Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΨυχολογίαΗ Εκκλησία μας κάνει καλό

Η Εκκλησία μας κάνει καλό

Η Εκκλησία προάγει τόσο την ψυχολογική, όσο και τη σωματική υγεία

Η συμμετοχή στα εκκλησιαστικά και γενικότερα στα θρησκευτικά δρώμενα προάγει τόσο την ψυχολογική, όσο και τη σωματική υγεία, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής.

Αυτό απέδειξε έρευνα που έγινε στην Αμερική και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό συμβαίνει, πιθανότατα, επειδή η θρησκεία έχει την ικανότητα να μειώνει το άγχος της καθημερινότητας, να δίνει νόημα στη ζωή και να καταστέλλει τις βλαβερές συνήθειες.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο Γεσίβα της Νέας Υόρκης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα θρησκείας και υγείας «Journal of Religion and Health», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, διαπίστωσαν ότι όσοι πηγαίνουν στην εκκλησία ή σε άλλο λατρευτικό χώρο της δικής τους θρησκείας (τζαμί, συναγωγή κ.α.) πάνω από μία φορά την εβδομάδα, ήταν 56% πιθανότερο να βρίσκονται πάνω από τον μέσο όρο στην κλίμακα της αισιοδοξίας, σε σχέση με όσους αδιαφορούν για τις λατρευτικές και θρησκευτικές τελετουργίες. Επίσης, οι πιο τακτικά θρησκευόμενοι ήταν κατά 22% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η έρευνά τους εστιάστηκε σε ηλικιωμένες γυναίκες, οπότε μπορεί να μην ισχύει το ίδιο για τους άνδρες ή γενικά για τους νεότερους ανθρώπους. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιο προχωρημένης ηλικίας γυναίκες που εμπλέκονται στα εκκλησιαστικά πράγματα, έχουν να κερδίσουν τα περισσότερα οφέλη από αυτή τη δραστηριότητά τους.

Μία προηγούμενη μελέτη, της ίδιας ομάδας  το 2008, είχε το συμπέρασμα ότι όσες ηλικιωμένες γυναίκες εκκλησιάζονταν τακτικά, είχαν μειωμένο κατά 20% κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη οκταετία. Στις δύο μελέτες, την παλαιότερη και την πρόσφατη, συμμετείχαν σχεδόν 93.000 γυναίκες ηλικίας 50 – 79 ετών στις ΗΠΑ, εκ των οποίων το 14% πήγαιναν στην εκκλησία πάνω από μία φορά την εβδομάδα, το 30% μία φορά κατά μέσο όρο, το 21% λιγότερο από μία φορά εβδομαδιαίως και το 34% καθόλου ή σχεδόν καθόλου. Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν να υπάρχει σχέση αναλογίας ανάμεσα στη συχνότητα επισκέψεων στην εκκλησία και στο βαθμό ψυχικής υγείας, δηλαδή δεν φαίνεται ότι, όσο αυξάνεται η «δοσολογία» της θρησκείας, τόσο αναλογικά βελτιώνεται και η ψυχική διάθεση του εκκλησιαζόμενου.

Εμείς υποστηρίζουμε ότι η τακτική συμμετοχή στα δρώμενα της θρησκείας αρκεί να ενθαρρύνει μια θετική στάση ζωής και μία μεγαλύτερη ηρεμία, ενώ υπάρχουν θετικές επιπτώσεις και στη σωματική υγεία, καθώς όσοι θρησκεύονται τακτικά, τείνουν να καπνίζουν και να πίνουν λιγότερο, να πηγαίνουν πιο συχνά σε γιατρούς και γενικά να ακολουθούν ένα πιο υγιεινό στιλ ζωής.

by PREDICT

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκιά

Συκιά. Τα οφέλη στην Υγεία από τη συκιά είναι πολλά και ποικίλα και πολύ σημαντικά. Η συκιά ή Συκή η καρική ή Συκή η κοινή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ