Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΦάρμακαΟι νέες θεραπείες για την ηπατίτιδα

Οι νέες θεραπείες για την ηπατίτιδα

Οι ηπατίτιτιδες αντιμετωπίζονται με νέα φάρμακα

 

Η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα, ICD-10 B15-B19, προκαλείται από τους ιούς της ηπατίτιδας B και C και αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκόσμια.

Η ιογενής ηπατίτιδα B και C:

 α) προσβάλλει μεγάλο μέρος του πληθυσμού

 β) μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

 γ) σχετίζεται με σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα και

 δ) απαιτεί ειδικές θεραπευτικές παρεμβάσεις

Στη χώρα μας, ο επιπολασμός για τη χρόνια ηπατίτιδα Β υπολογίζεται σε 2.5-3% του πληθυσμού και για την ηπατίτιδα C σε 1.5-2% του πληθυσμού, ενώ η επίπτωση των χρόνιων ιογενών ηπατιτίδων ποικίλλει ανά γεωγραφικό διαμέρισμα και πληθυσμό.

Οι κύριες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία είναι η αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα των ασθενών από την ηπατική νόσο και η διασπορά των ιών αυτών στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Είναι γνωστό ότι σημαντικό ποσοστό των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα Β ή C καταλήγουν από επιπλοκές της χρόνιας λοίμωξης, όπως κίρρωση του ήπατος, ηπατοκυτταρικός καρκίνος (HCC), ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο εφόσον δεν τεθούν σε παρακολούθηση και δεν λάβουν ειδική αντιική αγωγή.

Ο ιός της ηπατίτιδας Β μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, παρεντερικά  (iv, im, sc) και από μητέρα με HBsAg (+) στο παιδί κατά την κύηση ή τον τοκετό (κάθετη μετάδοση), ενώ το ιός της ηπατίτιδας C, κυρίως, με την παρεντερική επαφή και σπανιότερα με τη σεξουαλική επαφή ή κάθετη μετάδοση από μητέρα σε παιδί.

Οι δυνατότητες θεραπευτικής παρέμβασης στη χρόνια ηπατίτιδα Β και C έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

 


Ηπατίτιδα Β

Για την χρόνια ενεργό ηπατίτιδα Β υπάρχουν δύο κατηγορίες εγκεκριμένων θεραπειών. Αυτές περιλαμβάνουν την ιντερφερόνη, που χορηγείται με υποδόρια ένεση, όπως η ινσουλίνη στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, μια φορά την εβδομάδα, αλλά και αντιικά φάρμακα από το στόμα που έχουν λιγότερες παρενέργειες και χορηγείται ένα δισκίο την ημέρα, τα οποία έχουν πολύ λιγότερες παρενέργειες από την ιντερφερόνη.

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, μεταξύ των από του στόματος χορηγούμενων φαρμάκων, η εντεκαβίρη και η τενοφοβίρη είναι τα φάρμακα πρώτης επιλογής, γιατίπροκαλούν γρήγορη και μόνιμη καταστολή του ιού της ηπατίτιδας Β και μπορούν και να αναστρέψουν τις βλάβες στο ήπαρ που έχει προλάβει να προκαλέσει ο ιός της ηπατίτιδας Β, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ανάπτυξης ηπατικού καρκίνου.

Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι για την πρόληψη της ηπατίτιδας Β υπάρχει ειδικό εμβόλιο το οποίο έχει πολύ συντελέσει στον δραστικό περιορισμό της νόσου. Εφαρμόζεται στην Ελλάδα ήδη από το 1989. Χορηγείται στη αίθουσα τοκετού στο νεογνό μαζί με ειδικό αντιορό όταν η μητέρα είναι φορέας ηπατίτιδας Β. Αν όχι, η χορήγησή του συνιστάται να γίνεται κατά την προσχολική ηλικία. Εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β συνιστάται επίσης στα μέλη της οικογένειας φορέα ιού Β και σε επαγγελματίες υγείας εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν έχουν προστατευτικά αντισώματα.

 


Ηπατίτιδα C

Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και στόχος είναι η εκρίζωση του ένοχου ιού από τον οργανισμό των ασθενών. Ένα πειραματικό φάρμακο ο αναστολέας MK/5172/MK-8742 από του στόματος, είναι πολύ υποσχόμενος σε γονότυπο1 ιό που είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμος.

www.emedi.gr

Βιβλιογραφία

www.keelpno.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πένες αλά κρεμ

Πένες αλά κρεμ. Οι πένες αλά κρεμ είναι ένα νόστιμο πιάτο κι έχει πολλά οφέλη για την υγεία Πένες αλά κρεμ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ