Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΙοί εναντίον καρκίνου

Ιοί εναντίον καρκίνου

Θεραπεία του καρκίνου με ιούς

Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να αποδειχθεί ένα ισχυρότατο όπλο κατά του καρκίνου. Βρετανοί επιστήμονες μπορούν να σκοτώσουν καρκινικούς όγκους μολύνοντάς τους με ιούς κοινού κρυολογήματος.

Σίγουρα αυτό σημάνει μια νέα ιατρική επανάσταση. Η ιοθεραπεία θα αποτελέσει τον τρίτο ακρογωνιαίο λίθο στο οπλοστάσιο κατά του καρκίνου και μάλιστα χωρίς πολλές από τις παρενέργειες των υπόλοιπων θεραπειών.


Ο μηχανισμός

Τα αντικαρκινικά κύτταρα εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι τα καρκινικά κύτταρα εξουδετερώνουν το τοπικό ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Αν ένας καρκίνος δεν το κάνει αυτό, τότε το ανοσοποιητικό σύστημα τον εκμηδενίζει. Αν όμως βάλουμε έναν ιό μέσα στον καρκίνο, βρίσκει εκεί ένα ιδανικό περιβάλλον, επειδή δεν υπάρχει εκεί ανοσοποιητικό σύστημα για να σταματήσει την αναπαραγωγή του. Μπορούμε να πούμε ότι αυτή είναι η αχίλλειος πτέρνα του καρκίνου.

Αρκεί μια μικρή ποσότητα ιών για να εξαφανίσει τον καρκίνο. Αναπαράγονται σε εκατομμύρια μέσα σε κάθε κύτταρο, ώσπου το κύτταρο «σκάει». Ύστερα μολύνουν και τα γειτονικά καρκινικά κύτταρα, στα οποία επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία.


Τα πειράματα

Προκαταρκτικές έρευνες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι οι ιοί δρουν αποτελεσματικά σε όγκους που είναι ανθεκτικοί στα συνήθη αντικαρκινικά φάρμακα. Αμερικανοί επιστήμονες έχουν εγχύσει ιούς απευθείας σε όγκους, αλλά αυτή η τεχνική δεν φέρνει αποτέλεσμα αν ο καρκίνος δεν είναι προσιτός ή είναι διάχυτος στο σώμα. Το μυστικό είναι να κρύβεται ο ιός  από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, επιτρέποντας έτσι στους ιούς να εξαπλωθούν στο αίμα και να φτάσουν όπου κι αν βρίσκονται οι όγκοι. Το μεγάλο εμπόδιο είναι να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να καταλήξουν οι ιοί στους όγκους μέσω της αιματικής κυκλοφορίας χωρίς στον δρόμο τους να καταστραφούν από το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να γίνει τροποποιώντας χημικά τον ιό και τυλίγοντάς τον σε ένα πολυμερές περίβλημα, δηλαδή, καμουφλάροντας τον ιό. Όταν αυτός ο καμουφλαρισμένος ιός μολύνει τον όγκο, αρχίζει και πολλαπλασιάζεται, αλλά τα αντίγραφά του δεν έχουν τη χημική τροποποίηση που είχε ο πρωτότυπος ιός.

Αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για τους δευτερογενείς καρκίνους, τις μεταστάσεις, από τις οποίες πεθαίνει στον δυτικό κόσμο το 75% των καρκινοπαθών.


Οι κλινικές δοκιμές

Θα χορηγηθούν τοπικά σε ηπατικούς όγκους

Στις πρώτες κλινικές δοκιμασίες δοκιμάζονται δύο ιοί:

ο αδενοϊός, ο οποίος συνήθως προκαλεί μια ασθένεια που μοιάζει με κρυολόγημα,

και η δαμαλίτιδα, η οποία προκαλεί εξανθηματική νόσο στις αγελάδες και χρησιμοποιείται στην παρασκευή εμβολίου κατά της ευλογιάς. Θα χορηγηθούν τοπικά σε ηπατικούς όγκους, για να εξακριβωθεί αν αυτή η θεραπεία είναι ασφαλής για τους ανθρώπους και να καθοριστεί η ακριβής δοσολογία.

Μολονότι θα εφαρμοστεί αρχικά σε καρκίνους που δεν αντιδρούν στις συμβατικές αγωγές, μια μέρα θα μπορεί να εφαρμόζεται σε όλους τους καρκίνους.

Πολλοί μοριακοί ογκολόγοι πιστεύουν ότι αυτή είναι η λύση για τη θεραπεία του καρκίνου…

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πένες αλά κρεμ

Πένες αλά κρεμ. Οι πένες αλά κρεμ είναι ένα νόστιμο πιάτο κι έχει πολλά οφέλη για την υγεία Πένες αλά κρεμ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ