Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑισθητική και υγείαΗ ιατρική χρήση του τατουάζ

Η ιατρική χρήση του τατουάζ

Η ιατρική χρήση του τατουάζ. Πότε χρησιμοποιείται το τατουάζ στην ιατρική και τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει

Η ιατρική χρήση του τατουάζ

Το τατουάζ δεν είναι κάτι νέο, αφού, ήταν γνωστό από την αρχαιότητα και πέρασε στην Ευρώπη, μέσω της πολυνησιακής πρακτικής.

Γιατί δημιουργήθηκε το τατουάζ;

Το τατουάζ δημιουργήθηκε για πολλούς και καλούς λόγους: για τη θρησκεία, κάποιες τελετουργίες, αλλά και για λόγους αισθητικούς, ερωτικούς ή θεραπευτικούς.
Σήμερα, όμως, χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό, κομμάτι μιας lifestyle αντίληψης που απαιτεί όλο και περισσότερο και πιο φρέσκα μέσα στήριξής της.
Οι πρώτες βαφές τατουάζ ήταν φυσικής προέλευσης και σήμερα, το εύρος των χρωστικών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε αυτό είναι πάρα πολλές.

Μπορούν να υπάρξουν προβλήματα υγείας με την επιλογή ενός τατουάζ;

Παρενέργειες τατουάζ

Μέσω του δέρματος εισέρχονται στον οργανισμό ξένες ουσίες που μπορεί να φέρουν λοιμώξεις (AIDS/HIV. ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C κ.ά) ή να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
Πρόβλημα μπορεί να είναι και η αφαίρεσή του, αφού πολλοί κάποια στιγμή αλλάζουν γνώμη. Τότε, το τατουάζ μπορεί να φύγει με επιλεκτική φωτόλυση με laser.

Το τατουάζ στην ιατρική

Το τατουάζ στην ιατρική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει αδυναμίες του δέρματος, ιδίως, μετά από χειρουργικές επεμβάσεις ή προκειμένου να καλύψει παθολογικές αλλοιώσεις και ουλές και στη δημιουργία θηλής μετά από μαστεκτομή και αποκατάσταση. Χρησιμοποιείται στη δερματολογία, την πλαστική χειρουργική και την οφθαλμολογία, με εφαρμογές, κυρίως, επανορθωτικού τατουάζ, την ογκολογική ακτινοθεραπεία για τη σήμανση πεδίων ακτινοθεραπείας, καθώς και την ενδοσκοπική ιατρική για την παρακολούθηση αλλοιώσεων σε βλεννογόνους.
Στην οφθαλμολογία εφαρμόζεται το κερατοειδικό τατουάζ. Οι περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία για να αλλάξουν την αισθητική εμφάνιση των ματιών τους μετά από κάποια ασθένεια ή ατύχημα. Άλλοι, κάνουν τη θεραπεία για λόγους όρασης, όπως, για τη μείωση του περιστασιακού θάμπους του φωτός μέσα στην ίριδα. Οι κερατοειδικές θολερότητες είναι η κύρια αιτία για την πραγματοποίηση τατουάζ για αισθητικούς λόγους. Οι θολερότητες του κερατοειδούς χιτώνα (οι ουλές του κερατοειδούς που δημιουργούν μια αδιαφανή ή ημιδιαφανή περιοχή στο μάτι) μπορεί να οφείλονται σε λεύκη, κερατίτιδα ή σε καταρράκτη. Με το κερατοειδικό τατουάζ επιτυγχάνεται η αλλαγή ενός αποχρωματισμού, με τη μείξη της αδιαφάνειας με το φυσιολογικό χρώμα του ματιού. Οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν πως η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται σε ασθενείς που έχουν χάσει την όρασή τους ή δεν αναμένεται να την ανακτήσουν. Ακόμη, το κερατοειδικό τατουάζ γίνεται για τη βελτίωση της όρασης (αλφισμός ή αλμπινισμός, ανιριδία, κολόβωμα οφθαλμού, ιριδοδιάλυση, κερατόκωνος ή η διάχυτη αδιαφάνεια του κερατοειδούς. Το κερατοειδικό τατουάζ, επίσης, ενδείκνυται σε ασθενείς που ακόμη βλέπουν, ώστε να μειωθεί το συμπτωματικό θάμπος από τις ιριδεκτομές ή σε τραυματική απώλεια ίριδας.
Μάλιστα, η τεχνική της ενδοδερμικής χορήγησης αξιολογείται σε κλινικές μελέτες ως μια μέθοδος χορήγησης DNA εμβολίων.
Διαβάστε, επίσης,
www.emedi.gr
Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΤιμή του καφέ
Επόμενο άρθροΧριστέ μου!!!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θερίζουν οι καλοκαιρινές ιώσεις

Θερίζουν οι καλοκαιρινές ιώσεις. Πρόληψη και θεραπεία των καλοκαιρινών ιώσεων, για να μη σας χαλάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές. Καλοκαιρινές ιώσεις Θωρακίστε τον οργανισμό σας με βιταμίνες,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ