Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Γιόγκα για την κατάθλιψη

Γιόγκα για την κατάθλιψη. Διάφορες τεχνικές γιόγκα μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση, όπου ο ασθενής είναι επίμονα λυπημένος, χωρίς ελπίδα και μερικές φορές ταραγμένος και όλα αυτά επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του και αν δεν αντιμετωπιστεί η νόσος, μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονία.

Οι γιατροί στοχεύουν, με φάρμακα και μερικές φορές με ψυχοθεραπεία, να αυξήσουν την διάθεση των ασθενών τους, αλλά η γιόγκα έχει πολύ πιο υψηλούς στόχους. Ο θεραπευτής γιόγκα, θέλει όχι μόνο να βοηθήσει τους μαθητές του στη θεραπεία της κατάθλιψης, αλλά και να ηρεμήσει το ανήσυχο μυαλό τους, βοηθώντας τους να αποκτήσουν ένα βαθύτερο σκοπό στη ζωή τους και να βρουν μια εσωτερική πηγή ηρεμίας και χαράς.

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα κάνουν κακό;

Κατά τα τελευταία χρόνια, οι γιατροί έχουν επικεντρωθεί περισσότερο τις προσπάθειές τους στη θεραπεία της κατάθλιψης με την αλλαγή της βιοχημείας του εγκεφάλου, ειδικά, με τη χρήση φαρμάκων για να αυξήσουν τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη. Αυτός είναι ο μηχανισμός δράσης των πιο συχνά συνταγογραφούμενων φαρμάκων, που είναι γνωστά ως αντικαταθλιπτικά, οι λεγόμενοι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs-Selective serotonin reuptake inhibitors). Αλλά, υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι, όπως η αεροβική άσκηση και η γιόγκα, που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της σεροτονίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών που συνδέονται με την κατάθλιψη.

Πολλοί άνθρωποι στον χώρο γιόγκα έχουν αρνητική άποψη για τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, γιατί έχουν πολλές παρενέργειες και ο καθένας αντιδρά διαφορετικά σε αυτά.

Να ξεκινάτε τη θεραπεία της κατάθλιψης, μόνο, με φυσικά αντικαταθλιπτικά…

Ακόμα, πολλοί άνθρωποι με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη μπορεί να είναι σε θέση να αποφύγουν, εντελώς, τη φαρμακευτική αγωγή. Γι’ αυτούς, εκτός από τη γιόγκα και την άσκηση, η ψυχοθεραπεία, το βότανο του Αγίου Ιωάννη ή βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο και οι υψηλές ποσότητες ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στη διατροφή τους μπορεί να τους βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης. Τα μέτρα αυτά μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν σε περιπτώσεις σοβαρής κατάθλιψης, αν και το βότανο St. John’s wort δεν πρέπει να συνδυάζεται με αντικαταθλιπτικά.

Εξατομίκευση της Γιόγκα για την κατάθλιψη

Οι μαθητές της Γιόγκα με κατάθλιψη πρέπει να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες, η κάθε μία με τα δικά της χαρακτηριστικά και τις πρακτικές της γιόγκα που είναι πιο πιθανό να είναι χρήσιμες.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της γιόγκα, ολόκληρο το σύμπαν μπορεί να χωριστεί σε 2 κύριες κατηγορίες ή στοιχεία: Prakriti (Maya ή Illusion ή ψευδαίσθηση) και Purusha (Πραγματικότητα). Σε αυτή τη φιλοσοφία, οτιδήποτε είναι μεταβλητό και δεν είναι άπειρο, ανήκει στη Μάγια. Η Purusha από την άλλη είναι η μόνη πραγματικότητα, είναι το μόνο αμετάβλητο στοιχείο του σύμπαντος: ο εαυτός, η ψυχή.

Μόνο η ψυχή είναι αιώνια, ενώ η Μάγια ή η Πρακρίτι είναι μεταβλητή και είναι μία ψευδαίσθηση (εξωπραγματική). Η δυσκολία έγκειται στο να μπορείτε να διακρίνετε το πραγματικό και το μη πραγματικό. Αυτός είναι ο απώτερος στόχος της γιόγκα: να ξεπεράσει την ψευδαίσθηση και να δει την αληθινή πραγματικότητα. Μόνο ένα άτομο που είναι σε θέση να δει την πραγματικότητα μπορεί να φτάσει στο στάδιο του Σαμάντι ή του Διαφωτισμού.

Τα πάντα μέσα στο Prakriti, τον κόσμο των ψευδαισθήσεων, αποτελούνται από τρία gunas – sattva, rajas & tamas. Τα τρία gunas συνδέονται το καθένα με ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό – sattva (καθαρότητα), rajas (δραστηριότητα) και tamas (σκοτάδι, καταστροφή). Αυτά τα τρία είναι παρόντα σε όλα τα πρόσωπα και τα αντικείμενα σε διάφορους βαθμούς (ανθρώπους, τρόφιμα, έμψυχα και άψυχα αντικείμενα). Ωστόσο, ένα από τα gunas είναι πάντα πιο παρόν από τα άλλα δύο.

Η κατάθλιψη μερικών μαθητών χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία του tamas, το guna που συνδέεται με την αδράνεια, με εμφάνιση του ασθενούς σαν ένα ξεφούσκωτο μπαλόνι.

Ένας πιο συχνός τύπος κατάθλιψης χαρακτηρίζεται από την επικράτηση των rajas, το guna που σχετίζεται με τη δραστηριότητα και την ανησυχία. Αυτοί οι μαθητές είναι συχνά θυμωμένοι και μπορεί να είναι διεγερτικοί. Αυτοί οι μαθητές, συχνά, αναφέρουν δυσκολία στην εκπνοή, ένα σύμπτωμα που συχνά σχετίζεται με το άγχος.

Asana για την κατάθλιψη

Και οι πρακτικές αναπνοής, ιδιαίτερα βαθιές εισπνοές, αλλά και οι διατάσεις μπορεί να βοηθήσουν και τις δύο ομάδες των ασθενών με κατάθλιψη, αλλά, πρέπει να γίνονται εξατομικευμένα.

Τελικά, το μυστικό για να έχετε καλή διάθεση κρύβεται μέσα στις κινήσεις σας.

Πολύ καλό θα ήτανε να χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια των ασκήσεων αιθέρια έλαια ηρεμίας.

Τα αιθέρια έλαια του περγαμόντου, του τριαντάφυλλου και του γιασεμιού θεωρείται ότι έχουν ήπια αντικαταθλιπτική δράση. Ειδικότερα, το περγαμόντο βοηθά σε περιπτώσεις κατάθλιψης, έντασης και φόβου, το τριαντάφυλλο δρα ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά, αλλά και αφροδισιακά, ενώ το γιασεμί βοηθά σε καταστάσεις φόβου, κατάθλιψης, στρες και εξάντλησης.

Μπορείτε να προσθέσετε 7 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα δοχείο με αχνιστό νερό, αρωματίζοντας έτσι το χώρο σας, ή να ρίξετε 7 σταγόνες στην μπανιέρα ή 3 σταγόνες στο μαξιλάρι σας. Εάν θέλετε, μπορείτε να συνδυάσετε το περγαμόντο με το γιασεμί ή με το τριαντάφυλλο.

Εκτελέστε τις ασκήσεις που θα παρακολουθήσετε στα βίντεο με τη σειρά που αναγράφονται, φτάνοντας το 1 λεπτό σε κάθε άσκηση με 10 λεπτά διάλειμμα.

1.Downward Dog

2.Chair Pose

3.Proud Warrior

4.Kneeling lunge

5.Balancing the cat

6.Incline plane

Παρακολουθήστε τα βίντεο και τις ασκήσεις και νικήστε την κατάθλιψη

Τα καλύτερα προϊόντα για την κατάθλιψη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για την κατάθλιψη

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι yogafordepression-1-1024x630.pngΔιαβάστε, επίσης,

Τι σχέση έχουν η γιόγκα, ο στοχασμός και ο Πυθαγόρας

Yoga πριν τον ύπνο

Πώς θεραπεύει η γιόγκα;

Γιόγκα νίντρα

Η γιόγκα θεραπεύει τις αρρυθμίες

Η διατροφή στη γιόγκα

Γιόγκα γέλιου

Βελτιώστε τις σεξουαλικές σας επιδόσεις με τη γιόγκα

Λίγα λεπτά αρκούν για την υγεία

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την κατάθλιψη;

Συμπτώματα που δείχνουν ότι πάσχετε από κατάθλιψη

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΑμινοξέα
Επόμενο άρθροΘερμική νευρόλυση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η οστεοαρθρίτιδα είναι συχνό νόσημα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι συχνό νόσημα. Είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων και οι ιστοί καταστρέφοντσι με την πάροδο του χρόνο Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ