Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΨυχολογίαΑποφύγετε τη συζυγική αντιπαράθεση

Αποφύγετε τη συζυγική αντιπαράθεση

Πώς να αποφεύγετε την αντιπαράθεση στη σχέση σας

 

Αν θέλετε συζυγική αρμονία πρέπει να αποφύγετε τις παγίδες αντιπαράθεσης και τις λανθασμένες τεχνικές επίλυσης των συγκρούσεων.

Η χρόνια αντιπαράθεση μπορεί να οδηγήσει στη σωματική βία, στην ασθένεια, την κατάθλιψη, την απιστία και το διαζύγιο.

Οι παγίδες αντιπαράθεσης που θέτουν σε κίνδυνο τη σχέση σας:

Αλληλοκατηγορία: Στο γάμο τα ζευγάρια σπάνια ακούν ο ένας τον άλλον και συνεχώς αλληλοκατηγορούνται για διάφορους λόγους κι έτσι υπάρχει σύγκρουση.

Λεκτική επίθεση: Η λεκτική επίθεση με βρισιές, προσβολές και ταπεινωτικά σχόλια οδηγεί σε αμυντικές απαντήσεις και λεκτικές αντεπιθέσεις.

Η καταγραφή των προηγούμενων συγκρούσεων και η ποσοτική μέτρησή τους: Από τι στιγμή που ένα ζευγάρι αρχίζει να κρατάει σκορ, πρέπει να αναμένεται το πιο δυνατό χτύπημα του ενός ενάντια στον άλλον.

Η εξαγρίωση του ή της συντρόφου: Εμπρηστικά σχόλια που οδηγούν σε αντιπαραθέσεις.

Το χτύπημα κάτω από τη ζώνη: Το θυμωμένο άτομο χρησιμοποιεί πληροφορίες εκτός πλαισίου αντιπαράθεσης και παίζει βρώμικα.

Η επαναφορά γεγονότων από το μακρινό παρελθόν: Ο ένας σύζυγος ξαναφέρνει στην επιφάνεια κάτι που είπε ή έκανε ο άλλος στο πρόσφατο ή μακρινό παρελθόν.

Η έκρηξη: Όταν το άτομο εκρήγνυται, χάνει τον έλεγχο, ουρλιάζει, φωνάζει, παραληρεί και κάνει επίθεση λεκτική και σωματική και ο ή η σύντροφος γίνεται κουρέλι ή αντεπιτίθεται, οπότε υπάρχουν ξεσπάσματα σωματικής βίας.

Παιχνίδια εξουσίας: Τα παιχνίδια εξουσίας εκφράζονται σαν δύναμη με τη μορφή χρημάτων, εμφάνισης, αγάπης και κατοχής, πλεονεκτικής θέσης.

Επιστράτευση συμμάχων: Όταν κάποιος από τους συντρόφους βάζει τρίτους ανθρώπους ή συγγενείς να πάρουν το μέρος του ενός ή του άλλου.

Προκαλώντας ενοχές και τιμωρώντας: Ο ένας σύντροφος προκαλεί στον άλλο ενοχές ή τον τιμωρεί με παρακράτηση του σεξ ή τον τιμωρεί σιωπηρά ή τον ειρωνεύεται ή του κρατάει ενέδρα για να τον εκδικηθεί ή του κάνει έμμεσο θάψιμο.

Η γκρίνια: Γκρίνια, κλάψιμο και παράπονα. Αυτό τις περισσότερες φορές είναι προνόμιο των γυναικών κι έτσι οδηγούν τον άντρα σε απόσυρση.

 


Οι λανθασμένες τακτικές επίλυσης των συγκρούσεων

Οι λανθασμένες τακτικές επίλυσης των συγκρούσεων οφείλονται στον τύπο του ζευγαριού και στη διέγερση του αυτόνομου νευρικού συστήματος:

-Η προσπάθεια επίλυσης των συγκρούσεων παρεμποδίζεται από τις αναμνήσεις των προηγούμενων συγκρούσεων κι έτσι δεν υπάρχει συνεργασία.

-Οι διαπραγματεύσεις πολλές φορές είναι άνισες, λόγω εξουσίας του ενός συντρόφου στον άλλο. Τα παιχνίδια εξουσίας είναι λανθασμένη στρατηγική επίλυσης διαφορών.

-Η άρνηση και η εκδίκηση από τον άλλον σύντροφο, όπως η άρνηση του σεξ, η κατασπατάληση χρημάτων, η απειλή εγκατάλειψης, η απειλή φλερτ κ.α είναι τακτικές χειραγώγησης που φέρνουν θυμό και διεγείρουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα και προκαλούν αμυντική στάση και απόσυρση. Οι απειλές συχνά είναι αναποτελεσματικές, οι πράξεις είναι αυτές που φέρνουν αποτέλεσμα. Μόνο τότε θα ξυπνήσετε τον σύντροφό σας και θα τον κάνετε να αλλάξει στάση.

-Ο τύπος του ζευγαριού παίζει ρόλο στην επίλυση των συγκρούσεων. Υπάρχουν τέσσερις τύποι ζευγαριών: τα αυτόνομα, τα παραδοσιακά, τα ανεξάρτητα και τα μεικτά ζευγάρια.

Τα παραδοσιακά ζευγάρια υιοθετούν παραδοσιακή στάση ως προς τους ρόλους του κάθε φύλου, την κατανομή των εργασιών στο σπίτι και τα συζυγικά και οικογενειακά θέματα. Λογικά έχουν μικρότερο ποσοστό συγκρούσεων, αλλά υπάρχουν αντιπαραθέσεις. Τα καταπιεσμένα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε εκρήξεις οργής.

Τα αυτόνομα ζευγάρια είναι αποκομμένα, περνούν πολύ χρόνο χωριστά και αποφεύγουν, συνήθως, τις κατά μέτωπο συγκρούσεις. Ο κίνδυνος γι΄αυτά τα ζευγάρια είναι όταν μπει ένα τρίτο άτομο για το οποίο αισθάνονται έλξη και τότε συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουν καλή σχέση με τον ή την σύζυγό τους. 

Τα ανεξάρτητα ζευγάρια είναι δογματικά και  παγιδεύονται. Δεν συμφωνούν στην κατανομή εργασιών στο σπίτι, δεν είναι τρυφεροί μεταξύ τους και λογομαχούν συχνά και το κυριότερο δεν ξέρουν να ξεχωρίζουν τα σοβαρά από τα μη σοβαρά θέματα. Πρέπει να μάθουν να ακούν και όχι μόνο να μιλούν.

Τα μεικτά ζευγάρια μοιάζουν άλλες φορές με κάποιο από τα παραπάνω ζευγάρια.

-Τα ατομικά εμπόδια για την επίλυση των συγκρούσεων είναι πολλά. 

Η τάση υποχώρησης λόγω φόβου αντιμετώπισης από την εξάρτηση και την αδυναμία, λόγω φόβου εγκατάλειψης, χαμηλής αυτοεκτίμησης κ.ά. Τότε ο ένας σύζυγος κακομεταχειρίζεται τον άλλο, αλλά η σύγκρουση συνεχίζεται σιωπηλά.

Η τάση αποφυγής των συγκρούσεων θέλει προσοχή, γιατί η σιωπηρή ανοχή ενισχύει την άσχημη συμπεριφορά του συντρόφου. Τα άτομα που αποφεύγουν τις συγκρούσεις, αποφεύγουν τα προβλήματα και το χειρότερο τα διαιωνίζουν.

Η τάση διαπληκτισμού. Υπάρχουν άτομα που διαπληκτίζονται και αποπροσανατολίζουν συνέχεια το ένα το άλλο με το παραμικρό. 

Η έλλειψη συνεργασίας. Η έλλειψη συνεργασίας μπορεί να οφείλεται σε κακές αναμνήσεις από προηγούμενες συνεργασίες ή σε διέγερση του αυτόνομο νευρικού συστήματος. Η χρόνια έλλειψη συνεργασίας οδηγεί μαθηματικά στο διαζύγιο.

Η άσκηση ελέγχου. Η χρόνια καταπίεση δημιουργεί μεγαλύτερη ένταση. Ενώ το αίσθημα ασφάλειας οδηγεί στη συνεργασία.

Ο ανταγωνισμός. Όταν οι δύο σύζυγοι θεωρούν ότι είναι αντίπαλοι προσπαθούν ο καθένας από τη μεριά του να κερδίσει τη μάχη.  Και τότε αυτός που θα νικήσει θα έχει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και αυτός που θα χάσει θυμώνει και συνεχίζει τη σύγκρουση. Γι΄αυτό η παράδοση είναι ένας τρόπος για να σταματήσει η μάχη και να χμε την επίλυση των διαφορών σας. 

Ο εγωισμός. Κανένας δεν θέλει να υποχωρήσει, γιατί δεν θέλει να εκμηδενιστεί. Ειδικά οι άντρες δεν έχουν την διάθεση να τους κάθεστε στο σβέρκο, γι΄αυτό η διαβεβαίωση ότι δεν έχετε τέτοιες προθέσεις θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα στην επίλυση των συγκρούσεων.

Η μάχη σε διαφορετικές ομάδες. Το ζευγάρι πρέπει να ανήκει στην ίδια ομάδα. Όταν οι δύο σύντροφοι δουλεύουν σαν μία ομάδα είναι ευτυχισμένοι και έχουν κοινά συμφέροντα. Οι ανάγκες, οι συνήθειες και οι εξωτερικοί φίλοι είναι δευτερεύουσας προτεραιότητας.

Η έλλειψη δημιουργικότητας. Η χρόνια αντιπαράθεση και οι συγκρούσεις προκαλεί μόνιμη διέγερση του αυτόνομου νευρικού συστήματος και αυτό οδηγεί σε απώλεια των υψηλών γνωστικών λειτουργιών και της δημιουργικής σκέψης. Άρα, πρέπει να ηρεμήσετε για να σκεφτείτε δημιουργικά. Αν ηρεμήσετε θα βρείτε τη λύση και αν δεν μπορείτε σκεφτείτε ή ζητήστε τη βοήθεια ενός αληθινού φίλου.

Τέρμα η εκδίκηση και η αντεκδίκηση! Τέρμα οι καβγάδες!

Σώστε το γάμο σας, κάνοντας σωστές διαπραγματεύσεις!

Η αγάπη είναι η επιλογή!

Διαβάστε, επίσης,

Οι συζυγικές συγκρούσεις

Η χημεία της αντιπαράθεσης των ζευγαριών

Κάθε ζευγάρι χρειάζεται αγάπη

Ένας σύμβουλος μπορεί να σώσει το γάμο σας

Πώς να τσακώνεστε σωστά

Πώς να κάνετε σεξ παρά τις τόσες υποχρεώσεις

Πώς η οικονομική κρίση επηρεάζει τις σχέσεις των ζευγαριών

Εσείς καβγαδίζετε;

Ο γάμος είναι μεγάλη απόφαση…

Μοντέρνα ζευγάρια

Τι είναι καλύτερα γάμος ή φυλακή;

Τσακωμοί ζευγαριών

Οι άντρες πρέπει να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού

Αυτή είναι η ιδανική σύζυγος

Κόλπα για να ανανεώσετε τη σχέση σας

Η αγάπη είναι επιλογή

3 λόγοι για να παντρευτείτε αργότερα

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για γάμο;

Τα μυστικά για ένα πετυχημένο γάμο

Όταν οι γυναίκες γίνονται άντρες

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ