Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΧριστουγεννιάτικo δέντρο ή καράβι;

Χριστουγεννιάτικo δέντρο ή καράβι;

Χριστουγεννιάτικo δέντρο ή καράβι; Τα φώτα του χριστουγεννιάτικου καραβιού ή του δέντρου είναι πιο εντυπωσιακά

Oι Χριστουγεννιάτικες δοξασίες και παραδόσεις, αποτελούν ένα μείγμα από κατάλοιπα της λατρείας του Σατούρνο μιας θεότητας που ταυτίζεται με τον Κρόνο κι άλλων δοξασιών που αναμείχθηκαν με τις χριστιανικές, για να ξεχαστεί στο πέρασμα των αιώνων η αρχική τους προέλευση.

Το δέντρο, σαν χριστουγεννιάτικο σύμβολο, χρησιμοποιήθηκε μετά τον 8ο αιώνα. Εκείνος που καθιέρωσε το έλατο σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν, σύμφωνα με την παράδοση, ο ‘Aγιος Βονιφάτιος, που για να σβήσει την ιερότητα που απέδιδαν οι ειδωλολάτρες στη δρυ, έβαλε στη θέση του το έλατο, σαν σύμβολο χριστιανικό και ειδικότερα σαν σύμβολο των Χριστουγέννων.

Φυσικά, στο πέρασμα των αιώνων, το νόημα του χριστουγεννιάτικου δέντρου πήρε αναρίθμητες μορφές.

Κι αρχικά, για να συμβολίσει την ευτυχία που κρύβει για τον άνθρωπο η γέννηση του Χριστού, άρχισε να γεμίζει το δέντρο-σύμβολο με διάφορα χρήσιμα είδη, κυρίως, φαγώσιμα κι αργότερα ρούχα κι άλλα είδη καθημερινής χρήσης, συμβολίζοντας έτσι πρακτικά την προσφορά των Θείων Δώρων, για να εξελιχτεί προοδευτικά σ’ ένα απαραίτητο διακοσμητικό είδος της μέρας αυτής, που αργότερα πήρε και τη θέση της “Δωροθήκης”- του χώρου δηλαδή που σ’ αυτόν τοποθετούσαν οι συγγενείς και φίλοι τα δώρα τους ο ένας για τον άλλο.

Ο Τσαρλς Ντίκενς για την Αγγλία, ο συγγραφέας εκείνης της εποχής, φρόντισε να ξαναπάρουν τα Χριστούγεννα την παλιά χαρούμενη γιορταστική μορφή τους, όσο κανένας άλλος. Κι αν σήμερα σ’ ολόκληρο τον κόσμο το χριστουγεννιάτικο δέντρο θυμίζει αυτή τη μέρα, αυτό σίγουρα οφείλεται στον Ντίκενς, που σε διάφορα έργα του και πιο πολύ ακόμα στις χριστουγεννιάτικες ιστορίες του, το προβάλλει σαν βασικό χριστουγεννιάτικο σύμβολο.

Στην πατρίδα μας, το χριστουγεννιάτικο δέντρο το έφεραν για πρώτη φορά στην Αθήνα οι Βαυαροί και από τότε συνηθίζεται να προτιμάται στις ορεινές περιοχές, αντί του νησιώτικου καθιερωμένου καραβιού.

Σε όλο τον κόσμο, τα Χριστούγεννα συνδέονται με την αρχαία παράδοση του στολισμού ενός δέντρου με πολλά στολίδια και φωτάκια. Ωστόσο, σύμφωνα με ένα παλιό ελληνικό παραδοσιακό έθιμο οι άνθρωποι πρέπει να στολίζουν μια βάρκα και όχι ένα δέντρο τα Χριστούγεννα.

Τα φώτα του χριστουγεννιάτικου καραβιού ή δέντρου στην πλατεία Συντάγματος ανάβουν κάθε χρόνο…

«Η Αθήνα Γιορτάζει, με παιχνίδι το κέφι αλλάζει»

Εφέτος, ενδεχομένως, να έχουμε και χιονισμένα Χριστούγεννα…

Φωτισμένο με λευκά λαμπιόνια το καράβι και φωτισμένα αστεράκια και μπάλες στα δέντρα της πλατείας συμπληρώνουν τη γιορτινή εικόνα στο κεντρικότερο σημείο της πόλης.

Και φέτος, ο δήμος της Αθήνας δίνει έμφαση στις γειτονιές της Αθήνας με πληθώρα εκδηλώσεων σε πλατείες, παιδικές χαρές, πεζόδρομους και των επτά δημοτικών διαμερισμάτων.

Από την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου επισκέπτεται τις γειτονιές της Αθήνας υποδεχόμενη τα Χριστούγεννα και ανάβοντας τα χριστουγεννιάτικα δέντρα των δημοτικών κοινοτήτων στις κατά τόπους πλατείες.

Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του δήμου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 5 Ιανουαρίου στην πλατεία Συντάγματος.

Συνολικά 150 καλλιτέχνες μαζί με τη Φιλαρμονική και τα μουσικά σύνολα του δήμου θα βρεθούν σε δρόμους, πλατείες, παιδικές χαρές, λέσχες φιλίας, σε σταθμούς μετρό, στη δημοτική βιβλιοθήκη, στο μουσείο λαϊκής τέχνης «Αγγελική Χατζημιχάλη» και σε 14 πολιτιστικά κέντρα.

Απολαύστε και αυτά τα Χριστούγεννα με μια οικογενειακή βόλτα στο κέντρο της Αθήνας ακούγοντας χριστουγεννιάτικη  μουσική…

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Διαφορετικά Χριστούγεννα είναι φέτος

Έρχονται Χριστούγεννα χρειάζεστε βοήθεια

Τα χοιροσφάγια των Χριστουγέννων

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ