Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓαστρεντερολογίαΤα μωρά με κολικούς εμφανίζουν ημικρανίες

Τα μωρά με κολικούς εμφανίζουν ημικρανίες

Τα μωρά με κολικούς εμφανίζουν ημικρανίες. Οι κολικοί φέρνουν ημικρανίες και κυκλικό έμετο, μαζί, με άλλες γαστρεντερικές διαταραχές

Τα μωρά που κλαίνε ασταμάτητα λόγω κολικών, κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν αργότερα πρώιμες ημικρανίες στην παιδική και την εφηβική ηλικία, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες που είχαν διαπιστώσει μια ανάλογη συσχέτιση.

Οι ερευνητές του τμήματος επειγόντων παιδιατρικών περιστατικών του Νοσοκομείου Ρομπέρ Ντεμπρέ του Παρισιού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA-Journal of the American Medical Association), μελέτησαν τις περιπτώσεις εκατοντάδων παιδιών ηλικίας έξι έως 18 ετών που υπέφεραν από ημικρανίες. Όπως, διαπιστώθηκε, τα παιδιά ήταν περίπου έξι φορές πιθανότερο να έχουν αυτούς τους πόνους, αν ως μωρά είχαν συχνούς και έντονους κολικούς, κλαίγοντας ασταμάτητα χωρίς φανερή αιτία.

Περίπου το 73% των παιδιών και των νέων με ημικρανίες είχαν υποφέρει από κολικούς ως μωρά, ενώ μόνο το 26,5% των παιδιών χωρίς ημικρανίες είχαν κολικούς μετά τη γέννησή τους. Η συσχέτιση αφορούσε ειδικά τις ημικρανίες και όχι τους λιγότερο έντονους πονοκεφάλους. Μια περσινή μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, βρήκε ότι οι γυναίκες που πάσχουν από ημικρανίες, έχουν διπλάσια πιθανότητα να γεννήσουν μωρά που υποφέρουν από κολικούς. Η νέα έρευνα, όπως είπε ο ένας ερευνητής, ενισχύει την άποψη ότι οι κολικοί και οι ημικρανίες ως συμπτώματα έχουν κάποια κοινή βάση.

Περίπου το 16% έως 20% των μωρών υποφέρουν από κολικούς.

Ένα μωρό θεωρείται ότι έχει κολικό, αν κλαίει τουλάχιστον επί τρεις ώρες τη μέρα, για τρεις μέρες μέσα στην εβδομάδα και εφόσον το κλάμα του δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποια ιατρική πάθηση.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τους κολικούς σε κοιλιακούς πόνους λόγω της συσσώρευσης αερίων. Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι μερικά μωρά με κολικούς έχουν μη φυσιολογικά βακτήρια στο έντερό τους. Από ημικρανίες πάσχουν το 1,2% έως 3,2% των παιδιών ηλικίας τριών έως επτά ετών, το 4% έως 11% των παιδιών επτά έως 11 ετών και το 8% έως 23% στις ηλικίες 11 έως 15 ετών.

Μια άλλη διαταραχή, το σύνδρομο κυκλικού εμετού, στο οποίο τα παιδιά παθαίνουν συχνούς και σοβαρούς εμετούς και ναυτία, επίσης, συμβαίνει πιο συχνά σε εκείνα τα παιδιά που αργότερα εμφανίζουν ημικρανίες.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι πιθανώς οι κολικοί, το σύνδρομο κυκλικού εμετού και οι ημικρανίες αποτελούν διαδοχικά στάδια της ίδιας παθολογικής κατάστασης.

Βιβλιογραφία

nydailynews.com

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τους κολικούς

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τους κολικούς

Διαβάστε, επίσης,

Ομοιοπαθητική για παιδιά

Να μιλάτε στο μωρό σας

Βρεφικό μασάζ

Home

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία

Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία. Καλύτερος και πιο ξεκούραστος ύπνος με βότανα που εξασφαλίζουν και υγεία και ευεξία. Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία Να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ