να γίνει η διάγνωση της αρρώστιας έγκαιρα και να δοθεί η κατάλληλη αγωγή με την οποία συνεργάζεται ο ασθενής. γιατί θεωρεί ότι έτσι επιβεβαιώνεται. Πίσω από το σύνδρομο αυτό συνήθως κρύβονται κατάθλιψη και ψυχωσικές διαταραχές.

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη του συνδρόμου Munchausen είναι τα τραύματα της παιδικής ηλικίας.

Το σύνδρομο διαφέρει από την υποκρισία, στην οποία ένας ασθενής κατασκευάζει τα συμπτώματα για οικονομική αποζημίωση, απουσία από την εργασία ή πρόσβαση σε φάρμακα.

Ποια είναι η πρόγνωση για το σύνδρομο Münchausen;

To σύνδρομο Münchausen μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή των μεμονωμένων ασθενών και για την κοινωνία στο σύνολό της.

Εκτιμάται ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα σπατάλη 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε περιττές εξετάσεις και νοσηλείες.

Τα άτομα με σύνδρομο Münchausen που δεν έχουν καμία άλλη ψυχιατρική νόσο φαίνεται να έχουν μια καλύτερη πιθανότητα για πλήρη αποκατάσταση, σε σχέση με εκείνους που υποφέρουν και από άλλη ψυχική ασθένεια. 

Ωστόσο, όταν ένας ασθενής με μια άλλη ψυχιατρική διαταραχή παίρνει θεραπεία για το πρόβλημα, τα συμπτώματα του συνδρόμου Münchausen, συχνά, βελτιώνονται.

Οι επαγγελματίες υγείας που υποψιάζονται το σύνδρομο Münchausen σε έναν ασθενή θα πρέπει πρώτα να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ότι ο ασθενής έχει ένα πρώιμο στάδιο μιας νόσου που δεν είναι ακόμα κλινικά ανιχνεύσιμο. 

Θα πρέπει να λάβουν ένα προσεκτικό ιστορικό του ασθενούς για πρόωρη στέρηση, παιδική κακοποίηση, ή ψυχική ασθένεια.

Στη συνέχεια σε συνεργασία με ειδικούς της ψυχικής υγείας θα ανιχνεύσουν κάποια ψυχική διαταραχή, όπως μια διαταραχή της διάθεσης, μια αγχώδη διαταραχή ή διαταραχή προσωπικότητας.

Απαιτείται ψυχοθεραπεία και τεχνικές μετατροπής της συμπεριφοράς.

Βιβλιογραφία

  • Krahn LE, Bostwick JM, Stonnington CM (2008). “Looking toward DSM-V: should factitious disorder become a subtype of somatoform disorder?”. Psychosomatics 49 (4): 277–82.
  • Vaglio JC, Schoenhard JA, Saavedra PJ, Williams SR, Raj SR (2010). “Arrhythmogenic Munchausen syndrome culminating in caffeine-induced ventricular tachycardia”. J Electrocardiol 44 (2): 229–31.
  • Elder W, Coletsos IC, Bursztajn HJ. Factitious Disorder/Munchhausen Syndrome. The 5-Minute Clinical Consult. 18th Edition. 2010. Editor. Domino, F.J. Wolters Kluwer/Lippincott. Philadelphia.
  • Davidson, G. et al. (2008). Abnormal Psychology – 3rd Canadian Edition. Mississauga: John Wiley & Sons Canada, Ltd.. pp. 412.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για την υποχονδρίαση

Ενδοοικογενειακή βία

Υποχονδρίαση

Η ασθένεια είναι ένας τρόπος να ζητήσουμε αγάπη

Πλασματική διαταραχή

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν τον εγκέφαλο και προλαμβάνουν και θεραπεύουν την άνοια Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ