Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ετρετινάτη

Η ετρετινάτη είναι σχετική ουσία με τη βιταμίνη Α

 

Η ερετινάτη είναι ένα εξαιρετικά λιπόφιλο, αρωματικό ρετινοειδές.

Αποθηκεύεται και απελευθερώνεται από τον λιπώδη ιστό, έτσι ώστε τα αποτελέσματά της μπορεί να συνεχίζονται πολύ καιρό μετά τη διακοπή. Είναι ανιχνεύσιμη στο πλάσμα για έως και τρία χρόνια μετά τη θεραπεία. Η ετρετινάτη έχει χαμηλό θεραπευτικό δείκτη και ένα μεγάλο χρόνο ημίσειας ζωής  120 ημερών, που καθιστούν τη δοσολογία δύσκολη.

Η ετρετινάτη έχει αντικατασταθεί από την ασιτρετίνη, το ελεύθερο οξύ (χωρίς αιθυλεστέρα). Η Acitretin είναι λιγότερο λιπόφιλη και έχει χρόνο ημιζωής μόνο 50 ώρες, αλλά είναι τερατογόνος και  απαγορεύεται η εγκυμοσύνη για δύο χρόνια μετά τη θεραπεία. 

Η ετρετινάτη είναι τερατογόνος, και μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες καιρό μετά τη χρήση της. Ως εκ τούτου, ο έλεγχο των γεννήσεων συνιστάται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για τουλάχιστον τρία έτη μετά την θεραπεία. Η ετρετινάτη πρέπει να αποφεύγεται σε παιδιά, καθώς μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των οστών. 

Οι παρενέργειες είναι οι τυπικές της υπερβιταμίνωσης Α:

  • Πόνος στα οστά ή δυσκαμψία αρθρώσεων και σε μακροχρόνια θεραπεία διάχυτη ιδιοπαθή σκελετική υπερόστωση
  • Μυϊκές κράμπες στην κοιλιά
  • Ξηρότητα των βλεννογόνων, κάψιμο και κνησμός βλεφάρων
  • Τριχόπτωση
  • Ασυνήθιστο μελάνιασμα

Ενδείξεις
Το φάρμακο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της σοβαρής ψωρίασης ή τη βαριά εκτεταμένη ψωρίαση ανθεκτική στις άλλες θεραπείες και κυρίως, την ψωριασική ερυθροδερμία, αρθροπαθητική ψωρίαση, βαριά φλυκταινώδης γενικευμένη μορφή. Eπίσης νόσος του Darier, ιχθύαση και μυρμηκιώδης επιδερμοδυσπλασία.

Αντενδείξεις:
Eγκυμοσύνη, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια. Θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο κυήσεως πριν η ασθενής αρχίσει τη θεραπεία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες:
Γενικώς εκείνες της υπερβιταμίνωσης A. H σημαντικότερη είναι ο κίνδυνος τερατογένεσης. Eπίσης αναφέρονται διαταραχές λιπιδίων, ισχαιμία μυοκαρδίου και γενικευμένο οίδημα.

Προσοχή στη χορήγηση:
Γενικώς όπως και για την ισοτρετινοΐνη. Aτομα που έχουν λάβει το φάρμακο να μη δίνουν αίμα για δύο τουλάχιστον χρόνια μετά τη διακοπή του. H εγκυμοσύνη θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και δύο χρόνια μετά τη διακοπή της. Eπιβάλλεται έλεγχος της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας, προσδιορισμός των λιπιδίων του πλάσματος πριν από την έναρξη της θεραπείας, 1 μήνα μετά και ακολούθως ανά 3μηνο. Oι υποτροπές είναι συνήθεις μετά τη διακοπή του φαρμάκου.

Δοσολογία:
Συνήθως 1 mg/kg/24ωρο (μέγιστη δόση 75 mg) για 3 εβδομάδες και ακολουθεί δόση συντήρησης 0.25-0.75 mg/kg/24ωρο.

Μορφές-Περιεκτικότητες:
capsules 10 mg, 25 mg

Διαβάστε, επίσης,

Oμαλός λειχήνας

Ιχθύαση

Bιταμίνη Α

Οι βιταμίνες για την ξηροδερμία

Ψωρίαση

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ