Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓαστρεντερολογίαΤρόφιμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Τρόφιμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Τρόφιμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Συγκεκριμένα τρόφιμα που μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου εντέρου με τη διατροφή

Λαχανικά

Η υψηλή πρόσληψη των λαχανικών έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες ότι είναι από τους καλύτερους τρόπους μείωσης του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά λαχανικά έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου συγκριτικά με όσους δεν κάνουν μια διατροφή πλούσια σε αυτά τα τρόφιμα.

Όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον 3 μερίδες την εβδομάδα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά παρουσιάζουν 46 % μείωση του κινδύνου για καρκίνο του στομάχου, σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε λιγότερο μισή μερίδα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά την εβδομάδα. Όσοι τρώνε τουλάχιστον 3 εβδομαδιαίες μερίδες λαχανικών με ρίζες έχουν κατά 67% μειωμένο τον κίνδυνο γαστρικού καρκίνου.

Τα λαχανικά έχουν πολλές θρεπτικές ουσίες που έχουν αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικές για την πρόληψη του ορθοκολικού καρκίνου, όπως οι φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, βήτα-καροτίνη, και  βιοφλαβονοειδή. Περιέχουν πολλές άλλες ουσίες οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την ικανότητα του σώματος να αδρανοποιεί επιβλαβείς καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Δυστυχώς, οι μελέτες δείχνουν ότι το 80 % των παιδιών δεν παίρνουν τις συνιστάμενες 5 μερίδες των φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών σε γενικές γραμμές θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς και σε πολλές άλλες ασθένειες.

Συγκεκριμένοι τύποι των λαχανικών έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου:

Το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα σγουρά λαχανικά και τα γογγύλια. Αυτά τα λαχανικά έχουν ορισμένες ουσίες, γνωστές ως ισοθειοκυανικά και ινδόλια, τα οποία έχουν αποδειχθεί σε μελέτες, ότι είναι ευεργετικά για την προστασία των κυττάρων έναντι των των καρκινογόνων ουσιών, αλλά και για τη μείωση της ανάπτυξης όγκων στο παχύ έντερο. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μόλις δύο ή περισσότερων μερίδων από αυτά τα λαχανικών την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 20-40 %.

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών σχετίζονται με μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου. Φαίνεται ότι όταν τρώμε σταυρανθή λαχανικά, τα ποσά ορισμένων ηπατικών ενζύμων που απαιτούνται για την αποτοξίνωση και την εκκαθάριση των καρκινογόνων ουσιών, όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες που βρίσκονται σε μαγειρεμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα, στο κόκκινο κρέας, είναι πολύ αυξημένες.

Η σουλφοραφάνη προκαλεί το ήπαρ να παράγει ένζυμα που αποτοξινώνουν καρκινογόνες χημικές ουσίες και κάνει  τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου να αυτοκτονούν. Τα λαχανικά αυτά περιέχουν μια ένωση που περιέχει θείο που ονομάζεται σινιγρίνη και φέρεται σε επαφή με το ένζυμο μυροσινάση, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση της γλυκόζης και προϊόντων, που ονομάζονται ισοθειοκυανικά και είναι ισχυροί επαγωγείς των ενζύμων φάσης ΙΙ του ήπατος, που αποτοξινώνουν καρκινογόνες ουσίες, αναστέλλουν τη μίτωση (κυτταρική διαίρεση) και διεγείρουν την απόπτωση (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος) σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα.

Η κυτταρική αντιγραφή (όταν το γονικό κύτταρο διαιρείται για να σχηματίσει δύο θυγατρικά κύτταρα) συμβαίνει σε μία διαδικασία τεσσάρων σταδίων. Το κύτταρο διαιρεί (το πρώτο στάδιο), δημιουργούνται άτρακτοι (το δεύτερο στάδιο ή μετάφαση) κ.οκ. Η σουλφοραφάνη διαταράσσει τη μετάφαση, εμποδίζοντας, έτσι την κυτταρική διαίρεση των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Η σουλφοραφάνη μπορεί, επίσης, να προσφέρει ειδική προστασία στα ευαίαθητα γονίδια του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η σουλφοραφάνη μπορεί να αναστέλλει καρκίνους που προκύπτουν από τη γενετική ιδιοσυστασία ενός ατόμου και απενεργοποιεί το ογκοκατασταλτικό γονίδιο που είναι μεταλλαγμένο και  που είναι γνωστό ως APC-Adenomatous polyposis coli.


Κρεμμύδια, σκόρδα κ.ά.

Τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτά τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές ουσιών που ονομάζονται οργανοσουλφουρικές ενώσεις. Οι οργανοσουλφουρικές ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινική δραστηριότητα που δρουν σε κάθε στάδιο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου. Αυξάνουν την ικανότητα του σώματος να διασπά επιβλαβείς χημικές ουσίες και προστατεύουν από τις συνέπειες των καρκινογόνων παραγόντων, ιδίως, τις ετεροκυκλικές αμίνες, οι οποίες σχηματίζονται με το μαγείρεμα των κρεάτων σε ψηλές θερμοκρασίες.

Το μαγείρεμα του κρέατος με κρεμμύδια, για παράδειγμα, έχει δειχθεί ότι μειώνει την ικανότητα του μαγειρεμένου κρέατος να προκαλεί βλάβη του DNA.

Τα κρεμμύδια και τα σκόρδα προστατεύουν από πολλούς καρκίνους.

Όσοι καταναλώνουν πολλά κρεμμύδια έχουν 56% μείωση του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, 84% μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα, 88% μείωση του κινδύνου για καρκίνο του οισοφάγου, 83% μείωση του κινδύνου για καρκίνο του λάρυγγα, 25% μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, 73% μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, 71 % μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και 38 % μείωση του κινδύνου για καρκίνο νεφρού, σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν λιγότερα κρεμμύδια.

Ομοίως, εκείνοι που τρώνε σκόρδα έχουν 26 % μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς και 39% μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο της στοματικής κοιλότητας και φάρυγγα, 57% μείωση του κινδύνου για καρκίνο του οισοφάγου, 44% μείωση του κινδύνου για καρκίνο του λάρυγγα, 10 % μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, 22% μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, 19% μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και 31 % μείωση του κινδύνου για καρκίνο νεφρικών κυττάρων, σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε λιγότερο σκόρδο.


Σόγια

Μια ουσία που βρίσκεται στη σόγια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ένα σφιγγολιπίδιο (ένα είδος λιπιδίου που χρησιμοποιείται ως συστατικό του νευρικού ιστού) που ονομάζεται γλυκοσυλοκηραμίδιο σόγιας αναστέλλει το σχηματισμό όγκων από καρκινογόνες ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 56%. Τα σφιγγολιπίδια σόγιας επηρεάζουν την έκφραση 96 διαφορετικών γονιδίων των κυττάρων που σχηματίζουν την εσωτερική επένδυση του εντέρου. Η σόγια περιέχει σχετικά υψηλές ποσότητες γλυκοσυλοκηραμιδίου.


Καρότα

Τα καρότα, εκτός από βήτα καροτένιο, περιέχουν, επίσης, φαλκαρινόλη που παρέχει προστασία έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου που εξαλείφει τις προκαρκινικές αλλοιώσεις στα κύτταρα παχέος εντέρου.


Φρούτα

Η υψηλή πρόσληψη φρούτων έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε αρκετές μελέτες. Τα φρούτα, όπως και τα λαχανικά, περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, καροτενοειδή και βιοφλαβονοειδή. Οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν, τουλάχιστον, 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Είναι καλύτερα να καταναλώνουμε ολόκληρα φρούτα και όχι χυμούς, γιατί οι χυμοί δεν έχουν, συνήθως, το σύνολο των ινών και θρεπτικών συστατικών που περιέχονται σε ολόκληρο το φρούτο. Επίσης, η ποικιλία είναι το κλειδί για να διασφαλίσουμε ότι η διατροφή περιέχει πολλά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και βιοφλαβονοειδή.


Μήλα

Μια πολυφαινόλη στο χυμό μήλου αναστέλλει δυναμικά την ανάπτυξη των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Επειδή, τα μήλα είναι τόσο πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δραστηριότητα, τρώγοντας ένα μήλο ή δύο την ημέρα μειώνεται η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.


Cranberries

Οι ενώσεις που βρίσκονται στα cranberries που βοηθούν στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος μπορεί, επίσης, να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου. Οι προανθοκυανιδίνες του Cranberry αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκίνων του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και τις λευχαιμίες χωρίς να επηρεάζουν τα υγιή κύτταρα. Οι προανθοκυανιδίνες και από κουκούτσια σταφυλιού έχουν συνδεθεί με αναστολή του καρκίνου. Τα cranberries περιέχουν προανθοκυανιδίνες με αντιβακτηριακές ιδιότητες πρόσφυσης και προστατευτικές ιδιότητες από την LDL-low-density lipoprotein χοληστερόλη. Η προστατευτική δράση εμφανίζεταi σε 100 μονάδες συγκέντρωση.


Blueberries

Oι φαινολικές ενώσεις στα βατόμουρα μπορεί να εμποδίσουν τον  πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και να προκαλέσουν απόπτωση (προγραμματισμένος θάνατος των κυττάρων). Οι φαινόλες μετατρέπονται σε φαινολικά οξέα, ταννίνες, φλαβονόλες και ανθοκυανίνες μειώνοντας  τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.


Σταφύλια και το κόκκινο κρασί

Πίνοντας τουλάχιστον τρία ποτήρια κόκκινο κρασί την εβδομάδα μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 70% περίπου. Το δραστικό συστατικό του οίνου πιστεύεται ότι είναι  η ρεσβερατρόλη, ένα φυσικό αντιμυκητιασικό. Η συγκέντρωση της ρεσβερατρόλης είναι σημαντικά υψηλότερη στο κόκκινο από το λευκό κρασί. Σχεδόν, όλα τα σκούρα κόκκινα κρασιά – merlot, cabernet, Zinfandel, Shiraz και Pinot Noir – περιέχουν ρεσβερατρόλη, αν και το ποσό σε ένα μπουκάλι μπορεί να κυμαίνεται 0,2 έως 5,8 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο και ποικίλλει μεταξύ των τύπων των σταφυλιών και τις καλλιεργητικές περιόδους. Επίσης, τα σταφύλια και το κρασί περιέχουν περισσότερα από 600 διαφορετικά φυτοθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτική δράση που λειτουργούν συνεργικά για την προστασία κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είχε αποδειχθεί ότι αυξάνει τη θνησιμότητα, αλλά με 2 έως 4 ποτά την ημέρα συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου.


Πράσινο τσάι

Μειώνει τον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου στο μισό.  Απολαύστε το πράσινο τσάι τόσο ως ένα ζεστό και παγωμένο ρόφημα. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού ανά φλιτζάνι μέλι.


Δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι, επίσης, μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικό οξύ. Το φυτικό οξύ, είναι μια ουσία που βρίσκεται σε πολλά είδη δημητριακών ολικής αλέσεως, ειδικά το πίτουρο του σιταριού και της βρώμης. Έχει αποδειχθεί σε έναν αριθμό μελετών ότι αναστέλλουν το σχηματισμό όγκων στο κόλον και άλλες περιοχές, και αυξάνουν την απόπτωση των μεταλλαγμένων κυττάρων και μειώνουν την ανάπτυξη του όγκου. Βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες και στα όσπρια, όπως τα φασόλια και τα μπιζέλια.


Λιπαρά ψάρια

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, όπως το ΕΡΑ-Eicosapentaenoic acid-εικοσιπεντανοϊκό οξύ και το DHA-Docosahexaenoic acid-δοκοσαεξανοϊκό οξύ, που βρίσκονται σε αυτά τα ψάρια  είναι προστατευτικά. Τα ψάρια αυτά είναι ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγκα και ο μπακαλιάρος.


Ελαιόλαδο

Ενώ η υπερκατανάλωση ορισμένων τύπων λιπών, όπως τα ωμέγα 6 λιπαρά που βρίσκονται σε ορισμένα φυτικά έλαια και κορεσμένα λίπη στα ζωικά προϊόντα, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, τα μονοακόρεστα λίπη, όπως εκείνα που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, έχουν αποδειχθεί ότι είναι προστατευτικά όταν καταναλώνονται σε κατάλληλες ποσότητες. Το ελαιόλαδο είναι ιδιαίτερα προστατευτικό σε άτομα που καταναλώνουν κόκκινο κρέας. Αυτό συμβαίνει, επειδή το ελαιόλαδο είναι λιγότερο ευαίσθητο στην οξείδωση και είναι, επομένως, λιγότερο πιθανό να καταστραφεί από τη μορφή του σιδήρου στο κόκκινο κρέας, την αιμίνη, η οποία προωθεί το σχηματισμό ελευθέρων ριζών και αυξάνει την κυτταρική βλάβη οδηγώντας στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Άλλες ουσίες που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, όπως το σκουαλένιο και οι λιγνάνες, έχουν, επίσης, αποδειχθεί ότι μειώνουν το σχηματισμό του καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι φαινόλες στο παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να εμποδίσουν τα φυσιολογικά κύτταρα μετατρέπονται σε καρκινικά. Το ελαιόλαδο πρέπει να φυλάσσεται σε ένα αδιαφανές δοχείο, σε ένα σκοτεινό ντουλάπι και να τοποθετείται στο φαγητό στο τέλος του μαγειρέματος.


Φιστίκια

Τα φιστίκια περιέχουν φυλλικό οξύ, φυτοστερόλες, φυτικό οξύ (εξαφωσφορική ινοσιτόλη) και ρεσβερατρόλη και έχουν αντικαρκινικές επιδράσεις, με 58 % μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στις γυναίκες και 27% στους άνδρες.


Κουρκουμίνη

Το Turmeric είναι ένα καρύκευμα με κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί σε πολλές έρευνες ότι έχει πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση στο σώμα. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων και αυξάνει την απόπτωση των μεταλλαγμένων κυττάρων. Το Turmeric και τα κρεμμύδια βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η κουρκουμίνη και η quercetin που είναι ένα αντιοξειδωτικό στα κρεμμύδια βοηθούν συνεργικά στη μείωση του μεγέθους και του αριθμού των προκαρκινικών αλλοιώσεων στον ανθρώπινο εντερικό σωλήνα.


Τζίντζερ

Οι Gingerols, είναι τα κύρια ενεργά συστατικά στο τζίντζερ και είναι υπεύθυνα για τη χαρακτηριστική γεύση του και μπορούν, επίσης, να αναστέλλουν την ανάπτυξη των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου.


Γιαούρτι

Το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από ζύμωση είναι πλούσια σε ορισμένους τύπους ωφέλιμων βακτηρίων που κανονικά ζουν στο ανθρώπινο έντερο. Αυτά τα βακτήρια έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν τα κύτταρα του παχέος εντέρου από τις βλαβερές συνέπειες των καρκινογόνων ουσιών. Αυτά τα βακτήρια δεσμεύουν, επίσης, τις επικίνδυνες ετεροκυκλικές αμίνες στα κρέατα, μειώνοντας έτσι την επαφή τους με τα κύτταρα του παχέος εντέρου και του ορθού.

Τα επιβλαβή βακτήρια του παχέος εντέρου μπορεί πραγματικά να ενεργοποιήσουν κάποιες καρκινογόνες ουσίες. Τα ευεργετικά βακτήρια τα ανταγωνίζονται και μπορεί να μειώσουν τον αριθμό αυτών των επιβλαβών βακτηρίων, προστατεύοντας έτσι το σώμα από τις καρκινογόνες ουσίες. Εκτός από το γιαούρτι, το πλήρες γάλα, το κεφίρ, το τυρί, η κρέμα γάλακτος και το βούτυρο γάλακτος μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτά περιέχουν και συζευγμένο λινελαϊκό οξύ (CLA-Conjugated linoleic acid) που έχει απδειχθεί ότι είναι καρδιοπροστατευτικό.


Ουσίες προς αποφυγή για όσους έχουν καρκίνο παχέος εντέρου

  • Λίπος

Πολλές μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ του ποσού του λίπους που καταναλώνεται και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες λίπους στη διατροφή τους μπορεί να έχουν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες. Δεδομένου, ότι η χολή είναι απαραίτητη για τη σωστή κατανομή και την πέψη των λιπών, η υψηλή πρόσληψη λίπους οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή της χολής και χολικά άλατα, τα οποία μπορεί να είναι καρκινογόνα για τα κύτταρα του παχέος εντέρου. Τα είδη των λιπών που φαίνεται να παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες είναι τα κορεσμένα λίπη, που εντοπίζονται, κυρίως, στα ζωικά προϊόντα όπως το κρέας και τα ω 6 λιπαρά οξέα που βρίσκονται, κυρίως, σε φυτικά έλαια και μαργαρίνες. Τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα δημιουργούν ελεύθερες ρίζες που οδηγούν σε βλάβη του DNA και τελικά σε ανάπτυξη του καρκίνου και εξάπλωση. Η μείωση του συνολικού ποσού του λίπους στη διατροφή και η αντικατάστασή τους με το ελαιόλαδο και τα ιχθυέλαια, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

  • Κρέας

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα κόκκινα κρέατα και τα επεξεργασμένα κρέατα, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα πουλερικά, τα ψάρια και άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως τα όσπρια, δεν συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο και μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου.

Το πιο επιζήμιο είδος του κρέατος που μπορεί να καταναλωθεί είναι το κρέας που έχει ψηθεί σε υψηλή θερμοκρασία, όπως στα κάρβουνα, στη σχάρα και τα τηγανητά. Η υψηλή θερμοκρασία μαγειρέματος των κρεάτων οδηγεί στην παραγωγή των χημικών ουσιών που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες, οι οποίες είναι πολύ ισχυρές καρκινογόνες ουσίες στα κύτταρα του παχέος εντέρου και του ορθού.

Η άμεση φλόγα στο  ψήσιμο στη σχάρα και το κάπνισμα παράγει ένα άλλο είδος καρκινογόνων ουσιών, που ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να αποφευχθούν με το μαγείρεμα των κρεάτων σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και με πρόσθεση σκόρδου, κρεμμυδιών, μήλων ή προϊόντων σόγιας και λεμόνι.

  • Υπερφαγία

Η υπερφαγία, σε γενικές γραμμές, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

  • Ζάχαρη

Η ραφιναρισμένη ζάχαρη ή σακχαρόζη έχει πολλές αρνητικές συνέπειες για το σώμα, μειώνοντας τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

  • Αλκοόλ

Οι αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ είναι μεγαλύτερη σε άτομα που έχουν χαμηλή πρόσληψη φυλλικού οξέος, έτσι, ώστε, οι άνθρωποι που πίνουν αλκοόλ πρέπει να είναι βέβαιοι ότι καταναλώνουν αρκετό φυλλικό οξύ.

  • Τουρσιά

Αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο παχέος εντέρου,


Συνιστώμενη διατροφή για τον καρκίνο παχέος εντέρου

  • Μια δίαιτα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο (δηλαδή, μια διατροφή πλούσια σε σάκχαρα και επεξεργασμένους υδατάνθρακες), η οποία οδηγεί σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μείωση της ικανότητας των κυττάρων μας για να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη (αντίσταση στην ινσουλίνη), μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει ένα εσωτερικό περιβάλλον που προάγει την ανάπτυξη του όγκου.
  • Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε θερμίδες και τα ζωικά λιπαρά και χαμηλή σε φυτικές ίνες, σε συνδυασμό με την έλλειψη σωματικής άσκησης, προωθεί όχι μόνο την αντίσταση στην ινσουλίνη και σε διαβήτη τύπου 2, αλλά και καρκίνο του παχέος εντέρου.
  • Η καλύτερη δίαιτα για τη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι αυτή που είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, κυρίως, γκρέιπφρουτ, δημητριακά ολικής αλέσεως, λιπαρά ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και τα όσπρια, ιδιαίτερα η σόγια. 
  • Η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών από το κρέας και τα αυγά, θα πρέπει να είναι περιορισμένη. Το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλες πηγές πρωτεϊνών, όπως τα πουλερικά, ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγκα, και ο βακαλάος, και όσπρια, κυρίως σόγια και όλα τα κρέατα πρέπει να μαγειρεύονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και να μη μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως στη σχάρα, στα κάρβουνο και στο τηγάνι. Κατά την κατανάλωση κρέατος, το μαγείρεμα με τρόφιμα όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μήλα, το λεμόνι ή τα προϊόντα σόγιας προστατεύουν.
  • Τα ωμέγα  6 λιπαρά οξέα, που υπάρχουν στα φυτικά έλαια και μαργαρίνες, θα πρέπει να περιορίζονται και να αντικαθίστανται από το ελαιόλαδο.
  • Λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα γογγύλια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σγουρό λάχανο και τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σχοινόπρασο, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, θα πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
  • Τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, ιδίως, εκείνα που περιέχουν ζωντανή καλλιέργεια βακτηριδίων, μπορούν να παρέχουν καλές ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D για να μειώσουν περαιτέρω τον κίνδυνο.
  • Απολαύστε μια χούφτα φιστίκια 2 ή περισσότερες φορές κάθε εβδομάδα.
  • Η λήψη αλκοόλ θα πρέπει να είναι συνετή σε άτομα με κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου.
  • Η επεξεργασμένη ζάχαρη και τα τουρσιά θα πρέπει να αφαιρεθούν από τη διατροφή.
  • Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση τροφίμων δεν πρέπει να είναι υπερβολική και πρέπει να περιλαμβάνει μια μέτρια άσκηση.

Οι πρακτικές πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν: Αύξηση της πρόσληψης διαιτητικών ινών. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως ψωμί ολικής αλέσεως ή καστανό ρύζι, φασόλια και όσπρια, όπως σόγια, φακές και μπιζέλια. Αυτές είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνης Ε.

Πρέπει να αλλάξει η θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο παχέος εντέρου, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου, πατώντας εδώ.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI

Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο παχέος εντέρου 

Πατήστε, εδώ, τα κατάλληλα συμπληρώματα για τον καρκίνο παχέος εντέρου

Διαβάστε, επίσης

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου εντέρου

Βιταμίνες για τον καρκίνο παχέος εντέρου

Γιατί οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες στον καρκίνο παχέος εντέρου

Η διατροφή στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Τα βακτήρια του εντέρου

Το πάχος είναι αιτία καρκίνου

Η άσκηση προστατεύει από τον καρκίνο παχέος εντέρου

Ασπιρίνη για τον καρκίνο παχέος εντέρου

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ