Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΜειώστε τον πόνο της αρθρίτιδας με τη διατροφή

Μειώστε τον πόνο της αρθρίτιδας με τη διατροφή

Η κατάλληλη διατροφή μειώνει τους πόνους της αρθρίτιδας

Η διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες βοηθάει στη μείωση του πόνου της αρθρίτιδας

Μια αλλαγή στη διατροφή μπορεί να μειώσει τον έντονο πόνο που προκαλείται από την οστεοαρθρίτιδα, την πλέον εξέχουσα μορφή αρθρίτιδας, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Pain Medicine.

Η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι αποτελεσματική στη μείωση της έντασης του πόνου, σε ενήλικες ηλικίας 65-75 ετών που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα. 

Η δίαιτα που έχει λίγους υδατάνθρακες αυξάνει την ποιότητα ζωής και μειώνει τα επίπεδα ορού της  αδιποκίνης λεπτίνης που είναι δείκτης του οξειδωτικού στρες.

Μειώστε τον πόνο με μια αλλαγή στη διατροφή, γιατί οι φαρμακευτικές αγωγές για τον πόνο προκαλούν πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η κατάλληλη διατροφή με λίγους υδατάνθρακες μειώνει και τον κίνδυνο και για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο και βοηθάει και στην απώλεια βάρους.

Επειδή, δεν υπάρχει θεραπευτική αγωγή, για παράδειγμα, για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος εκτός από την αντικατάσταση του γόνατος, ο επίμονος πόνος, συνήθως, αντιμετωπίζεται με οπιοειδή, ακεταμινοφαίνη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία όλα έχουν πολλές παρενέργειες, εάν χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ανεπιθύμητες  παρενέργειες των χημικών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα προβλήματα στο ήπαρ ή στα νεφρά, τα στομαχικά έλκη και ο πόνος, οι καούρες, οι αλλεργικές αντιδράσεις, όπως το εξάνθημα, το οίδημα και ο συριγμός και η τάση για αιμορραγία.

Τα οπιοειδή μπορεί να λειτουργούν καλά για τον βραχυπρόθεσμο έντονο πόνο, αλλά έχουν περιορισμένη χρησιμότητα μακροπρόθεσμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν λειτουργούν καλύτερα από τα φυσικά φάρμακα, όπως η φαρμακευτική κάνναβη.

Η δίαιτα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τη χρήση των αναλγητικών και να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία.

Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος για να λειτουργήσει σωστά. Το σώμα μπορεί να διασπάσει τους υδατάνθρακες αμέσως μετά την κατανάλωση ή αργότερα για να δώσει την ενέργεια του σώματος. Οι υδατάνθρακες που δεν χρησιμοποιούνται αμέσως αποθηκεύονται στους μυς και το συκώτι για να χρησιμοποιηθούν αργότερα, αλλά εάν το σώμα δεν χρησιμοποιεί τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες, τότε τους μετατρέπει σε λίπος.

Τα καλύτερα τρόφιμα που έχουν λίγους υδατάνθρακες

Άπαχο κρέας

Ψάρι

Αυγά

Μπρόκολο και κουνουπίδι

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Ξηροί καρποί και σπόροι

Βούτυρο

Ελαιόλαδο και λάδι καρύδας

Βρώσιμα προϊόντα κάνναβης

Δίαιτες, όπως η μεσογειακή διατροφή, με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες,  έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή σε ασθενείς με αρθρίτιδα και τον αυτοαναφερόμενο πόνο στην οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μειώνοντας την πρόσληψη των επεξεργασμένων υδατανθράκων, το οξειδωτικό στρες μειώνεται και βελτιώνεται ο λειτουργικός πόνος.

Η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μειώνει την ένταση του πόνου και τη δυσφορία.

Η δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μειώνει, επίσης, σημαντικά το οξειδωτικό στρες και την αδιποκίνη λεπτίνη σε σύγκριση με τις άλλες δίαιτες. Η μείωση του οξειδωτικού στρες σχετίζεται με μειωμένο λειτουργικό πόνο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η οστεοαρθρίτιδα θεωρείται φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης, που προκαλείται από τη φθορά στις αρθρώσεις. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να είναι αναστρέψιμη.  Οι χονδροπροστατευτικοί παράγοντες προάγουν την αποκατάσταση του χόνδρου διεγείροντας τον αναβολικό μεταβολισμό των χονδροκυττάρων και / ή αναστέλλοντας τις καταβολικές διεργασίες που απαντώνται στην οστεοαρθρίτιδα. 

Τα αντιοξειδωτικά με γνωστές χονδροπροστατευτικές ικανότητες είναι το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C), η τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε), η δισμουτάση υπεροξειδίου (SOD) και η καταλάση και άλλα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά. Τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν τη βλάβη των ελεύθερων ριζών στο χόνδρο, και διαμορφώνουν τις ανοσολογικές λειτουργίες, ώστε να αντισταθούν στα αυτοάνοσα νοσήματα, μειώνουν τις προφλεγμονώδεις προσταγλανδίνες, αναστέλλουν τα αποικοδομητικά ένζυμα και προκαλούν άμεση αναβολική διέγερση των χονδροκυττάρων από τη βιταμίνη C.

Ο χόνδρος των αρθρώσεων μπορεί να επισκευαστεί με τη χρήση ενός συνδυασμού θειικής γλυκοζαμίνης (750 mg 2 φορές την ημέρα για τουλάχιστον 6 εβδομάδες), MSM (2-3 γραμμάρια την ημέρα) και Χονδροϊτίνης (400 mg 3 φορές την ημέρα). 

arthritida food 4

Χρησιμοποιήστε φυσικά αντιφλεγμονώδη για να αποτρέψετε βλάβες και να μειώσετε ή να εξαλείψετε τον πόνο.

Η Boswellia (Λιβάνι) μειώνει τον  πόνο αρθρίτιδας κατά περισσότερο από 80% και είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Χρησιμοποιήστε 900-1.000 mg την ημέρα.

Ο φλοιός της ιτιάς είναι η αρχική φυσική πηγή ασπιρίνης και συνδυάζει πολλές φυσικές ενώσεις και είναι πιο αποτελεσματική και έχει αποδειχθεί ότι δεν προκαλεί αιμορραγία στομάχου που προκαλείται από τα φάρμακα αρθρίτιδας. 

Το DMSO είναι οργανική ένωση που περιέχει θείο και παράγεται από το MSM και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά ή εξωτερικά. Το DMSO μπορεί να βοηθήσει σε τραυματισμούς, όπως διάστρεμμα των αστραγάλων και σε πόνους σε μυς και αρθρώσεις, ακόμα και σε κατάγματα. Είναι πολύ αποτελεσματικό για τη θεραπεία του πόνου στις αρθρώσεις όταν συνδυάζεται με καψαϊκίνη, η οποία αυξάνει την αποτελεσματικότητα.

Η κουρκουμίνη είναι καλά ανεκτή και ασφαλής σύμφωνα με κλινικές μελέτες, ακόμα και σε δόσεις των 4-8γρ/ ημέρα. Η επιτρεπόμενη καθημερινή πρόσληψη (ADI) ορίζεται σε 0-3mg/kg ΣΒ. Είναι πολύ αποτελεσματική για την αρθρίτιδα, ιδίως αν συνδυάζεται με πιπερίνη και τζίντζερ.

Η γεμμοθεραπεία είναι μία μορφή φυτικής φαρμακοθεραπείας που μαζί με την κλασική φυτοθεραπεία και την ομοιοπαθητική, αποτελούν τις συνηθέστερες μορφές εναλλακτικών φαρμακοθεραπειών.

Η γεμμοθεραπεία στέκεται ανάμεσα στην κλασική φυτοθεραπεία και την ομοιοπαθητική, γιατί τα γεμμοθεραπευτικά προϊόντα είναι θεραπεύματα που προέρχονται από φυτικά φαρμακευτικά εκχυλίσματα διαλυμένα σε γλυκολικό φορέα και είναι ελαφρώς δυναμοποιημένα (βασική ομοιοπαθητική τεχνική).

Στη θεραπευτική αγωγή χρησιμοποιούνται γλυκερινικά εμβρέγματα οφθαλμών και άλλων εμβρυακών φυτικών κυττάρων. Oμιλούμε για φυτική γεμμοθεραπεία, η οποία εισάγει τους νεαρούς βλαστούς και τις ανθισμένες κορυφές στη θεραπευτική. Τα γεμμοθεραπευτικά διαφέρουν από τα αλκοολούχα μητρικά βάμματα στις ιδιότητές τους γιατί παρουσιάζουν άλλα δραστικά συστατικά που δεν περιέχει το ώριμο φυτό.

Έτσι, δημιουργήθηκαν οι ειδικές παρασκευές, 50 περίπου, από εμβρυϊκά κύτταρα δέντρων και θάμνων, τις οποίες ονόμασαν Macerates Glycerine, επειδή στο μίγμα του εμβρέγματος υπάρχει μια ποσότητα γλυκερίνης. Τα εμβρέγματα αυτά χορηγούνται υπό δεκατιαία αραίωση D1. Η δοσολογία κυμαίνεται από 30-150 σταγόνες το 24ωρο, κατά περίπτωση.

Μέση δοσολογία βοτάνων 30 σταγόνες σε λίγο νερό 3 φορές την ημέρα 15 λεπτά πριν το φαγητό

Μέση δοσολογία γεμμοθεραπευτικών 50 σταγόνες σε λίγο νερό 3 φορές την ημέρα 15 λεπτά πριν το φαγητό

Βότανα για την αρθρίτιδα

Curcuma longa 

Harpagophytum procumbens

Boswellia serrata

Spiraea ulmaria (παραμορφωτική αρθρίτιδα)

Uncaria tomentosa

Filipendula

Apium graveolens (χόνδροι)

Asparagus (χόνδροι)

Ruscus aculeatus (χόνδροι)

Foeniculum (χόνδροι)

Petroselinium (χόνδροι)

Equisetum arvense (τραύμα), (οστεοπόρωση)

Trigonella foenum graecum (οστεοπόρωση)

Γεμμοθεραπεία

Medicago sativa (χόνδροι)

Seve de Bouleau (χόνδροι)

Abies pectinata  (τραύμα), (οστεοπόρωση)

Pinus Montana  (τραύμα)

Ribes nigrum

Vitis Vinifera (παραμορφωτική αρθρίτιδα)

Betula pubescens

Fraxinus excelsior

Ampelopsis weitchii (παραμορφωτική αρθρίτιδα)

Rosa canina

Rutus Fructicosus (παραμορφωτική αρθρίτιδα)

Harpagophytum procumbens

Sequola giganteam  (τραύμα)

Επαναφέρετε τη λειτουργία των αρθρώσεων με τέντωμα, άσκηση, απώλεια βάρους και θερμότητα.

Ασκηθείτε τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα.

Το κολύμπι, το περπάτημα και η γιόγκα είναι καλές επιλογές. Χρησιμοποιήστε μια θερμοφόρα για έως και 20 λεπτά τη φορά για ανακούφιση.

arthritida food 3

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι η απάντηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος σε μια διαταραχή. Οι μικρότερες αρθρώσεις επηρεάζονται πρώτα, αλλά, μπορούν να επηρεαστούν και τα όργανα του σώματος, όπως η καρδιά.

Τα ωμά τρόφιμα, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα καρύδια και οι σπόροι θα πρέπει να αποτελούν το 60 έως 70 τοις εκατό της διατροφής, όπως και το πράσινο τσάι.

Ορισμένα είδη εντερικών βακτηριδίων συνδέονται με την ανάπτυξη και εξέλιξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Το πιο σημαντικό είναι να εξαλείψετε τα τρόφιμα, όπως η ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι, τα μεταποιημένα κρέατα και τα αναψυκτικά. Αυτά τα τρόφιμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς, επιδεινώνουν τη διαδικασία της φλεγμονής και την καταστροφή του αμυντικού μηχανισμού του σώματος.

Τροποποιήστε τη διατροφή σας συμπεριλαμβάνοντας καρύδια, φρούτα και πράσινα λαχανικά, που βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής. Προσθέστε ωμό σκόρδο, πράσινο τσάι και συμπληρώματα ιχθυελαίου, τα οποία μειώνουν και τους δείκτες της φλεγμονής.

Η γιόγκα και η πραναγιάμα είναι ιδανικές για άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, γιατί βοηθούν στη μείωση αυτών των συμπτωμάτων.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την αρθρίτιδα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την αρθρίτιδα

arthritida food 1

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Κάνναβη και ρευματοειδής αρθρίτιδα

Τα οφέλη στην υγεία από τη ρεσβερατρόλη

Κάνναβη και αναλγησία

Διατροφή για την οστεοαρθρίτιδα

Μήπως έχετε ρευματισμούς

Ποιοι πρέπει να παίρνουν υαλουρονικό οξύ

Τα οφέλη για την υγεία από το πιπέρι καγιέν

Boswellia Serrata το ισχυρό φυσικό αντιφλεγμονώδες

Μεταβολική Θεραπεία Ασθενειών του Hans Nieper

Ολική αρθροπλαστική γόνατος με τη βοήθεια υπολογιστή

Συμβουλευτείτε την EMEDI για να μην πονάτε

Τα οφέλη της σερραπεπτάσης στην υγεία

Θεραπευτικό αιθέριο έλαιο λιβανιού

Έμπλαστρα για τις φλεγμονώδεις παθήσεις του μυοσκελετικού

Μέλι με κουρκουμίνη

Πυκνογενόλη

Βότανα για την αρθρίτιδα και τον πόνο των αρθρώσεων

Τα καλύτερα βότανα για τους πόνους της φλεγμονής

Πώς θα αναγεννηθεί ο χόνδρος στο γόνατό σας

Σύνδρομο κροταφογναθικής άρθρωσης

Τα καλύτερα κέντρα πόνου

Σύνδρομο οπισθίων αρθρώσεων σπονδυλικής στήλης

Αντιμετώπιση του πόνου με φυτικά αντιφλεγμονώδη

Βιοανάδραση για την αρθρίτιδα

Ο βελονισμός για την αρθρίτιδα

Η καλύτερη θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα

Χειρουργική χεριού

Εξάρθρημα ώμου

Ρήξη χιαστών

Αρθροπλαστική γόνατος

Αρθροπλαστική ισχίου

Σε ποιους ασθενείς η αρθροπλαστική δεν έχει καλά αποτελέσματα

Σημεία βλάβης μηνίσκου

Θεραπεία μηνίσκου χωρίς χειρουργείο

Χονδροπάθεια της επιγονατίδας

Aρθροσκόπηση του γόνατος

Διάστρεμμα αστραγάλου

Αποκαταστάσεις αθλητικών κακώσεων

Αρθροσκόπηση Αγκώνα

Ρήξη χιαστών

Κοραλλένιο εμφύτευμα διορθώνει προβλήματα των γονάτων

Oστεοαρθρίτιδα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ