Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓηριατρικήΗ Εκκλησία μας κάνει καλό

Η Εκκλησία μας κάνει καλό

Η Εκκλησία μας κάνει καλό. Η θρησκεία έχει την ικανότητα να μειώνει το άγχος της καθημερινότητας και να δίνει νόημα στη ζωή.

Η Εκκλησία προάγει τόσο την ψυχολογική, όσο και τη σωματική υγεία

Η συμμετοχή στα εκκλησιαστικά και γενικότερα στα θρησκευτικά δρώμενα προάγει τόσο την ψυχολογική, όσο και τη σωματική υγεία, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής.

Αυτό απέδειξε έρευνα που έγινε στην Αμερική και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό συμβαίνει, πιθανότατα, επειδή η θρησκεία έχει την ικανότητα να μειώνει το άγχος της καθημερινότητας, να δίνει νόημα στη ζωή και να καταστέλλει τις βλαβερές συνήθειες.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο Γεσίβα της Νέας Υόρκης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα θρησκείας και υγείας «Journal of Religion and Health», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, διαπίστωσαν ότι όσοι πηγαίνουν στην εκκλησία ή σε άλλο λατρευτικό χώρο της δικής τους θρησκείας (τζαμί, συναγωγή κ.α.) πάνω από μία φορά την εβδομάδα, είναι 56% πιθανότερο να βρίσκονται πάνω από τον μέσο όρο στην κλίμακα της αισιοδοξίας, σε σχέση με όσους αδιαφορούν για τις λατρευτικές και θρησκευτικές τελετουργίες. Επίσης, οι πιο τακτικά θρησκευόμενοι είναι κατά 22% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η έρευνά τους εστιάστηκε σε ηλικιωμένες γυναίκες, οπότε μπορεί να μην ισχύει το ίδιο για τους άνδρες ή γενικά για τους νεότερους ανθρώπους. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιο προχωρημένης ηλικίας γυναίκες που εμπλέκονται στα εκκλησιαστικά πράγματα, έχουν να κερδίσουν τα περισσότερα οφέλη από αυτή τη δραστηριότητά τους.

Μία προηγούμενη μελέτη, της ίδιας ομάδας  το 2008, είχε σα συμπέρασμα ότι όσες ηλικιωμένες γυναίκες εκκλησιάζονταν τακτικά, έχουν μειωμένο κατά 20% τον κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη οκταετία. Στις δύο μελέτες, την παλαιότερη και την πρόσφατη, συμμετείχαν σχεδόν 93.000 γυναίκες ηλικίας 50 – 79 ετών στις ΗΠΑ, εκ των οποίων το 14% πήγαιναν στην εκκλησία πάνω από μία φορά την εβδομάδα, το 30% μία φορά κατά μέσο όρο, το 21% λιγότερο από μία φορά εβδομαδιαίως και το 34% καθόλου ή σχεδόν καθόλου. Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν να υπάρχει σχέση αναλογίας ανάμεσα στη συχνότητα επισκέψεων στην εκκλησία και στο βαθμό ψυχικής υγείας, δηλαδή δε φαίνεται ότι, όσο αυξάνεται η «δοσολογία» της θρησκείας, τόσο αναλογικά βελτιώνεται και η ψυχική διάθεση του εκκλησιαζόμενου.

Η τακτική συμμετοχή στα δρώμενα της θρησκείας αρκεί να ενθαρρύνει μια θετική στάση ζωής και μία μεγαλύτερη ηρεμία, ενώ υπάρχουν θετικές επιπτώσεις και στη σωματική υγεία, καθώς όσοι θρησκεύονται τακτικά, τείνουν να καπνίζουν και να πίνουν λιγότερο, να πηγαίνουν πιο συχνά σε γιατρούς και γενικά να ακολουθούν ένα πιο υγιεινό στιλ ζωής.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την Υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την Υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

To παρατεταμένο χρόνιο στρες προκαλεί καρκίνο

Πώς η μουσική και ο διαλογισμός προστατεύουν από την άνοια

Διαλογισμός και βαθιές αναπνοές

Διαλογισμός

Όλα μπορούν να θεραπευθούν

Βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας

Λίγα λεπτά αρκούν για την υγεία

Η τεχνική της χαλαρωτικής αναπνοής

Ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσετε

Τα καλύτερα μυστικά για υγεία και ευεξία

Διαλογισμός

Boswellia Serrata το ισχυρό φυσικό αντιφλεγμονώδες

Πώς βοηθάει η πνευματικότητα και η προσευχή στην υγεία μας

Ασκήσεις οραματισμού για τη θεραπεία του καρκίνου

Πρέπει όλοι να έχουμε πίστη

Να κρατάτε δίπλα σας ανθρώπους με ποιότητα

Αποφύγετε τη συζυγική αντιπαράθεση

Η αγάπη είναι επιλογή

Η ζωή είναι ένας σκληρός αγώνας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με πολλές ασθένειες Είναι σημαντική η συνεργιστική σχέση μεταξύ της βιταμίνης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ