Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΆσκηση και σπορΘεραπεία μηνίσκου χωρίς χειρουργείο

Θεραπεία μηνίσκου χωρίς χειρουργείο

Θεραπεία μηνίσκου χωρίς χειρουργείο. Είναι δυνατή η θεραπεία της ρήξης μηνίσκου χωρίς χειρουργική επέμβαση;

Η συνηθέστερη θεραπευτική επιλογή για τη ρήξη του μηνίσκου είναι η χειρουργική επέμβαση. Εάν η ρωγμή στο μηνίσκο δεν είναι σοβαρή και βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά του μηνίσκου και είναι μικρή, τότε η φυσική αποκατάσταση μπορεί να θεραπεύσει τον μηνίσκο. Στις περιπτώσεις, όπου η άρθρωση στο γόνατο είναι σταθερή και τα συμπτώματα του μηνίσκου δεν επιμένουν ή να δεν επηρεάζουν την καθημερινή ζωή, μπορεί να επιλεγεί η μη χειρουργική θεραπεία. Μικρές ρωγμές μηνίσκου μπορεί να αντιμετωπιστούν συντηρητικά χωρίς εγχείρηση με τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και αποκατάσταση για να ενισχυθούν οι μυς γύρω από το γόνατο και να αποτραπεί η αστάθεια της άρθρωσης. Εντούτοις, εάν ένας ασθενής θα κάνει χειρουργείο ή όχι εξαρτάται από τη φύση της άρθρωσης του γόνατος. Εάν η άρθρωση του γόνατος είναι λειτουργική και δεν εμποδίζει τους ασθενείς να συμμετέχουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα και στις καθημερινές τους δραστηριότητες τότε μπορεί να αποφευχθεί το χειρουργείο. Αναμένεται, βέβαια, ότι η διόγκωση και ο πόνος από τη ρήξη του μηνίσκου θα λυθεί μέσα σε λίγες ημέρες με την συντηρητική προσέγγιση.

Η φυσική αποκατάσταση αποσκοπεί στην ενίσχυση των μυών γύρω από το γόνατο, για την ενίσχυση της άρθρωσης. Επιπλέον, όποιος έχει τραυματισμό στο μηνίσκο, θα πρέπει να διατηρεί ένα ιδανικό βάρος σώματος, γιατί τα επιπλέον κιλά ασκούν πίεση στις αρθρώσεις του γόνατος και επιβάρυνση της βλάβης. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται  δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν πόνο.

Στην θεραπεία αποκατάστασης επιδιώκεται το καλύτερο αποτέλεσμα στο συντομότερο  χρονικό διάστημα, καθώς και η παρεμπόδιση μεγαλύτερης βλάβης στην άρθρωση.

Σε μερικές περιπτώσεις, οι ορθοπεδικοί προτείνουν αρθροσκόπηση στο γόνατο, για έλεγχο και πιστοποίηση της βλάβης. Και σε αυτές τις περιπτώσεις η φυσική αποκατάσταση μπορεί να μειώσει το οίδημα της άρθρωσης και να θεραπεύσει την πληγείσα περιοχή. Ο κύριος στόχος της διαδικασίας αποκατάστασης είναι να διορθωθεί το εύρος της κίνησης στο γόνατο το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Η φυσικοθεραπεία συμβάλλει στην αποκατάσταση της κινητικότητας  σε έναν ασθενή με τραυματισμό στο γόνατο εκ των προτέρων.

Τέλος, αν η βλάβη απαιτεί χειρουργική προσέγγιση, η φυσικοθεραπεία πριν από το χειρουργείο βοηθάει στην γρήγορη μετεγχειρητική ανάρρωση. Όταν η άρθρωση δεν έχει οίδημα  η φυσικοθεραπεία αποσκοπεί  στην αύξηση της αντοχής των μυών, οι οποίες περιβάλλουν το γόνατο, όπως, επίσης και  στην προώθηση και στη διατήρηση της σταθερότητας της άρθρωσης του γόνατος.

Όσοι είναι αθλητές μπορούν να επιστρέψουν στην προπόνησή τους  μέσα σε 1 έως 2 εβδομάδες μετά από την χειρουργική επέμβαση, κάνοντας καθημερινά μια ώρα φυσικοθεραπεία. Άλλοι ασθενείς, ωστόσο επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες μετά από 6 εβδομάδες μετά από μια χειρουργική επέμβαση γόνατος. Αλλά και αυτοί πρέπει να κάνουν φυσικοθεραπεία που θα βοηθήσει στην αποθεραπεία μακροπρόθεσμα.


Ρήξη μηνίσκου λόγω τραυματισμού

Τα πρώτα βήματα μετά την οξεία βλάβη, συνήθως, περιλαμβάνουν ανάπαυση, πάγο, συμπίεση και ανύψωση του κάτω άκρου. Αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής. Η ανάπαυση και η ανύψωση μπορεί να απαιτήσουν τη χρήση δεκανικιών.

Άλλοι ασθενείς επιλέγουν τη συντηρητική και άλλοι τη χειρουργική θεραπεία για τη ρήξη μηνίσκου. Μόλις τα αρχικά συμπτώματα της βλάβης υποχωρήσουν, προγράμματα άσκησης μπορεί να συστηθούν για την ενδυνάμωση των μυών γύρω από το γόνατο και τη σταθερότητα της άρθρωσης. Η διατήρηση ενός ιδανικού σωματικού βάρους θα βοηθήσει, επίσης. Η σωστή κατανομή των  δυνάμεων που δημιουργούνται από το περπάτημα και το τρέξιμο, βοηθά στην αποφυγή υποτροπών.

Αν συντηρητική θεραπεία αποτύχει, γίνεται χειρουργική επέμβαση με αρθροσκόπηση γόνατος και επιδιορθώνονται οι βλάβες για εξομάλυνση της περιοχής της κάκωσης.


Εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων

Σε ηλικιωμένους ασθενείς με εκφυλιστική νόσο των αρθρώσεων (οστεοαρθρίτιδα), όπου ο χόνδρος φθείρεται, η άσκηση και μυϊκή ενδυνάμωση και η αντιφλεγμονώδης θεραπεία, είναι αρκετά αποτελεσματικές. Οι ενέσεις κορτιζόνης στην άρθρωση του γονάτου μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν φλεγμονή της άρθρωσης και να φέρουν προσωρινή ανακούφιση των συμπτωμάτων που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες (καλύτερα να μην γίνεται). Μια ποικιλία από σκευάσματα υαλουρονάνης είναι εγκεκριμένα για την ήπια έως μέτρια αρθρίτιδα του γόνατος. Το υαλουρονικό οξύ, που ονομάζεται επίσης υαλουρονάνη, είναι ανιονική, μη θειωμένη γλυκοαμινογλυκάνη, που αφθονεί στον συνδετικό, επιθηλιακό και νευρικό ιστό.

Πολλές φορές γίνονται ενδοαρθρικές εγχύσεις βλαστοκυττάρων στην άρθρωση του γόνατος. Ο ασθενής ξαπλώνει μπρούμυτα και ο γιατρός καθαρίζει την περιοχή πριν χρησιμοποιήσει ειδικό αναισθητικό του δέρματος και των οστών. Στη συνέχεια εισάγει μία ειδική βελόνα εντός του λαγόνιου οστού για να τραβήξει το αίμα του μυελού, το οποίο περιέχει τα βλαστικά κύτταρα. Αφού ληφθεί αίμα του μυελού των οστών, γίνεται φυγοκέντρηση στο εργαστήριο για να διαχωριστούν τα βλαστικά κύτταρα από τα υπόλοιπα κύτταρα, αφήνοντας έτσι ένα συμπυκνωμένο δείγμα βλαστικών κυττάρων που θα χορηγηθεί στην άρθρωση του γόνατου. Επιπλέον πριν τη χορήγηση των βλαστοκυττάρων, ο γιατρός εκχέει στο σημείο και ένα παρασκεύασμα συμπυκνωμένων αιμοπεταλίων που θα χρησιμοποιηθούν για να απελευθερώσουν αυξητικούς παράγοντες που θα ενεργοποιήσουν τα βλαστοκύτταρα.

Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, όπως, η χονδροϊτίνη, η γλυκοζαμίνη, η κουρκουμίνη, μαζί με ινδικό λιβάνι και πιπερίνη οδηγούν σε ανακούφιση.

Ως τελευταία λύση, η αντικατάσταση της άρθρωσης μπορεί να είναι μια επιλογή σε σημαντική εκφύλιση του γόνατος, εάν αποτύχουν τα συντηρητικά μέτρα και τα συμπτώματα του πόνου και η μείωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής και εμποδίζουν τον ασθενή στην εκτέλεση συνηθισμένων καθημερινών δραστηριοτήτων.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις παθήσεις γόνατος

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις παθήσεις γόνατος.

Διαβάστε, επίσης,

Σημεία βλάβης μηνίσκου

Αποκαταστάσεις αθλητικών κακώσεων

Να αποφεύγετε τις χειρουργικές επεμβάσεις στο γόνατο σε ρήξη μηνίσκου

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ