Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓαστρεντερολογίαΟ καρκινικός δείκτης άλφα φετοπρωτεΐνη

Ο καρκινικός δείκτης άλφα φετοπρωτεΐνη

Ο καρκινικός δείκτης άλφα φετοπρωτεϊνη. Η a-FP είναι καρκινικός δείκτης για τον καρκίνο ήπατος και τους γεννητικούς όγκους.

Άλφα-φετοπρωτεϊνη (AFP)

Ο καρκινικός δείκτης άλφα-φετοπρωτεϊνη ή alpha-fetoprotein

Η a-FP είναι καρκινικός δείκτης για το πρωτοπαθές ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα και τους γεννητικούς όγκους του λεκιθικού ασκού.

Στην πρώτη διάγνωση του ηπατοκυτταρικού καρκίνου κατά 90% είναι αυξημένη.

Αν η AFP είναι  > από 2 mg/L  (Φυσιολογικές τιμές <10μg/L ή <7IU/ml) είναι σχεδόν αποδεικτικό στοιχείο πρωτοπαθούς ηπατοκυτταρικού καρκίνου.

Η μέτρηση της α-φετοπρωτεΐνης (ή α-εμβρυικής σφαιρίνης, AFP) ως καρκινικού δείκτη, χρησιμοποιείται, κυρίως, στον έλεγχο του καρκίνου των όρχεων, σε καρκίνους των ωοθηκών και σε ηπατοκυτταρικά καρκινώματα.

Η α-φετοπρωτεΐνη, είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που μοιάζει με την αλβουμίνη, έχει μοριακό βάρος 70.000 daltons και σχηματίζεται φυσιολογικά από τον εμβρυικό σάκο και από τον εμβρυϊκό γαστρεντερικό σωλήνα, καθώς και από διάφορους καρκινικούς ιστούς όπως το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, το ηπατοβλάστωμα και τα μη-σεμινώματα των γεννητικών κυττάρων των ωοθηκών και των όρχεων. Οι περισσότερες μελέτες αναφέρουν αυξημένες συγκεντρώσεις AFP στο 70% των ασθενών με ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα και στο 50% έως 70% των ασθενών με μη-σεμινωματώδεις όγκους των όρχεων. Δεν έχει δειχθεί μέχρι τώρα συσχέτιση μεταξύ της συγκέντρωσης της AFP και του μεγέθους του όγκου, του σταδίου ή του βαθμού κακοήθειας.

Αυξημένες συγκεντρώσεις AFP έχουν, επίσης, βρεθεί σε ασθενείς με καλοήθη ηπατική νόσο (ιογενής ηπατίτιδα, κίρρωση), σε όγκους του γαστρεντερικού σωλήνα και στην αταξία τελαγγειεκτασία.

Η α-Φετοπρωτεΐνη είναι αυξημένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η μέτρηση της α-Φετοπρωτεΐνης χρησιμοποιείται, κυρίως, για τον έλεγχο ύπαρξης βλαβών του νευρικού σωλήνα στο έμβρυο, όπως είναι η δισχιδής ράχη και η ανεγκεφαλία. Η εξέταση, που γίνετε μεταξύ 15ης και 20ης εβδομάδες της εγκυμοσύνης, δεν είναι απολύτως διαγνωστική για την ύπαρξη γενετικών ανωμαλιών. Ωστόσο, εάν η α-φετοπρωτεΐνη είναι ασυνήθιστα υψηλή, πρόσθετες εξετάσεις συμπεριλαμβανομένων του υπερήχου και του ελέγχου του αμνιακού υγρού για AFP, είναι απαραίτητες. Πλέον, η εξέταση για την α-φετοπρωτεΐνη γίνεται σε συνδυασμό με τη μέτρηση της ελεύθερης οιστριόλης και της χοριακής γοναδοτροπίνης. Ο συνδυασμός των 3 εξετάσεων είναι γνωστός ως «τριπλό τεστ» ή «άλφα τεστ». Η μέτρηση των τριών αυτών μορίων παρέχει πληροφορίες για ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, την τρισωμία 18 και την τρισωμία 21 (σύνδρομο Down). Η ακριβής εμβρυϊκή ηλικία είναι απαραίτητη για το ακριβές αποτέλεσμα της εξέτασης, επειδή τα επίπεδα των μετρούμενων παραγόντων διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία κύησης. Η πιο ακριβής μέθοδος για την εκτίμηση της ηλικίας κύησης είναι το υπερηχογράφημα και μόνο αν δεν είναι διαθέσιμο, για τον υπολογισμό της ηλικίας κύησης χρησιμοποιείται η τελευταία έμμηνος ρύση.

Αύξηση aFP: Χολική κίρρωση, πολύδυμη κύηση, εμβρυϊκή δυσχέρεια, έλλειμμα του εμβρυικού νευρικού σωλήνα, καρκίνος μαστού, καρκίνος παχέος εντέρου, καρκίνος στομάχου, καρκίνος ήπατος, ηπατίτιδα, καρκίνος πνεύμονα, καρκίνος παγκρέατος, καρκίνος νεφρού, καρκίνος όρχεων.

Μείωση aFP: Σύνδρομο Down, εμβρυικός θάνατος.

Προσοχή

-Σε χολαγγειοκυτταρικό καρκίνωμα και στις περισσότερες ηπατικές μεταστάσεις η AFP δεν είναι αυξημένη.

-Σε άλλα ηπατικά νεοπλάσματα και καλοήθεις ηπατικές μεταστάσεις η AFP αυξάνεται ακανόνιστα.

-< 500μg/L σε ηπατίτιδα και κίρρωση ήπατος.

-< 500μg/L σε εγκυμοσύνη (αν δεν είναι αυξημένη στην εγκυμοσύνη σημαίνει ότι το έμβρυο μπορεί να έχει ανωμαλία του νευρικού σωλήνα).

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το συκώτι

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το συκώτι

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Τα συμπληρώματα διατροφής για όσους έχουν κίρρωση

Ινδική κίρρωση της παιδικής ηλικίας

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Αποτοξινώστε το συκώτι σας με γαϊδουράγκαθο

Βιταμίνη Ε

Τέρμα οι βιοψίες ήπατος στην χρόνια ηπατική νόσο

Κυστική ίνωση

Μοριακός έλεγχος ιογενών ηπατίτιδων

Ενδοηπατική χολόσταση της κύησης

Όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο

Ηπατονεφρικό σύνδρομο

Τα καλύτερα βότανα για το συκώτι σας

Όλοι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο στο συκώτι

Νέα θεραπεία για την ηπατίτιδα C

Ιατρικές συνταγές με γαϊδουράγκαθο

Ηπατοτοξικότητα από τη χημειοθεραπεία

Τι λείπει απ΄τον οργανισμό αν έχετε φαγούρα

Ηπατοτοξικότητα από την αγομελατίνη

Πρωτοπαθής χολική κίρρωση

Ηπατικός έλεγχος

Χολερυθρίνη αίματος

Πρώιμη διάγνωση βλαβών σπονδυλικής στήλης στο έμβρυο

Δισχιδής ράχη

Καρκίνος ήπατος

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυστίτιδα

Κυστίτιδα. Πρόληψη και θεραπεία κυστίτιδας, που είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως, με φυσικούς τρόπους Η κυστίτιδα είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης ή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ