Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Βιταμίνες για την ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι συνηθισμένη χρόνια και επανεμφανιζόμενη κατά παροξυσμούς δερματοπάθεια

 

Η ψωρίαση χαρακτηρίζεται από ξηρές, αργυρόχροες και φολιδοειδείς εφελκίδες, κηλίδες και πλάκες διαφόρων μεγεθών, που οφείλονται σε υπερπαραγωγή επιθηλιακών κυττάρων.

Θεραπεύεται με βιταμίνη Α από το στόμα και με τοπικές επαλείψεις με την ίδια βιταμίνη, ρετινοϊκό οξύ και παράγωγα συνθετικής βιταμίνης Α.

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια ιδιαίτερη μορφή αρθρίτιδας που σχετίζεται με την δερματική πάθηση της ψωρίασης. Εμφανίζεται σε μια μειοψηφία ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση, αλλά είναι πολύ οδυνηρή και προκαλεί αδυναμία και εξασθένηση.

Μπορεί να εμφανιστεί στη σπονδυλική στήλη και στα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών σαν σπονδυλίτιδα ή στις αρθρώσεις της πλάτης σαν ιεροϊλείτιδα.

Μελέτες στη Δανία υποδεικνύουν ότι μερικές περιπτώσεις ανταποκρίνονται σε μεταλλικό ψευδάργυρο που χορηγείται σαν θειικός ψευδάργυρος (220χλγρ τρεις φορές την ημέρα). Οι δύσκαμπτες αρθρώσεις γίνονται πιο ευκίνητες, η δυνατότητα σύσφιξης των δαχτύλων ενισχύεται, τα πρηξίματα περιορίζονται και ο πόνος και η πρωινή δυσκαμψία εξαφανίζονται.

Τα οφέλη αυτά μπορεί να οφείλονται στην δραστηριότητα του ψευδαργύρου μέσα στο ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος που προσβάλλει τις αρθρώσεις και προκαλεί φλεγμονή.

Και η ίδια πάθηση της δερματικής ψωρίασης ανταποκρίνεται στην θεραπεία με ψευδάργυρο.

Διαβάστε, επίσης,

Ψωρίαση

Δίαιτα για την ψωρίαση

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών. Ένας από τους πιο δύσκολους ρόλους ενός Ογκολόγου είναι η ενημέρωσή τους για την ασθένειά τους Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ