Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑισθητική και υγείαΓιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε βιολογικά καλλυντικά

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε βιολογικά καλλυντικά

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε βιολογικά καλλυντικά. Ποια καλλυντικά πρέπει να αποφεύγετε και γιατί είναι καρκινογόνα.

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Ένα καλλυντικό δε μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς χημική επεξεργασία. Επομένως, δε μπορείτε να χαρακτηρίσετε βιολογική μια κρέμα προσώπου, όπως ένα τρόφιμο.

Παρά την απαραίτητη παρεμβολή της χημείας, υπάρχει μεγάλη διαφορά στη σύσταση των «συμβατικών» και των «βιολογικών» ή «οικολογικών» καλλυντικών. Η δεύτερη κατηγορία προϊόντων έχει απαλλαγεί από «βαριά» συντηρητικά, τοξικές χημικές συνθέσεις ή συστατικά που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Επιπλέον, στα οικολογικά καλλυντικά χρησιμοποιούνται, συχνά, εκχυλίσματα από φυτά βιολογικής καλλιέργειας.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 12.png

Προκειμένου, να τα ξεχωρίσετε καλείστε να αναζητήσετε το ανάλογο σήμα του πιστοποιητικού οργανισμού, ο οποίος έχει ελέγξει τη σύσταση του καλλυντικού πριν βγει στην αγορά. Eλληνικός πιστοποιητικός οργανισμός δεν υπάρχει επί του παρόντος. Ούτε όμως και ενιαίος ευρωπαϊκός. Συνεπώς, οι εταιρείες φυτικών καλλυντικών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας λαμβάνουν πιστοποίηση από οργανισμούς του εξωτερικού (ICEA-AIAB, CCPB, Ecocert, Soil Association, BDIH, Ecocontrol), οι οποίοι με τη σειρά τους ακολουθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, λιγότερο ή περισσότερο αυστηρά. Το Ινστιτούτο Ηθικής και Περιβαλλοντικής Πιστοποίησης (ΙCEA-Environmental and Ethical Certification Institute), για παράδειγμα, απαιτεί τα προϊόντα να είναι ασφαλή και για την υγεία του καταναλωτή και για το περιβάλλον, προκειμένου να τα πιστοποιήσει. Τα τελευταία χρόνια, οι οργανισμοί πιστοποίησης συσκέπτονται, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα ενιαίο πλαίσιο πιστοποίησης, το οποίο θα ισχύει υπό τη δική τους αιγίδα και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απουσία, ωστόσο, νομοθετικού πλαισίου έχει ως συνέπεια, να μπορεί κάθε κατασκευαστής να «πρασινίζει» κατά βούληση το προϊόν του.

Η ΔΗΩ ή Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων είναι ο πρώτος διαπιστευμένος, ελληνικός φορέας πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1993 και είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Έχει πάρει έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την απόφαση αριθ. 372782 και έχει αναγνωριστεί επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους φορείς. Η διεθνής αναγνώριση της βιολογικής γεωργίας θεσπίστηκε από τον ΙFOAM-International Federation of Organic Agriculture Movement, «Διεθνής Ομοσπονδία Κινημάτων Οικολογικής Γεωργίας», αναφορικά με τις Γενικές προδιαγραφές της βιολογικής γεωργίας και της μεταποίησης (πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων, κυρίως, γεωργικών).

Αναγνωρίστε τα καλλυντικά με συστατικά βιολογικής καλλιέργειας από την ένδειξη «βιολογικό» (organic), τον αριθμό πιστοποίησης και συνήθως το λογότυπο του φορέα που αναγράφεται στην ετικέτα. Οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί φορείς, που έχουν στόχο να εγγυηθούν τη βιολογική σύνθεση για εσάς είναι ο γαλλικός Ecocert, ο βρετανικός Soil Association, ο γερμανικός BDIH και ο ιταλικός ICEA. Ο τελευταίος, πιστοποιεί σε συνεργασία με τον ελληνικό ΔΗΩ και βιολογικά καλλυντικά, που παρασκευάζονται στην Ελλάδα. Οι φορείς επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα κοινό λογότυπο και ενιαία κριτήρια πιστοποίησης μέχρι το τέλος του 2009. Τα προϊόντα διατίθενται σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και σε βιολογικά φαρμακεία.

Εσείς, για να προστατευθείτε οφείλετε να διαβάζετε προσεκτικά τις πρώτες ύλες που αναγράφονται με μικρά γράμματα στο πίσω μέρος της συσκευασίας. Σκευάσματα, τα οποία περιέχουν parabens, ορυκτέλαια, βαρέα μέταλλα, συνθετικά χρώματα, αρώματα και σιλικόνες, καλό είναι να αποφεύγονται.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 111-1024x1024.jpg

Συγκεκριμένα, τα parabens, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως, ευθύνονται για αλλεργίες και δερματίτιδες, ενώ πραγματοποιούνται επιστημονικές έρευνες για να διαπιστωθεί αν συνδέονται με νεοπλασματικές ασθένειες. Πετρελαιοειδή ή ορυκτέλαια είναι πετροχημικά παράγωγα με χαμηλό μεν κόστος, αλλά με πολλές επιπτώσεις στην υγεία. Με τη χρήση χημικών προϊόντων, τα φωτοευαίσθητα δέρματα, γίνονται ακόμα πιο ευάλωτα στον ήλιο, ενώ συχνά προκαλούν ξηροδερμίες. Τα συνθετικά αρώματα, που προκύπτουν από δεκάδες χημικές ενώσεις, συνδέονται με πονοκεφάλους, ιλίγγους, δερματικούς ερεθισμούς και βήχα. Τα προϊόντα φθαλικών ενώσεων είναι προϊόντα, με τοξικές ουσίες, που επιβαρύνουν τα νεφρά και τη γονιμότητα. Το ενθαρρυντικό είναι ότι τουλάχιστον τις τρεις αυτές κατηγορίες χημικών έχουν αρχίσει να τις αφαιρούν, ακόμα και «συμβατικές» εταιρείες καλλυντικών κατόπιν απαίτησης των καταναλωτών.

Η σύνδεση του καρκίνου του μαστού, με χημικές ουσίες αποσμητικών σώματος, συζητείται έντονα τα τελευταία χρόνια. Το ενδιαφέρον αναζωπυρώθηκε με τη δημοσιοποίηση μιας μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Reading, η οποία παρουσίασε την ύπαρξη των ουσιών parabens (παραβένες) σε δείγματα από σαράντα καρκινικούς όγκους. Στην, εν λόγω, μελέτη ανιχνεύθηκαν χημικές ουσίες parabens, ως συντηρητικά, τα οποία συναντώνται στα περισσότερα καλλυντικά έως σήμερα.  Διερευνήθηκε η ύπαρξη ή όχι πέντε διαφορετικών τύπων parabens σε κακοήθεις όγκους, από διάφορα σημεία μαστών σε σαράντα γυναίκες που είχαν υποστεί μαστεκτομή. Οι ερευνητές εντόπισαν στο 99% των δειγμάτων χημικές ουσίες parabens.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 222.png

Οι γυναίκες πρέπει να απορρίψουν τις καρκινογόνες παραβένες. Επίσης, οι γυναίκες καλούνται να ελέγξουν και τους υπόλοιπους παράγοντες, που συνδέονται αποδεδειγμένα με την καρκινογένεση στον μαστό: το αλκοόλ, την παχυσαρκία και το κάπνισμα. Οι γυναίκες που καταναλώνουν έξι μονάδες (περίπου έξι ποτήρια) αλκοόλ εβδομαδιαίως, αυξάνουν κατά 15% τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Επιβαρυντικό ρόλο διαδραματίζουν, επίσης, η κληρονομικότητα, η τεκνοποίηση σε μεγάλη ηλικία και η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά, αντιγηραντικά σκευάσματα εύκολα και γρήγορα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 147258.webp

Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα με το παραπάνω

Λάθη ομορφιάς

Επικίνδυνα κραγιόν

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

Υψηλής ποιότητας καλλυντικά για το δέρμα σας

Φυσικά και βιολογικά καλλυντικά

Μάθετε αν είναι ασφαλή τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε

Βιολογικά καλλυντικά για καθαρισμό προσώπου

Οι άντρες πρέπει να χρησιμοποιούν καλλυντικά;

Προστατέψτε το δέρμα σας

Πώς θα αποκτήσετε τέλεια φρύδια και βλεφαρίδες

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ