Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΑκτινοθεραπείαΚαρκίνος παχέος εντέρου και στύση

Καρκίνος παχέος εντέρου και στύση

Καρκίνος παχέος εντέρου και στύση. Οι χημικές θεραπείες στον καρκίνο παχέος εντέρου προκαλούν στυτικές δυσλειτουργίες

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η στυτική δυσλειτουργία προκαλεί έντονη δυσφορία στους περισσότερους άνδρες

Όπως, δείχνει η έρευνα η πλειονότητα των ανδρών με καρκίνο παχέος εντέρου δεν έχουν καθόλου πληροφόρηση σχετικά με τη νόσο, τη διάγνωση, τη θεραπεία και τις επιπλοκές.

Για παράδειγμα, ο καρκίνος του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του παχέος εντέρου και του ορθού μερικές φορές αντιμετωπίζονται με ακτινοβολία στη λεκάνη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τη στύση. Όσο υψηλότερη είναι η συνολική δόση ακτινοβολίας και όσο πιο φαρδύ είναι το τμήμα της λεκάνης που ακτινοβολείται, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για προβλήματα στύσης, αργότερα.

Η στυτική λειτουργία ελέγχεται από έναν κλάδο του νευρικού συστήματος που ονομάζεται αυτόνομο νευρικό σύστημα. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα αναστέλλει τις στύσεις και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα διευκολύνει τις στύσεις. Ωστόσο, η εκσπερμάτιση ρυθμίζεται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Ορισμένοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων για τον καρκίνο μπορεί να επηρεάσουν τη στυτική λειτουργία: 

Ριζική προστατεκτομή: Αφαίρεση του προστάτη και των σπερματοδόχων κύστεων για καρκίνο του προστάτη
Ριζική κυστεκτομή: Αφαίρεση της ουροδόχου κύστης, του προστάτη, της άνω ουρήθρας και των σπερματοδόχων κύστεων για καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Η αφαίρεση της ουροδόχου κύστης απαιτεί έναν νέο τρόπο συλλογής ούρων, είτε μέσω ενός ανοίγματος σε μια θήκη στην κοιλιά (ουρητηροστομία) είτε με την κατασκευή μιας νέας «κύστης» (νεοκύστη) μέσα στο σώμα.
Κοιλιοπερινεϊκή εκτομή: Αφαίρεση του κατώτερου τμήματος του παχέος εντέρου και του ορθού για καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να απαιτεί ένα άνοιγμα στην κοιλιά (κοιλιά) όπου τα στερεά απόβλητα θα μπορούν να φεύγουν από το σώμα (κολοστομία).
Ολική μεσοορθική εκτομή: Αφαίρεση του ορθού, καθώς και των ιστών που το υποστηρίζουν για τη θεραπεία του καρκίνου του ορθού.
Ολική αφαίρεση των οργάνων της πυέλου: Αφαίρεση της ουροδόχου κύστης, του προστάτη, των σπερματοδόχων κύστεων και του ορθού, συνήθως, για μεγάλο όγκο του παχέος εντέρου, που απαιτεί νέα ανοίγματα τόσο για τα ούρα (ουρητηροστομία) όσο και για τα στερεά απόβλητα για να μπορούν να φεύγουν από το σώμα (κολοστομία).
Οι περισσότεροι άνδρες που κάνουν αυτού του είδους τις χειρουργικές επεμβάσεις θα έχουν κάποια δυσκολία με τη στύση ή μπορεί να μην έχουν καθόλου στύση.

Νευρική βλάβη από τη χειρουργική επέμβαση
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο η χειρουργική επέμβαση επηρεάζει τη στύση είναι η αφαίρεση ή η πρόκληση τραυματισμού στα νεύρα που βοηθούν στην πρόκληση στύσης. Όλες οι επεμβάσεις που αναφέρονται παραπάνω μπορεί να βλάψουν αυτά τα νεύρα. Τα νεύρα που βρίσκονται μεταξύ του προστάτη και του ορθού, είναι σε τέτοια θέση που καθιστά εύκολη την καταστροφή τους κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης.

Όταν είναι δυνατόν, χρησιμοποιούνται μέθοδοι που «διατηρούν τα νεύρα». Σε χειρουργικές επεμβάσεις που προστατεύονται τα νεύρα, οι γιατροί προσπαθούν προσεκτικά να τα αποφύγουν. Όταν το μέγεθος και η θέση ενός όγκου επιτρέπουν χειρουργική επέμβαση που προστατεύει τα νεύρα, οι περισσότεροι άνδρες ανακτούν τη στυτική τους ικανότητα, από ό,τι με άλλες τεχνικές. Αλλά, ακόμα κι αν ο χειρουργός είναι σε θέση να γλιτώσει αυτά τα νεύρα, μπορεί να τραυματιστούν κατά τη διάρκεια της επέμβασης και να χρειαστούν χρόνο για να επουλωθούν.

Ακόμη και όταν τα νεύρα δεν έχουν τραυματισθεί, η έρευνα έχει δείξει ότι η διαδικασία επούλωσης διαρκεί έως και 2 χρόνια για τους περισσότερους άνδρες. Δεν είναι γνωστοί όλοι οι λόγοι για τους οποίους ορισμένοι άνδρες ανακτούν πλήρως τη στύση τους και άλλοι όχι.

Οι άνδρες κάτω των 60 ετών και ειδικά εκείνοι κάτω των 50 ετών, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ανακτήσουν τη στύση τους σε σχέση με τους ηλικιωμένους.

Δύναμη της στύσης πριν από τη χειρουργική επέμβαση: Οι άνδρες που είχαν καλή στύση πριν από τη χειρουργική επέμβαση καρκίνου είναι πολύ πιο πιθανό να ανακτήσουν τη λειτουργία της σε σχέση με τους άνδρες που είχαν προβλήματα στύσης.
Άλλες καταστάσεις, όπως η νόσος Peyronie: Σε μερικούς άνδρες, το πέος μπορεί να αναπτύξει μια επώδυνη καμπύλη όταν έχουν στύση. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται νόσος Peyronie. Τις περισσότερες φορές οφείλεται στον σχηματισμό ουλώδους ιστού μέσα στο πέος και έχει συνδεθεί με ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις καρκίνου, όπως η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του προστάτη (προστατεκτομή). Ωστόσο, η νόσος του Peyronie, σπάνια, συνδέεται με τη θεραπεία του καρκίνου και μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενέσεις ορισμένων φαρμάκων ή με χειρουργική επέμβαση.
Πρώιμη αποκατάσταση του πέους μετά από χειρουργική επέμβαση
Όπως, αναφέρθηκε προηγουμένως, ο χρόνος αποκατάστασης για την αποκατάσταση της στύσης μετά μία επέμβαση μπορεί να είναι έως και 2 χρόνια. Εάν ένας άνδρας δεν έχει στύση κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, οι ιστοί στο πέος του μπορεί να εξασθενήσουν. Μόλις συμβεί αυτό, δε θα μπορεί να αποκτήσει την ικανότητα για στύση, ο άνδρας αυτός, φυσικά. Ορισμένοι ειδικοί και γιατροί συνιστούν διαφορετικές μεθόδους για την προώθηση της στύσης ξεκινώντας μέσα σε εβδομάδες ή μήνες μετά την επέμβαση για να βοηθήσουν ορισμένους άνδρες να ανακτήσουν τη σεξουαλική τους λειτουργία. Αυτό γίνεται και με αποκατάσταση του πέους ή στυτική αποκατάσταση.

Οι ασθενείς πρέπει να βεβαιωθούν ότι έχουν τακτικές στύσεις που είναι αρκετά σκληρές για διείσδυση. Είναι καλύτερα αν μπορούν να έχουν στύση 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Αυτό θα τους βοηθήσει να διατηρήσουν υγιή τον ιστό στο πέος τους.

Χρησιμοποιώντας ένα χάπι χαμηλής δόσης μπορεί να αυξηθεί ροή του αίματος γύρω από τα νεύρα κι έτσι αυτά να επουλωθούν. Φάρμακα που βοηθούν στην παραγωγή στύσεων, όπως η sildenafil ή σιλδεναφίλη (Viagra®), η tadalafi ή ταδαλαφίλη (Cialis®) ή το vardenafil ή βαρδεναφίλη (Levitra®) – χρησιμοποιούνται, συνήθως, σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες ή συσκευές. Δεδομένου ότι τα φάρμακα μπορεί να μην προκαλέσουν στύση, επειδή χρειάζονται τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για τη στύση για να είναι υγιή, μπορεί να γίνουν και ενέσεις στο πέος ή να τοποθετηθούν συσκευές κενού. 

Η επίδραση της ακτινοθεραπείας της πυέλου στις στύσεις
Ο καρκίνος του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του παχέος εντέρου και του ορθού, μερικές, φορές αντιμετωπίζεται με ακτινοβολία στη λεκάνη. H ακτινοθεραπεία θα προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία. Όσο υψηλότερη είναι η συνολική δόση ακτινοβολίας και όσο πιο φαρδύ είναι το τμήμα της λεκάνης που θεραπεύεται, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για προβλήματα στύσης, αργότερα.

Αρτηριακή βλάβη από την ακτινοβολία
Καθώς, η υπό θεραπεία περιοχή επουλώνεται, τα αιμοφόρα αγγεία χάνουν την ικανότητά τους να διαστέλλονται λόγω ουλώδους ιστού μέσα και γύρω από τα αγγεία, από τη χειρουργική επέμβαση. Δεν μπορούν πλέον να διαταθούν αρκετά για να αφήσουν το αίμα να επιταχύνει και να δημιουργήσει μια σταθερή στύση. Η ακτινοβολία μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε σκλήρυνση (αρτηριοσκλήρωση), στένωση ή ακόμα και απόφραξη των πυελικών αρτηριών.

Νευρική βλάβη από την ακτινοβολία
Όσοι άνδρες υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία θα παρατηρήσουν έχουν στυτικές διαταραχές κατά τον πρώτο χρόνο περίπου μετά τη θεραπεία. Αυτή η αλλαγή τις περισσότερες φορές αναπτύσσεται αργά. Μερικοί άνδρες μπορεί να έχουν ολοκληρωμένη στύση, αλλά τη χάνουν πριν φτάσουν σε οργασμό. Άλλοι δεν έχουν, πλέον, καθόλου στύση.

Όπως και με τη χειρουργική επέμβαση, όσο μεγαλύτερος είναι ο άνδρας, τόσο πιο πιθανό είναι να αποκτήσει διαταραχές στύσης. Επίσης, όσοι έχουν καρδιακές παθήσεις ή παθήσεις των αιμοφόρων αγγείων, διαβήτη ή καπνίζουν πολύ φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα στύσης. Αυτό συμβαίνει, επειδή, οι αρτηρίες τους μπορεί να έχουν ήδη υποστεί βλάβη πριν από τη θεραπεία με την  ακτινοβολία.

Επιδράσεις της χημικής ορμονοθεραπείας στη στύση
Η ορμονική θεραπεία χορηγείται, συνήθως, για τον καρκίνο του προστάτη, αλλά και σε άλλους καρκίνους. Οι άνδρες που λαμβάνουν θεραπεία στέρησης ανδρογόνων διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σεξουαλικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας της σεξουαλικής επιθυμίας και της στυτικής δυσλειτουργίας. Η στύση μπορεί ή όχι να επανακτηθεί όταν σταματήσει η ορμονοθεραπεία. Τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, συνήθως, δε λειτουργούν σε αυτές τις περιπτώσεις, επειδή δε βοηθούν στην απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας.

Χημειοθεραπεία, στοχευμένη θεραπεία και ανοσοθεραπεία και επιδράσεις στη στυτική λειτουργία
Άλλοι τύποι θεραπείας για άλλους τύπους καρκίνου επηρεάζουν πολλές φορές τη σεξουαλική επιθυμία και τη στυτική ικανότητα, επειδή ορισμένα φάρμακα επιβραδύνουν την παραγωγή τεστοστερόνης. Το εάν η χημειοθεραπεία, η στοχευμένη θεραπεία ή τα φάρμακα ανοσοθεραπείας προκαλούν στυτικά προβλήματα εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου που αντιμετωπίζεται και τον τύπο του φαρμάκου ή των φαρμάκων που χορηγούνται. Ορισμένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της ναυτίας κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας μπορούν, επίσης, να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία ενός άνδρα.

Νευρική βλάβη από χημειοθεραπεία
Ορισμένα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, όπως η σισπλατίνη, η βινκριστίνη, η πακλιταξέλη, η βορτεζομίμπη και η θαλιδομίδη μπορούν να βλάψουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, συνήθως, τα μικρά νεύρα των χεριών και των ποδιών (περιφερική νευροπάθεια). Αυτά τα φάρμακα δεν έχει βρεθεί ότι τραυματίζουν άμεσα τις νευρικές δέσμες που επιτρέπουν τη στύση, αλλά, επειδή τα φάρμακα είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το νευρικό ιστό και υπάρχουν πολλά νεύρα που εμπλέκονται στη σεξουαλική λειτουργία, καλό είναι να ανησυχούν.

Υπογονιμότητα μετά από χημειοθεραπεία
Ορισμένοι τύποι χημειοθεραπείας μπορούν επίσης να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμη ή δια βίου στειρότητα.

Επιδράσεις μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων στη στυτική λειτουργία
Η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων ή μεταμόσχευση μυελού των οστών απαιτούν τη λήψη πολύ υψηλών δόσεων φαρμάκων χημειοθεραπείας. Μια επιπλοκή μιας μεταμόσχευσης είναι και η νόσος μοσχεύματος έναντι ξενιστή. Οι άνδρες που είχαν, κάποτε, νόσο μοσχεύματος έναντι ξενιστή είναι πιο πιθανό να έχουν μακροχρόνια απώλεια τεστοστερόνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοί οι άνδρες μπορεί να χρειαστούν θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης για να ανακτήσουν τη σεξουαλική επιθυμία και τις στύσεις.

Ψυχολογικές επιδράσεις της θεραπείας του καρκίνου στη στυτική λειτουργία
Πολλοί άνδρες αναφέρουν απογοήτευση, φόβο και αγωνία όταν έχουν πρόβλημα με τη στυτική τους ικανότητα. Αναφέρουν ότι αισθάνονται ότι κάτι σημαντικό λείπει. Οι άνδρες μπορεί να αναφέρουν γενική δυσαρέσκεια με τη ζωή και κατάθλιψη όταν έχουν προβλήματα με τη στύση. Οι περισσότεροι άνδρες, εάν είναι σε θέση να βρουν αποτελεσματικές θεραπείες για να βοηθήσουν τη στύση τους, θα αρχίσουν να αισθάνονται καλύτερα. Εάν αυτά τα συναισθήματα είναι σοβαρά ή επιμένουν, οι περισσότεροι άνδρες βρίσκουν πολύ χρήσιμο να δουν έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που ειδικεύεται σε σεξουαλικά θέματα ή έναν ψυχίατρο που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των συναισθημάτων.

Οι ανησυχίες για την αυτοεικόνα και την απόδοση στο σεξ μπορεί, μερικές φορές, να οδηγήσουν και σε προβλήματα στύσης. Ένας θεραπευτής ή επαγγελματίας ψυχικής υγείας που ειδικεύεται στη βοήθεια ασθενών με σεξουαλικά προβλήματα μπορεί, συχνά, να βοηθήσει στη θεραπεία προβλημάτων στύσης που προκαλούνται από το άγχος και το στρες. Οποιαδήποτε θεραπεία για ένα πρόβλημα στύσης θα πρέπει να βασίζεται στα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς εξέτασης, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο ιατρικές ερωτήσεις (ιατρικό ιστορικό) όσο και ορισμένες ιατρικές εξετάσεις.

Οι κλινικοί ιατροί που εμπλέκονται στην θεραπεία του καρκίνου του κόλου και του ορθού πρέπει να κατανοήσουν τρία πράγματα:

1. Ότι ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και ότι απαιτείται εξατομικευμένη θεραπεία.

2. Ότι δεν πρέπει να γίνονται πλεονάζουσες θεραπείες οι οποίες προκαλούν επιπλοκές.

3. Ότι όλοι οι ασθενείς εκτός από την ποσότητα ζωής θέλουν και ποιότητα.

4. Ότι οι ασθενείς θέλουν να ξέρουν εκ των προτέρων τη θεραπεία στην οποία θα υποβληθούν και τις ενδεχόμενες επιπλοκές.

Βιβλιογραφία

George Dowswell, Tariq Ismail, Sheila Greenfield,  Sue Clifford, Beverley Hancock,  Sue Wilson,  Men’s experience of erectile dysfunction after treatment for colorectal cancer: qualitative interview study

Πρέπει να αλλάξει η θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο παχέος  εντέρου, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου, πατώντας εδώ.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI

Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο παχέος εντέρου

Πατήστε, εδώ, τα κατάλληλα συμπληρώματα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Διαβάστε, επίσης,

Oncotype DX στον καρκίνο παχέος εντέρου

Ο καρκίνος παχέος και ορθού είναι μία νόσος

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η οστεοαρθρίτιδα είναι συχνό νόσημα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι συχνό νόσημα. Είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων και οι ιστοί καταστρέφοντσι με την πάροδο του χρόνο Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ