Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΚαρδιολογίαΕκτομή με καθετήρα σε κολπική μαρμαρυγή

Εκτομή με καθετήρα σε κολπική μαρμαρυγή

Εκτομή με καθετήρα σε κολπική μαρμαρυγή. Η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής με καθετήρα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της.

Εκτομή με καθετήρα σε κολπική μαρμαρυγή

Στη μέθοδο αυτή, με ένα μακρύ σωλήνα μέσω των μεγάλων αγγείων, αφαιρείται ο ιστός που προκαλεί τη μαρμαρυγή. Η εκτομή με καθετήρα ή catheter ablation, χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια αρρυθμία που δεν είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή, αλλά μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικά συμπτώματα και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Φάρμακα μπορεί να δοθούν για να επανέρθει ο καρδιακός ρυθμός των ασθενών, αλλά δε μπορεί να λειτουργήσουν πάντα καλά.

Με βάση τα δεδομένα, 30 τοις εκατό των ασθενών εισήχθησαν στο νοσοκομείο με το ίδιο πρόβλημα μέσα στα δύο χρόνια. Και ένας στους 20 ασθενείς υπέστησαν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, όπως αιμορραγία, διάτρηση ενός αιμοφόρου αγγείου ή σπανιότερα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία για περισσότερους από 4.000 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με τη διαδικασία αυτή, μεταξύ του 2005 και του 2008 στην Καλιφόρνια. Διαπίστωσαν ότι πέντε τοις εκατό είχε επιπλοκές που σχετίζονται με τη χειρουργική επέμβαση και εννέα τοις εκατό έπρεπε να επανανοσηλευθεί σε ένα μήνα. Δέκα ασθενείς υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, τέσσερις είχαν κατάρρευση του πνεύμονα και το ένα πέθανε. Μέσα σε ένα χρόνο, 22 τοις εκατό των ασθενών κατέληξαν και πάλι στο νοσοκομείο με κολπική μαρμαρυγή ή μια παρόμοια κατάσταση. Ένα χρόνο αργότερα, ο αριθμός είχε ανέλθει σε 30 τοις εκατό.

Οι επανανοσηλείες για κολπική μαρμαρυγή είναι αρκετά συχνές, αλλά είναι νοσηλείες και οι νοσηλείες είναι ακριβές.

Η εκτομή καθετήρα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ορισμένων ασθενών, αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει όφελος στην επιβίωση.

Η εστιακή και περιμετρική κατάλυση καθετήρα χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής.

Η εστιακή κατάλυση, επίσης, γνωστή και ως στοχευμένη κατάλυση, χρησιμοποιείται για να καταστραφούν οι συγκεκριμένες περιοχές στην καρδιά που πυροδοτούν τις ανώμαλες (μη φυσιολογικές) ηλεκτρικές ώσεις και προκαλούν την κολπική μαρμαρυγή.

Η περιμετρική κατάλυση χρησιμοποιείται για να καταστραφεί ο ιστός που επιτρέπει στην κολπική μαρμαρυγή να μη στάματα και να είναι συνεχόμενη. Μερικές φορές, γίνεται, ταυτόχρονα, στην ίδια επέμβαση εστιακή και περιμετρική κατάλυση.

Η κατάλυση πνευμονικής φλέβας χρησιμοποιείται, επίσης, για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής. Μερικές φορές, τα ανώμαλα ηλεκτρικά ερεθίσματα προέρχονται από το εσωτερικό της πνευμονικής φλέβας και προκαλούν την κολπική μαρμαρυγή. Οι πνευμονικές φλέβες μεταφέρουν το αίμα από τους πνεύμονες προς την καρδιά. Η κατάλυση καθετήρα στην πνευμονική φλέβα στοχεύει τους ιστούς που παράγουν ακανόνιστα ηλεκτρικά ερεθίσματα και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της παροξυσμικής κολπικής μαρμαρυγής σε άτομα που έχουν σοβαρά συμπτώματα και που δεν έχουν βοηθηθεί από τη φαρμακευτική αγωγή. Στόχος είναι να εμποδίσει αυτές τις ηλεκτρικές ώσεις κι έτσι να αποτρέπεται η εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής.

Η διακαθετηριακή κατάλυση κολποκοιλιακού κόμβου (AV κατάλυση/atrioventricular κατάλυση), χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της επίμονης χρόνιας κολπικής μαρμαρυγής, σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με φάρμακα και τα συμπτώματα εξακολουθούν να είναι έντονα και ενοχλητικά. Πιο συχνά, όμως, χρησιμοποιείται σε ασθενείς που είναι δύσκολο να ελεγχτεί ο καρδιακός τους ρυθμός. Με την κατάλυση κόμβου AV, ολόκληρος ο κολποκοιλιακός κόμβος (AV) καταστρέφεται. Αφού, ο κόμβος AV καταστραφεί, δε μπορεί πλέον να παράγει και να στέλνει σήματα στους κάτω θαλάμους της καρδιάς (κοιλίες), οπότε με αυτό τον τρόπο ελέγχονται τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής.

Μετά την κατάλυση κόμβου (AV), είναι απαραίτητη η τοποθέτηση μόνιμου βηματοδότη για τη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού. Η κατάλυση κόμβου (AV κατάλυση), μπορεί να ελέγξει τον καρδιακό ρυθμό και να μειώσει τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής, αλλά δε θεραπεύει την κολπική μαρμαρυγή, οπότε θα πρέπει ο ασθενής να λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή.

Η κατάλυση καθετήρα διενεργείται από επεμβατικό καρδιολόγο σε Αιμοδυναμικό Εργαστήριο. Με τοπική αναισθησία, εύκαμπτος ειδικός καθετήρας, εισάγεται εντός ενός αιμοφόρου αγγείου στο μηρό ή στη βουβωνική χώρα ή τον αυχένα ή τον αγκώνα και κατευθύνεται στην καρδιά. Μέσω του καθετήρα που μεταφέρει καλώδια, θερμικά φορτία υψηλής ή πολύ χαμηλής θερμοκρασίας εφαρμόζονται στο συγκεκριμένο ιστό της καρδιάς που δημιουργεί τα ανώμαλα ηλεκτρικά ερεθίσματα. Η εφαρμογή υψηλής ή πολύ χαμηλής θερμοκρασίας μπορεί καταστρέψει τον ιστό της καρδιάς και μπορεί να αποτρέψει την κοιλιακή ταχυκαρδία από το να επανεμφανιστεί. Με την διαδικασία διακαθετηριακής κατάλυσης είτε γίνεται προσπάθεια να θεραπευτεί η κολπική μαρμαρυγή (εστιακή κατάλυση, περιμετρική κατάλυση και κατάλυση πνευμονικής φλέβας) είτε γίνεται προσπάθεια να ελεγχθούν τα συμπτώματα του ασθενούς (κατάλυση κόμβου). Ο ασθενής μπορεί να νοσηλευτεί για 1 έως 2 ημέρες, έτσι ώστε ο γιατρός να μπορεί να παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό. Μετά την επέμβαση, θα χρειαστεί αντιπηκτική αγωγή με φάρμακα για τουλάχιστον 3 μήνες. Ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ένα «φτερούγισμα» στην καρδιά μετά τη διαδικασία αφαίρεσης, το οποίο συνήθως εξαφανίζεται μετά τη ανάρρωση της καρδιάς. Αν δε σταματήσει, μπορεί να χρειαστεί μια δεύτερη διαδικασία διακαθετηριακής κατάλυσης. Η κατάλυση καθετήρα (η εστιακή κατάλυση ή η κατάλυση πνευμονικής φλέβας), έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας σε ασθενείς με παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή σε σύγκριση με ασθενείς με χρόνια κολπική μαρμαρυγή. Εάν η μετά από μία επέμβαση κατάλυσης ο ασθενής δεν ιαθεί πλήρως από την κολπική μαρμαρυγή, η επέμβαση κατάλυσης με καθετήρα μπορεί να επαναληφθεί και για δεύτερη φορά. Επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις κατάλυσης καθετήρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι επιτυχείς.

Η κατάλυση καθετήρα την θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής ως επεμβατική μέθοδος έχει ορισμένους σοβαρούς κινδύνους.

Οι κίνδυνοι αυτοί είναι:

Εγκεφαλικό επεισόδιο
Καρδιακή προσβολή
Διάτρηση καρδιάς
Έκτακτη χειρουργική επέμβαση ανοικτής καρδιάς
Διάτρηση πνευμονικής φλέβας
Στένωση πνευμονική φλέβας
Βλάβη στο φρενικό νεύρο, η οποία μπορεί να προκαλέσει παράλυση του διαφράγματος
Περικαρδίτιδα
Καρδιακός επιπωματισμός
Κολποοισοφαγικό συρίγγιο
Αιμορραγία στο σημείο της παρακέντησης, όπου εισάγονται τα καλώδια για τη διακαθετηριακή κατάλυση
Νέες διαταραχές στον καρδιακό ρυθμό (νέα αρρυθμία).

Βιβλιογραφία

webmd

Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Extra Resogrape Emedi® 60 caps

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Έμφραγμα μεσεντερίου

Ανταγωνιστές ασβεστίου

Οξεία απόφραξη μιας αρτηρίας άκρου

Ο ασθενής με δύσπνοια στα επείγοντα

Υποθερμία

Δίαιτα για όσους παίρνουν Sintrom

Η καλύτερη θεραπεία για την κολπική μαρμαρυγή

Εντόπιση των καρδιακών αρρυθμιών με την τρισδιάστατη τεχνολογία

Oδηγίες για τη λήψη φαρμάκων πριν από το χειρουργείο

Πρώτες βοήθειες σε πρόσφατη παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή

Αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια

Συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού

Πνευμονική εμβολή

Πτερυγισμός των κόλπων

Κολπική μαρμαρυγή

Rivaroxaban σε επεμβάσεις ισχίου και γόνατος

Οι απαραίτητες βιταμίνες για την θρόμβωση

Δευτερογενής πρόληψη εγκεφαλικού

Pradaxa σε μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή

Οι β αδρενεργικοί αναστολείς

Έκτακτες συστολές

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βιοσυντονισμός για ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Βιοσυντονισμός για ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Εφαρμόζεται σε όλο το σώμα και τοπικά στέλνοντας παλλόμενα σήματα Ο βιοσυντονισμός για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος συντονίζει...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ