Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΔιαγνωστικές εξετάσειςΑκτινογραφία θώρακος κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο

Ακτινογραφία θώρακος κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο

Είναι απαραίτητη η ακτινογραφία κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο;


Η ακτινογραφία θώρακος ως εξέταση ρουτίνας κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Η ακτινογραφία θώρακος είναι η πιο συχνά πραγματοποιούμενη απεικονιστική εξέταση και διενεργείται στην πλειονότητα των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο, ανεξάρτητα από την αιτία εισόδου.
Είναι όμως, απαραίτητη εξέταση για όλους τους ασθενείς;
Το Αμερικάνικο Κολέγιο Ακτινολογίας στις κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρει ότι η ακτινογραφία θώρακος εισαγωγής, σε ασθενείς χωρίς συμπτωματολογία από το θώρακα, με αρνητική κλινική εξέταση και ελεύθερο ιστορικό δεν ενδείκνυται. Το ίδιο αναφέρουν και οι κατευθυντήριες οδηγίες της American Stroke Association.
Παρόλα αυτά στην Ελλάδα η πλειονότητα των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο υποβάλλονται σε ακτινογραφία θώρακος.
Υπάρχει και η άποψη ότι η χρήση της ακτινογραφίας στα πλαίσια προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του πνεύμονα θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρώιμη διάγνωση κι έτσι στην αποτελεσματικότερη θεραπεία των ασθενών, αλλά δυστυχώς αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τις μελέτες.
Οφέλη από την μη πραγματοποίησή της στους ασθενείς που δεν υπάρχει ένδειξη είναι η ελάττωση της άσκοπης ακτινοβολίας ασθενών και προσωπικού και ο περιορισμός του φόρτου εργασίας των τεχνολόγων-ακτινολόγων, με αποτέλεσμα να τους δοθεί η δυνατότητα και ο χρόνος να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στους ασθενείς που η εξέταση κρίνεται απαραίτητη, γεγονός που θα συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας των ακτινογραφιών.
Βιβλιογραφία
Ι. Βρεττός, A. Παπαδόπουλος, Κ. Καμποσιώρας, Ζ. Παναγιώτης, Χ. Κόκαλης, Κ.
Μπαλαμπάνης, Δ. Νιάκας, Θ. Οικονομόπουλος  Χρησιμότητα της ακτινογραφίας θώρακα (Α/Θ) ως εξέταση ρουτίνας κατά την εισαγωγήτων ασθενών στο νοσοκομείο, Ακτινοτεχνολογία; Χειμώνας 2010, Τεύχος 22
Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΙέρειες του σεξ
Επόμενο άρθροΟικολογικά καθαριστικά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλες οι χρήσεις του Botox

Όλες οι χρήσεις του Botox: Καλλυντικές και ιατρικές χρήσεις της τοξίνης Botulinum Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD Το Botox ή Μπότοξ είναι ένα φάρμακο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ