Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΚαρδιολογίαΟι βήτα αδρενεργικοί αναστολείς

Οι βήτα αδρενεργικοί αναστολείς

Οι βήτα αδρενεργικοί αναστολείς. Ο β1 αποκλεισμός προκαλεί αρνητική χρονότροπη, δρομότροπη, ινότροπη και βαθμότροπη δράση.

Χρήσιμες πληροφορίες για τους βήτα αδρενεργικούς αναστολείς (αποκλειστές)

Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των φαρμάκων είναι ο αποκλεισμός των βήτα αδρενεργικών υποδοχέων στην καρδιά, τα περιφερικά αγγεία, τους βρόγχους, το πάγκρεας και το ήπαρ. Πολλά από τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας είναι μικτοί β1 (καρδιακοί) και β2 (βρογχικοί) αναστολείς.

Ο β1 αποκλεισμός προκαλεί αρνητική χρονότροπη δράση (βραδυκαρδία), δρομότροπη δράση (κολποκοιλιακός αποκλεισμός), ινότροπη δράση (καρδιακή ανεπάρκεια) και βαθμότροπη (αναστολή έκτοπων ρυθμών) δράση.

Ο β2 αποκλεισμός προκαλεί βρογχόσπασμο.

Σχεδόν, αμιγείς β1-αναστολείς, (καρδιοεκλεκτικοί) είναι, κυρίως, η ατενολόλη, μετοπρολόλη, βηταξολόλη. Σε μεγάλες δόσεις προκαλούν και β2 αποκλεισμό, Μπορούν να χορηγηθούν και όταν συνυπάρχει βρογχόσπασμος.

Ορισμένοι αναστολείς έχουν συγχρόνως ενδογενή συμπαθομιμητική δράση, που σημαίνει ότι έχουν την ικανότητα να διεγείρουν, καθώς και να αποκλείουν τους αδρενεργικούς υποδοχείς. Τέτοιοι είναι η οξπρενολόλη, πινδολόλη, βοπινδολόλη. Η σελιπρολόλη είναι εκλεκτικός β1 αναστολέας με ενδογενή συμπαθομιμητική δράση. Αυτοί οι αναστολείς ενδείκνυται, κυρίως, για την αγωγή της υπέρτασης, και γενικώς όπου χρειάζονται βήτα αναστολείς, αλλά ο ασθενής πάσχει και από βρογχικό άσθμα ή καρδιακή ανεπάρκεια ή έντονη βραδυκαρδία.

Μερικοί βήτα αναστολείς είναι λιποδιαλυτοί και μερικοί υδατοδιαλυτοί. H ατενολόλη, η ναδολόλη και η σοταλόλη είναι οι πλέον υδατοδιαλυτοί. Αυτοί οι β-αναστολείς εισέρχονται λιγότερο στον εγκέφαλο και έτσι προκαλούν λιγότερες διαταραχές στην ύπνο και εφιάλτες. Επίσης, απεκκρίνονται από τους νεφρούς και κατά συνέπεια, η δόση τους πρέπει να ελαττώνεται στη νεφρική ανεπάρκεια.

Γενικώς οι βήτα αναστολείς γίνονται καλά ανεκτοί. Μπορούν, όμως, να επιτείνουν σε επικίνδυνο βαθμό την καρδιακή ανεπάρκεια, τον κολποκοιλιακό αποκλεισμό και το βρογχικό άσθμα. 

Σε καρδιακή ανεπάρκεια, εφόσον είναι απαραίτητοι, μπορούν να δοκιμαστούν με μεγάλη προσοχή οι έχοντες ενδογενή συμπαθητικομιμητική δράση. Οι ίδιοι, καθώς και οι καρδιοεκλεκτικοί, μπορούν να δοκιμασθούν με προσοχή σε βρογχικό άσθμα (αν είναι απολύτως απαραίτητοι). Απότομη διακοπή τους σε στεφανιαία νόσο ενδέχεται να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Η χορήγηση βήτα αναστολέων σε φαιοχρωμοκύτωμα, χωρίς, τη σύγχρονη χορήγηση ενός άλφα αναστολέα, μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες υπερτασικές κρίσεις.

Οι βήτα αναστολείς συνοδεύονται, επίσης, από αίσθημα κόπωσης, ψυχρότητα στα άκρα (λιγότερο συχνά σε αυτούς με ενδογενή συμπαθομιμητική δράση) και διαταραχές του ύπνου και εφιάλτες (λιγότερα στους υδατοδιαλυτούς).

Οι γενικές ενδείξεις των βήτα αναστολέων είναι οι παρακάτω:

1. Στεφανιαία νόσος:

α) Στηθάγχη: Οι βήτα αναστολείς αυξάνουν την αντοχή στην προσπάθεια και ανακουφίζουν τα συμπτώματα των ασθενών με στηθάγχη. Μπορούν να συνδυασθούν με νιτρώδη και με αναστολείς τον ασβεστίου, όχι, όμως, με βεραπαμίλη.

β) Έμφραγμα μυοκαρδίου: Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μερικοί βήτα αναστολείς μπορούν να προκαλέσουν μείωση των επανεμφραγμάτων στους ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου. Στην οξεία φάση τον εμφράγματος η αρχική ενδοφλέβια χορήγηση ατενολόλης ή μετοπρολόλης, αρχικά και στη συνέχεια από το στόμα, μπορεί να ελαττώσει την πρώιμη θνητότητα.

2. Υπέρταση: Ορισμένοι θεωρούν τους βήτα αναστολείς ως φάρμακα πρώτης εκλογής. Είναι ασθενή αντιυπερτασικά και συνήθως, απαιτούν συνδυασμό με άλλα φάρμακα (π.χ. διουρητικά).

3. Αρρυθμίες: Οι βήτα αναστολείς δρουν ως αντιαρρυθμικά φάρμακα, κυρίως, ελαττώνοντας τις δράσεις του συμπαθητικού συστήματος στην αυτοματικότητα και αγωγιμότητα του μυοκαρδίου. Η σοταλόλη, ειδικά, έχει, επιπλέον, δράση αντιαρρυθμικού της τάξης ΙΙΙ, που φαίνεται να έχει κλινική σημασία. Οι βήτα αναστολείς χορηγούνται για τον έλεγχο της φλεβοκομβικής ταχυκαρδίας και συνήθως, σε συνδυασμό με δακτυλίτιδα, της ταχυκαρδίας από κολπική μαρμαρυγή, ιδίως, σε υπερθυροεοειδισμό. Χορηγούνται, επίσης, σε αρρυθμίες πού έχουν σχέση με διέγερση του συμπαθητικού ή στεφανιαία νόσο. Είναι, επίσης, χρήσιμοι σε μερικές περιπτώσεις με σύνδρομο μακρού QT (ιδίως στην οικογενή παραλλαγή του συνδρόμου).

4. Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.

5. Υπερθυρεοειδισμός, ιδίως με έντονες καρδιακές εκδηλώσεις.

6. Καρδιακή ανεπάρκεια

Πηγή

Incardiology.gr

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τρίχωρος καρδιά εκ δύο κόλπων και μίας κοιλίας

Παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Τοξικότητα δακτυλίτιδας

Αρτηριοσκληρυντική καρδιακή νόσος

Έμφραγμα του μυοκαρδίου

Κοιλιακή ταχυκαρδία

Σύνδρομο Wolff-Parkinson-White

Ποιοι πρέπει να βάλουν εμφυτεύσιμο απινιδωτή

Υποθερμία

Αν έχετε συχνά ταχυκαρδία

Αιφνίδιος θάνατος σε νέους άνδρες

Οδηγίες για τον εμφυτεύσιμο απινιδωτή

Στένωση της αορτικής βαλβίδας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΥπάρχω γιατί υπάρχουμε
Επόμενο άρθροΑδαμαντίνη δοντιού
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Smoothie με ποικιλία μούρων

Smoothie με ποικιλία μούρων. Αυτό το smoothie με μούρα είναι μια τέλεια καλοκαιρινή απόλαυση. Είναι δροσιστικό, υγιεινό και γευστικό Smoothie με ποικιλία μούρων ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 φλιτζάνια βιολογικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ