Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΟι αντικαρκινικές ιδιότητες της κουρκουμίνης

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της κουρκουμίνης

Κουρκουμίνη ή κουρκουμάς ή κουρκούμη και καρκίνος

Η κουρκουμίνη ή ο κουρκουμάς  (diferuloylmethane) είναι μια λιπόφιλη πολυφαινόλη που προέρχεται από το ρίζωμα του φυτού Curcuma longa της οικογένειας της Ζιγγίβερι (Zingiberaceae) γνωστό και ως τουρμερικό. Η κουρκουμίνη περιέχεται σε ποσοστό 2-5% του τουρμερικού και είναι υπεύθυνο για το κίτρινο χρώμα του μπαχαρικού, καθώς και για τις γνωστές θεραπευτικές του ιδιότητες. Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται στην θεραπευτική της Αγιουβέρδα για χιλιάδες χρόνια, κυρίως για την αντιοξειδωτική της δράση, δείχνει ότι η χρήση της είναι ασφαλής χωρίς τοξικότητα.

Εμποδίζει την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου Helicobacter pylori, υποστηρίζει τη θεραπεία των πεπτικών ελκών, χρησιμοποιείται για τη δυσπεψία και τη γαστρίτιδα και έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πρόσφατες μελέτες εστιάζουν και στις αντικαρκινικές ιδιότητες της κουρκουμίνης μέσω διαφόρων μηχανισμών (προαγωγή απόπτωσης, καταστολή αγγειογένεσης, καταστολή ογκογόνων γονιδίων κα). Η πρόσληψη της κουρκουμίνης από το έντερο είναι πολύ μικρή για το λόγο αυτό συνήθως η κουρκουμίνη χορηγείται με πιπερίνη που εξάγεται από το μαύρο πιπέρι σε συγκέντρωση 20 mg πιπερίνης αν και η τελευταία αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα και θέλει προσοχή.

Σε  επιδημιολογική μελέτη του 2011 από τους Carroll και συν παρουσιάστηκαν αποτελέσματα σε πληθυσμό της Ινδίας όπου η χρήση της κουρκουμίνης δρα ως χημειοπροαστευτικό για την εκδήλωση καρκίνου του εντέρου σε συγκεντρώσεις 2-4  g και για ένα μήνα.

Διαβάστε, επίσης,

Κουρκουμίνη

Τρόφιμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο

Βιβλιογραφία

Carroll RE, Benya RV, Turgeon DK, Vareed S, Neuman M, Rodriguez L, Kakarala M, Carpenter PM, McLaren C, Meyskens FL Jr, Brenner DE.Phase IIa Clinical Trial of Curcumin for the Prevention of Colorectal Neoplasia.Cancer Prev Res (Phila). 2011 Mar;4(3):354-64

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό. Διευκολύνετε και βοηθήστε τα άτομα με τα άτομα με Αυτισμό Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος είναι οι δυσκολίες σε άτομα τα οποία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ