Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΜάθετε τα αδύνατα σημεία του καρκίνου και χτυπήστε τον

Μάθετε τα αδύνατα σημεία του καρκίνου και χτυπήστε τον

Υπάρχει πάντα τρόπος να νικάτε έναν εχθρό και ειδικά τον καρκίνο

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Δεν ακούγεται περίεργο ότι σε περιπτώσεις καρκίνου όλο το σώμα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση…

Τα καρκινικά κύτταρα ενεργούν σαν κατακτητές που παραβιάζουν όλους τους νόμους και δε συμορφώνονται με κανέναν από τους περιορισμούς που σέβονται τα κύτταρα σε έναν υγιή οργανισμό.

Τα ελαττωματικά γονίδια δίνουν στα καρκινικά κύτταρα τα εφόδια για να διαφύγουν από τους μηχανισμούς που ελέγχουν τους φυσιολογικούς ιστούς.

Έτσι, αυτά δεν πεθαίνουν μετά από έναν ορισμένο αριθμό διαιρέσεων και γίνονται αθάνατα.

Αγνοούν τα σήματα υπερσυνωστισμού των γύρω ιστών και δεν σταματούν να πολλαπλασιάζονται υπέρμετρα.

Δηλητηριάζουν τους γύρω ιστούς με ουσίες που εκκρίνουν και αυτές οι τοξίνες προκαλούν μια τοπική φλεγμονή που διεγείρει ακόμη περισσότερο την καρκινική εξάπλωση σε βάρος των γύρω υγιών περιοχών.

Τα αιμοφόρα αγγεία επιτάσσονται και αναγκάζονται να πολλαπλασιαστούν για να πάρουν θρεπτικά συστατικά και να αναπτυχθούν και να αυξηθεί ο όγκος.

Τότε ο οργανισμός αντιστέκεται:

  • Το ανοσοποιητικό σύστημα κινητοποιείται εναντίον τους.
  • Το σώμα θεραπεύει τη φλεγμονή, χωρίς την οποία δεν μπορούν τα καρκινικά κύτταρα να εισβάλουν σε νέες περιοχές.
  • Τα αιμοφόρα αγγεία δεν πολλαπλασιάζονται και δεν προσφέρουν έτσι εφόδια για να αναπτυχθεί ο καρκίνος.

Το ανοσοποιητικό σύστημα κινητοποιείται εναντίον των καρκινικών κυττάρων

Τα λευκά αιμοσφαίρια του ανοσοποιητικού, τα φονικά κύτταρα NK (Natural Killer Cells) είναι ικανά να νικούν τα καρκινικά κύτταρα ακόμη και όταν εδραιωθεί ο καρκίνος.

Τα φυσικά φονικά κύτταρα περιπολούν συνεχώς τον οργανισμό και αναζητούν βακτήρια, ιούς και καρκινικά κύτταρα. Ενώ τα άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος χρειάζονται μια προηγμένη επαφή με τους νοσογόνους παράγοντες προκειμένου να τους αναγνωρίσουν και να τους καταπολεμήσουν, τα φυσικά φονικά κύτταρα δεν χρειάζεται να γνωρίζουν ένα αντιγόνο για να κινητοποιηθούν. Συγκεντρώνονται γύρω του και έρχονται σε επαφή με τη μεμβράνη του και ελευθερώνουν περιφορίνη και γρανένζυμα μέσα από τη μεμβράνη. Τα μόρια της περιφορίνης είναι σωληνοειδή με μικροδακτύλιους και μέσα από αυτά τα γρανζοένζυμα διαπερνούν την μεμβράνη του καρκινικού κυττάρου και στον πυρήνα του ενεργοποιούν τους μηχανισμούς της προγραμματισμένης αυτοκαταστροφής και το κάνουν να αυτοκτονήσει. Τα υπολείμματα του κυττάρου απορροφούνται και χωνεύονται από τα μακροφάγα κύτταρα που ακολουθούν πάντα τα κύτταρα NK.

Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, όπως, αυτά που δίνονται στους μεταμοσχευμένους είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.  Τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται μόνο σε έναν οργανισμό του οποίου οι ανοσοποιητικές άμυνες έχουν εξασθενήσει. Η έλλειψη υγιούς άμυνας είναι αυτή που επιτρέπει στα λανθάνοντα καρκινικά κύτταρα να γίνονται επιθετικοί όγκοι.

Πώς θα δυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα;

Να τρέφετε τα κύτταρά του σωστά και να τα προστατεύετε από τις τοξίνες.

Να μάθετε να αντιμετωπίζετε τα συναισθήματά σας και να λειτουργείτε με αυτοκυριαρχία.

Η Δυτική Διατροφή ενισχύει τη φλεγμονή και καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το στρες, ο θυμός, η κατάθλιψη, η κοινωνική απομόνωση, η άρνηση της πραγματικής προσωπικής ταυτότητας και η καθιστική ζωή καταστέλλουν και αυτά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αντίθετα, η Μεσογειακή Διατροφή, η ινδική και ασιατική διατροφή καταπολεμούν την φλεγμονή και ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η γαλήνη, η χαρά, η συμπαράσταση από συγγενείς και φίλους, η αποδοχή της προσωπικής ταυτότητας, με τις αξίες και το παρελθόν και η τακτική σωματική δραστηριότητα ενεργοποιούν και αυτά το ανοσοποιητικό σύστημα.


Το σώμα θεραπεύει τη φλεγμονή χωρίς την οποία δεν μπορούν τα καρκινικά κύτταρα να εισβάλουν σε νέες περιοχές.

Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν την ικανότητα να επιδιορθώνουν τους ιστούς τους μετά από ένα τραύμα. Η φλεγμονή είναι ερυθρότητα, οίδημα, θερμότητα και πόνος. Η περιοχή του σώματος που έχει φλεγμονή είναι κόκκινη, πρησμένη, ζεστή και επώδυνη. Όταν ένας ιστός υποστεί κάποια βλάβη από τραύμα, τομή, έγκαυμα, χτύπημα, δηλητήριο, τοξίνη ή μόλυνση τα αιμοπετάλια θα συγκεντρωθούν γύρω από την βλάβη και θα αρχίσουν να εκλύουν την ουσία PDGF (Platelet Derived Growth Factor) τον αιμοπεταλιακό αυξητικό παράγοντα, δηλαδή, που κινητοποιεί τα λευκά αιμοσφαίρια του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα λευκά αιμοσφαίρια με τη σειρά τους εκκρίνουν άλλες διαβιβαστικές ουσίες (κυτταροκίνες, χημειοκίνες, προσταγλανδίνες, λευκοτριένια και θρομβοξάνες) που όλες συντονίζουν τις λειτουργίες επιδιόρθωσης των ιστών. Πρώτα διαστέλλουν τα αγγεία γύρω από το σημείο της βλάβης για να διευκολύνουν την εισροή και άλλων ανοσοανοσοκυττάρων που θα ενισχύσουν την καταπολέμηση της φλεγμονής. Μετά προκαλούν πήξη του αίματος γύρω από την συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Στη συνέχεια ανοίγουν διόδους για να περάσουν τα ανοσοκύτταρα και να εξοντώσουν τους εισβολείς και ενεργοποιούν την ανάπτυξη προσβεβλημένων κυττάρων του ιστού για να αναπλάσει το σημείο που λείπει και να αναπτύξει αγγεία τοπικά που θα μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον χώρο των επιδιορθώσεων. Όταν οι διαδικασίες αυτές είναι καλά ρυθμιζόμενες και προσαρμοσμένες στις άλλες λειτουργίες των κυττάρων, είναι αρμονικές και αυτοπεριοριστικές κι έτσι η ανάπτυξη νέου ιστού παύει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Τα ανοσοκύτταρα τότε παραμένουν σε κατάσταση αναμονής και επιφυλακής και δεν στρέφονται στους υγιείς ιστούς (το πρόβλημα της φαρμακευτικής ανοσοθεραπείας). 

Γιατί κάποιοι ασθενείς αναπτύσσουν καρκίνο στο σημείο που υπάρχει ένα χτύπημα;

Ο καρκίνος συνδέεται, πολλές φορές άμεσα με μια χρόνια φλεγμονή:

Λέμφωμα MALT: Helicobacter pylori

Βρογχικός καρκίνος: Αμίαντος, πυρίτιο, καπνός τσιγάρου

Μεσοθηλίωμα: Αμίαντος

Καρκίνος οισοφάγου: Μεταπλασία Barett

Ηπατοκυτταρικός καρκίνος: Ιός ηπατίτιδας Β και C

Καρκίνος στομάχου: Γαστρίτιδα από Helicobacter pylori

Σάρκωμα Kaposi: Ανθρώπνος ερπητοϊός 8

Καρκίνος ουροδόχου κύστεως: Σχιστοσωμίαση

Καρκίνος εντέρου: Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Καρκίνος ωοθηκών: Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, ταλκ, ανάπλαση ιστών

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων

Είναι γνωστό ότι τα καρκινικά κύτταρα χρειάζεται να προκαλέσουν φλεγμονή για να συντηρήσουν την ανάπτυξή τους. Γι΄αυτό το σκοπό παράγουν φλεγμονώδεις ουσίες, όπως και στη φυσική επούλωση (κυτταροκίνες, προσταγλανδίνες και λευκοτριένια). Το COX-2 παράγεται από τα καρκινικά κύτταρα και αυτό είναι ένα βασικό ένζυμο που είναι απαραίτητο για τη διεργασία της φλεγμονής (γι΄αυτό οι αναστολείς COX-2 έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες). Οι φλεγμονώδεις αυτές ουσίες προάγουν την παραγωγή καρκινικών κυττάρων. Οι όγκοι χρησιμοποιούν τις φλεγμονώδεις ουσίες για να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν. Με τη φλεγμονή τα καρκινικά κύτταρα διεισδύουν σε γειτονικούς ιστούς περνούν στο αίμα, μεταναστεύουν και εδραιώνουν μακρινές αποικίες τις μεταστάσεις. 

Φυσιολογικά, όταν υπάρχει κάποια βλάβη η παραγωγή φλεγμονωδών χημικών ουσιών σταματά μετά την αποκατάσταση του ιστού. Σε καρκίνο η παραγωγή φλεγμονωδών ουσιών είναι συνεχής και παρεμποδίζει την απόπτωση των κυττάρων. Η ανάπτυξη και η προστασία από το θάνατο των καρκινικών κυττάρων οδηγεί στη βαθμιαία εξάπλωση του όγκου. Μετά αφοπλίζουν και τα ανοσοκύτταρα της περιοχής και τα φυσικά φονικά κύτταρα και τα λευκά αιμοσφαίρια αφοπλίζονται, επίσης. Kαι ο όγκος μεγαλώνει και αναπτύσσεται ανενόχλητος. O όγκος έχει μπερδέψει τα ανοσοκύτταρα τα οποία δημιουργούν φλεγμονή και ο όγκος τροφοδοτείται με καύσιμα για την ανάπτυξή του και την εισβολή του στους γύρω ιστούς. Όσο πιο μεγάλος γίνει ο όγκος και όσο πιο μεγάλη φλεγμονή προκαλεί τόσο πιο επιθετικός είναι και εξαπλώνεται σε μεγάλη έκταση και ανευρίσκεται στους λεμφαδένες και κάνει μεταστάσεις.

Πολύ απλά αξιολογείται το επίπεδο φλεγμονής ενός ασθενούς:

CRP < 10mg/l και λευκωματίνη >35 g/l: ελάχιστος κίνδυνος

CRP > 10mg/l ή λευκωματίνη < 35 g/l: μέτριος κίνδυνος

CRP > 10mg/l και λευκωματίνη < 35 g/l: μέτριος κίνδυνος

Η χρόνια φλεγμονή είναι καθοριστικός παράγοντας της υγείας. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφένη προστατεύουν από τον καρκίνο, αλλά έχουν κίνδυνο γαστρίτιδας και έλκους του στομάχου. Οι αναστολείς COX-2 του ενζύμου που παράγουν οι όγκοι για να επιταχύνουν την εξάπλωσή τους είναι ισχυροί αντικαρκινικοί παράγοντες, αλλά πρέπει να δίνονται με προσοχή σε όσους έχουν αυξημένο καρδιοαγγειακό κίνδυνο.

Η ανάπτυξη και η εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μια ουσία που διευκολύνει την φλεγμονή και εκκρίνεται από τα καρκινικά κύτταρα τον Πυρηνικό Παράγοντα -κάπα Β (Nucleat Factor-kappa B ή NF-kappa B) και η αναστολή της παραγωγής του καθιστά τα καρκινικά κύτταρα ευάλωτα και δεν τα αφήνει να δημιουργήσουν μεταστάσεις.

Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι και η ρεσβερατρόλη που υπάρχει στο κόκκινο κρασί αναστέλλουν τον Πυρηνικό Παράγοντα -κάπα Β και θεραπεύουν την φλεγμονή και τον καρκίνο.

Τα επίμονα συναισθήματα ανημποριάς και απελπισίας που συνεχίζονται ακατάπαυστα προκαλούν αλλαγές στην έκκριση αδρεναλίνης, που είναι η ορμόνη μάχης ή φυγής και της κορτιζόλης που είναι η ορμόνη του στρες. Αυτές οι ορμόνες προετοιμάζουν το σώμα για ένα πιθανό τραύμα ενεργοποιώντας τους παράγοντες φλεγμονής που είναι απαραίτητοι για την επιδιόρθωση ιστών. Ταυτόχρονα βοηθούν τους όγκους να αναπτυχθούν.

Εξαλείψτε τις φλεγμονώδεις τοξίνες από το περιβάλλον σας και ακολουθήστε μια αντικαρκινική διατροφή, επιδιώξτε τη συναισθηματική σας ισορροπία και κάντε γυμναστική.

Η αυτοθεραπεία και η αυτοϊαση είναι δική σας υπόθεση αν είστε καρκινοπαθής.

Αποφύγετε:

  • Την δυτική διατροφή
  • Τα απλά σάκχαρα, τη ζάχαρη και το λευκό αλεύρι
  • Το κόκκινο κρέας από μεγάλες βιομηχανικές κτηνοτροφικές μονάδες
  • Τα έλαια με πολλά ωμέγα 6 λιπαρά οξέα (σογέλαιο, καρθαμέλαιο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο)
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που εκτρέφονται σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες
  • Τα αυγά από κότες που εκτρέφονται σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες με καλαμπόκι και σόγια
  • Την κατάθλιψη, το στρες και το θυμό
  • Την καθιστική ζωή
  • Τον καπνό του τσιγάρου, την ατμοσφαιρική μόλυνση και την μόλυνση του σπιτιού σας

Να επιδιώκετε:

  • Τη μεσογειακή διατροφή, την ινδική κουζίνα και την ασιατική κουζίνα
  • Τα σύμπλοκα σάκχαρα, το αλεύρι ολικής αλέσεως
  • Να τρώτε τρεις φορές την εβδομάδα βιολογικό κρέας ή κρέας από το χωριό από ζώα που τρέφονται με χορτάρι ή λινάλευρο
  • Να καταναλώνετε ελαιόλαδο, λιναρέλαιο και έλαιο κανόλα ή κραμβέλαιο
  • Μα τρώτε μικρά λιπαρά ψάρια πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
  • Να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα από ζώα χωριού ή βιολογικά που τρέφονται με χορτάρι
  • Να καταναλώνετε αυγά από κότες που τρέφονται σε φυσικό περιβάλλον ή τρώνε λινάλευρο ή τρώνε τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
  • Να επιδιώκετε τη γαλήνη, την ανάλαφρη διάθεση και να γελάτε συχνά
  • Να περπατάτε 30 λεπτά καθημερινά
  • Να ζείτε σε καθαρό και υγιεινό περιβάλλον με φυσικά προϊόντα, ελεύθερο από χημικούς ρύπους

Οι όγκοι τροφοδοτούνται από εύθραυστα και παραμορφωμένα αγγεία. 

Τα αιμοφόρα αγγεία δεν πολλαπλασιάζονται και δεν προσφέρουν έτσι εφόδια για να αναπτυχθεί ο καρκίνος. Ένας όγκος δεν μπορεί να αναπτυχθεί αν δεν κατορθώσει να επιτάξει αιμοφόρα αγγεία για δική του χρήση. Κάθε ζωντανό κύτταρο δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν έχει επαφή με τα λεγόμενα τριχοειδή αγγεία, δηλαδή, τα αιμοφόρα αγγεία που είναι λεπτά σαν ανθρώπινες τρίχες. Τα τριχοειδή αγγεία μεταφέρουν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα κύτταρα και απομακρύνουν τα απόβλητα του κυτταρικού μεταβολισμού. Τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για να απομακρυνθούν τα απόβλητά τους. Έτσι, οι όγκοι, για να επιβιώσουν, πρέπει να τροφοδοτούνται από άφθονα τριχοειδή αγγεία. Η αγγειογένεση είναι η δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων που γίνεται γρήγορα για να τροφοδοτεί τον όγκο.

Φυσιολογική αγγεογένεση γίνεται για τη θεραπεία τραυμάτων και μετά την έμμηνη ρύση και ο μηχανισμός αυτός είναι αυτοπεριοριστικός και οι φυσικοί περιορισμοί δεν επιτρέπουν τη δημιουργία εύθραυστων αγγείων.

Τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσουν αιμοφόρα αγγεία με δικό τους μηχανισμό:

  • Οι μικροόγκοι δεν μπορούν να μετατραπούν σε επικίνδυνους καρκίνους χωρίς να δημιουργήσουν ένα νέο δίκτυο από αιμοφόρα αγγεία που τους τρέφουν
  • Οι μικροόγκοι παράγουν μια χημική ουσία την αγγειογενίνη η οποία αναγκάζει τα αιμοφόρα αγγεία να αναπτύσσονται και να κάνουν νέες διακλαδώσεις
  • Οι μεταστάσεις γίνονται επικίνδυνες μόνο όταν προσελκύσουν νέα αιμοφόρα αγγεία
  • Οι μεγάλοι πρωτογενείς όγκοι στέλνουν μεταστάσεις στο σώμα και δεν τους επιτρέπουν να γίνουν μεγάλοι και να αναπτύσσουν νέα αιμοφόρα αγγεία γιατί εκκρίνουν την αγγειοστατίνη. Γι΄αυτό οι μεταστάσεις αναπτύσσονται αμέσως όταν αφαιρεθεί μόνο ο κύριος πρωτοπαθής όγοκος.

Η αγγειοστατίνη μπορεί να αναχαιτίσει πολλoύς τύπους καρκίνου και προκαλεί και υποχώρηση όχι μόνο των μεταστάσεων, αλλά και του ίδιου του καρκίνου. Η αγγειστατίνη επιτίθεται μόνο στα αιμοφόρα αγγεία που αναπτύσσονται ταχέως και όχι στα φυσιολογικά υπάρχοντα αγγεία.

Το Avastin σίγουρα δεν είναι το φάρμακο που περιμέναμε και έχει σοβαρές παρενέργειες.

Ο καρκίνος είναι πολυδιάστατη νόσος και χρειάζονται να συνδυαστούν αρκετές προσεγγίσεις.

Υπάρχουν φυσικές προσεγγίσεις προς το παρόν που έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από το Avastin μέχρι να βγει το φάρμακο που περιμέναμε:

-Βρώσιμα μανιτάρια, πράσινο τσάι, μπαχαρικά και βότανα. Η κουρκουμίνη και ο χόνδρος καρχαρία έχουν ισχυρές αντιαγγειογενετικές ιδίοτητες.

-Όλα όσα χρησιμοποιούνται για την μείωση της φλεγμονής μειώνει την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων.

Σε γενικές γραμμές, δραστηριοποιώντας τα ανοσοποιητικά σας κύτταρα, καταπολεμώντας τη φλεγμονή και επεμβαίνοντας στην αγγειογένεση καταπολεμάτε την εξάπλωση καρκίνου.

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Πώς ο καρκίνος αυτοθεραπεύεται

Ο καρκίνος δεν μπορεί να μας σκοτώσει

Μάθετε τι είναι ο καρκίνος για να μην τον φοβάστε

Απομυθοποιήστε τον καρκίνο και νικήστε τον

Τα συμβατικά φάρμακα είναι υπεύθυνα για καρκινογένεση

Ένα απλό πρωτόκολλο αλκαλοποίησης για αυτοθεραπεία του καρκίνου

Μην φοβάστε αν έχετε καρκίνο

Όλα μπορούν να θεραπευθούν

Αντιμετωπίστε εναλλακτικά τον καρκίνο του δέρματος

Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου

Μην κάνετε προεγχειρητική χημειοθεραπεία για τις ηπατικές μεταστάσεις

Το πέρασμα στην εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου

Η θεραπεία του καρκίνου στα παιδιά πρέπει να είναι εξατομικευμένη

Το Glycobloc θεραπεύει τον καρκίνο φυσικά

Αυτοθεραπεία με GcMAF

Πώς η κάνναβη θεραπεύει τον καρκίνο

Ασκήσεις οραματισμού για τη θεραπεία του καρκίνου

Βιβλία για όσους έχουν καρκίνο

Το πάχος είναι αιτία καρκίνου

Το μείγμα βοτάνων της EMEDI για τον καρκίνο

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI

Ένα απλό πρωτόκολλο αλκαλοποίησης για αυτοθεραπεία του καρκίνου

Αλκαλική διατροφή για τη θεραπεία του καρκίνου

Ένα τσάι από βότανα για τον καρκίνο.

Ποιοι πρέπει να παίρνουν συνένζυμο Q10; 

Συνένζυμο Q10

Ποιοι πρέπει να παίρνουν βιταμίνη C

Θεραπεία του καρκίνου με βιταμίνη C 

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Γανοθεραπεία

Tα μανιτάρια κατά του καρκίνου

Το γανόδερμα στη θεραπεία του καρκίνου

Η βιταμίνη Β17 έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα πικρά θεραπεύουν τον καρκίνο

Λετρίλη

Κουκούτσια από βερίκοκα για τον καρκίνο

Το ορθομοριακό νερό είναι το καλύτερο νερό

Το καλύτερο νερό

Φτιάξτε μόνοι σας αλκαλικό νερό

Πότε η μαγειρική σόδα θεραπεύει τον καρκίνο

Είναι η σόδα φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου;

Τα οφέλη όταν πίνετε νερό με λεμόνι

Πίνουμε το πρωί ζεστό νερό με λεμόνι

Το λεμόνι είναι όξινο ή αλκαλικό;

Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως

Σκεφτείτε ΒΙΟ-λογικά

Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα

Η αντλία νατρίου και καλίου στη θεραπεία του καρκίνου

Γιατί τα χημειοθεραπευτικά δεν λειτουργούν

Φυτοθρεπτικά συστατικά που θεραπεύουν τον καρκίνο

Τα καλύτερα τρόφιμα κατά του καρκίνου

Μέλι με κουρκουμίνη

Να τρώτε μισό κουταλάκι κουρκουμίνη την ημέρα

Χυμός κουρκουμίνης για καλή υγεία

Ρόφημα κουρκουμίνης για τον καρκίνο

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της κουρκουμίνης

Κουρκουμίνη

Ποιοι πρέπει να παίρνουν σελήνιο

Χρήσιμες πληροφορίες για το σελήνιο

Κετογενική δίαιτα

www.emedi.gr

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΓλουταμίνη
Επόμενο άρθροΠροκαλεί η Nutella καρκίνο;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ