Καρκίνος μαστού στην πρωτοχριστιανική περίοδο. Οι τρεις εκδοχές ενός παραδειγματικού βίου και τρόπου ζωής των προστατών μας
Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD
Καρκίνος μαστού στην πρωτοχριστιανική περίοδο
Κοσμάς και Δαμιανός (Άγιοι Ανάργυροι):
Υπήρχαν 3 διαφορετικά ζεύγη:
Oι Άγιοι Ανάργυροι ΚΟΣΜΑΣ και ΔΑΜΙΑΝΟΣ εκ Μικρασίας.
Ήταν γιοι της ευσεβούς χριστιανής Θεοδότης. Στο εικόνισμά τους διακρίνονται από την δυάδα των Ρωμαίων, γιατί μεταξύ των δύο Αγίων αδελφών υπάρχει και μια γυναικεία μορφή, η μητέρα τους, η Αγία Θεοδότη. Η οικογένειά τους ήταν ευκατάστατη. Ο πατέρας τους ειδωλολάτρης στην αρχή, αργότερα ασπάσθηκε το Χριστιανισμό, λίγο πριν το θάνατό του. Και αυτοί θεράπευαν δωρεάν τους άρρωστους και τα ζώα, ώστε το σπίτι τους να μοιάζει με κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Κάθε μέρα πολλοί άρρωστοι γίνονταν καλά. Μεταξύ των θεραπευθέντων, από σοβαρές ασθένειες, αναφέρεται και μια γυναίκα η Παλλαδία, που ήταν πολλά χρόνια ασθενής και κατάκοιτη. Αφού, επί αρκετά χρόνια, εξάσκησαν την ιατρική εντελώς αφιλοκερδώς, τελικά απεβίωσαν, πρώτα ο Άγιος Δαμιανός, ο νεότερος αδελφός και σε λίγες μέρες τον ακολούθησε και ο Άγιος Κοσμάς. Τάφηκαν στη Φερεμάν. Και μετά το θάνατό τους, συνεχίστηκαν να γίνονται πολλά θαύματα στον ανεγερθέντα Ναό τους. Ακριβείς ιστορικές πληροφορίες για τους δύο, αυτούς, μάρτυρες δεν υπάρχουν και τα συναξάρια, στα οποία περιγράφεται η ζωή και το μαρτύριό τους, είναι πολύ μεταγενέστερα και δεν έχουν ιστορική βάση, αλλά γράφτηκαν με θρησκευτικό και εποικοδομητικό σκοπό. Η μνήμη των δύο μαρτύρων τιμήθηκε ευρύτατα στην Ανατολή (προπάντων στην Κωνσταντινούπολη) και στη Δύση, όπου πολλοί ναοί είχαν ανεγερθεί προς τιμή τους. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Κοσμάς και ο Δαμιανός διακρίθηκαν ως γιατροί που θεράπευαν, δωρεάν, γι’ αυτό και είναι περισσότερο γνωστοί με το όνομα Άγιοι Ανάργυροι. Η μνήμη τους τιμάται την 1η Νοεμβρίου.
Οι Άγιοι Ανάργυροι, ΚΟΣΜΑΣ και ΔΑΜΙΑΝΟΣ των Ρωμαίων.
Επίσης, Κοσμάς και Δαμιανός ήταν τα ονόματα Ρωμαίων αδελφών και γιατρών που ασκούσαν και αυτοί το επάγγελμά τους δωρεάν. Η καταγωγή τους ήταν από την Ρώμη και κατοικούσαν εκεί, επί αυτοκράτορα Καρίνου το 284 μ.Χ., ήταν δύο αδελφοί γιατροί, πολύ ευσεβείς και θεράπευαν, όχι μόνον τους άρρωστους ανθρώπους, αλλά και τα ζώα, χωρίς να παίρνουν χρήματα. Αναφέρεται, ότι έκαναν και την πρώτη μεταμόσχευση κάτω άκρου. Με την ευκαιρία, δε της θεραπείας τους, δίδασκαν και τη χριστιανική θρησκεία. Κάποτε, συκοφαντήθηκαν στον αυτοκράτορα Καρίνο, ότι κάνουν γιατρειές και θαύματα με μαγική τέχνη. Με θάρρος, τότε, παρουσιάστηκαν μπροστά του μόνοι τους και του ομολόγησαν τη χριστιανική τους ιδιότητα. Στην αρχή, ο Καρίνος τους απείλησε με θάνατο, αν δεν αρνούνταν το Χριστό, όταν όμως αυτός θεραπεύθηκε από τους Αγίους, από μια ξαφνική αρρώστια που του συνέβη, τότε άλλαξε γνώμη και τους άφησε ελεύθερους. Η φήμη τους, στη Ρώμη, ότι ήταν σπουδαίοι γιατροί, είχε γίνει πια πολύ μεγάλη. Αυτό, όμως, δεν άρεσε καθόλου στο διδάσκαλό τους, που κάποτε τους είχε διδάξει την ιατρική, καθώς και στους άλλους ντόπιους γιατρούς και σκέφτηκαν να τους εξοντώσουν με δόλιο τρόπο. Τους ανέβασαν, λοιπόν, σε ένα βουνό για να συλλέξουν, τάχα, ιατρικά βότανα και εκεί τους θανάτωσαν με λιθοβολισμό. Η μνήμη τους τιμάται την 1η Ιουλίου.
Οι Άγιοι πέντε μάρτυρες και αυτάδελφοι Ανάργυροι, ΚΟΣΜΑΣ, ΔΑΜΙΑΝΟΣ, ΛΕΟΝΤΙΟΣ, ΑΝΘΙΜΟΣ και ΕΥΤΡΟΠΙΟΣ.
Εδώ, πρέπει να αναφερθεί, ότι υπήρχαν και οι Άγιοι Ανάργυροι από την Αραβία, Κοσμάς και Δαμιανός, Άνθιμος, Ευπρέπιος και Λεόντιος. Ήταν όλοι αδελφοί γιατροί, που ασκούσαν το επάγγελμά τους δωρεάν και η μνήμη τους τιμάται την 17η Οκτωβρίου. Επισκέπτονταν πόλεις και χωριά για να θεραπεύσουν τους ασθενείς αμισθί και συγχρόνως κήρυτταν σ’ αυτούς την πίστη του Χριστού. Το έτος 292, όταν αυτοκράτορας ήταν ο μεγάλος διώκτης του Χριστιανισμού Διοκλητιανός, πήγαν οι δύο αδελφοί Κοσμάς και Δαμιανός μαζί με τα άλλα τρία αδέλφια τους, στις Αιγές, πόλη της Λυκίας. Εκεί καταδιώκονταν οι χριστιανοί, αλλά αυτοί, με μεγάλο θάρρος μπροστά στον τοπικό ηγεμόνα Λυσία, ομολόγησαν ότι πιστεύουν στον Χριστό. Επακολούθησε γι’ αυτούς μια σειρά βασανιστηρίων, όπως ανελέητο ξυλοκόπημα, ρίξιμο στο βυθό της θάλασσας για να πνιγούν, εισαγωγή σε αναμμένη κάμινο για να καούν, αλλά, επειδή έμειναν θαυματουργικά αβλαβείς, τους κρέμασαν σε σταυρούς και τέλος τους αποκεφάλισαν και τους πέντε αδελφούς μαζί (285-305). Ασκούσαν και αυτοί το επάγγελμά τους δωρεάν.
Ανάμεσα στις θαυματουργικές θεραπείες αναφέρεται και η θεραπεία του καρκίνου του μαστού:
Πολλές θαυματουργικές θεραπείες πραγματοποιήθηκαν από τον Κοσμά και Δαμιανό. Παραμένει, όμως, άγνωστο ποιο από τα τρία ζεύγη τις πραγματοποίησε.
Ανάμεσα στα 48 θαύματα αναφέρονται 2 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού:
Η πρώτη αφορούσε μια Εβραία γυναίκα. Oι άγιοι δίδυμοι τη συμβούλεψαν να φάει χοιρινό, αλλά, επειδή η θρησκεία της της το απαγόρευε, τοποθέτησε το κρέας πάνω στο στήθος της. Έτσι, η νόσος μεταφέρθηκε στο κρέας και η γυναίκα θεραπεύτηκε και έγινε Χριστιανή. Η μέθοδος συνεχίστηκε μέχρι τον 19ο αιώνα.
Η δεύτερη ασθενής υπέφερε από έναν πετρώδη όγκο στο μαστό, που έκανε συμφύσεις γύρω από την θηλή. Ο γιατρός της, τη συμβούλεψε να εγχειρισθεί. Η γυναίκα αρνήθηκε και πήγε στην εκκλησία για παρηγοριά. Όταν είδαν τον θρησκευτικό της ζήλο, οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός εμφανίστηκαν στο όνειρο του γιατρού της και του εξήγησαν τον τρόπο, με τον οποίο θα έπρεπε να κάνει την μαστεκτομή, δείχνοντας τις λεπτομέρειες σ’ ένα ανατομικό μοντέλο που κατασκεύασαν. Αλλά, όταν την επόμενη μέρα πήγε ο γιατρός στην εκκλησία με τα εργαλεία του για να ενεργήσει, σύμφωνα με τις οδηγίες, έμεινε έκπληκτος όταν είδε ότι η γυναίκα είχε ήδη χειρουργηθεί. Τελικά, μετά από μεγάλη σκέψη οι Άγιοι θεώρησαν ότι ήταν καλύτερα να την χειρουργήσουν οι ίδιοι και να αφήσουν τη μετέπειτα θεραπεία στον συνάδελφό τους.
Αυτό δείχνει ότι τον 3ο αιώνα μ.Χ. πραγματοποιούνταν μαστεκτομές.
Αλέξανδρος της Αφροδισίας (3ος αιώνας μ.Χ.):
Έθεσε το ερώτημά του γιατί η «μαύρη χολή» προκαλεί καρκίνο μαστού και έδωσε απάντηση συγκεκριμένη, παραθέτοντας το δόγμα της διάθεσης, πώς δηλαδή, κάθε διαταραχή της διάθεσης οδηγεί σε ασθένεια, παρατηρώντας συγχρόνως, ότι την ίδια στιγμή στον μαστό υπάρχουν πολλές φλέβες, όπου η μαύρη χολή συσσωρεύεται. Με λίγα λόγια, ο καρκίνος που η μαύρη χολή δημιουργεί στον μαστό, είναι διαβρωτικός, ενώ στο πόδι δημιουργεί κακοήθη έλκη. Περαιτέρω στρογγυλά έλκη είναι δύσκολο να θεραπευθούν, εξαιτίας της μαύρης χολής που μαζεύουν.
Αγία Αγάθη (3ος αιώνας μ.Χ.)
Χριστιανή μάρτυρας που καταγόταν από τη Σικελία. Έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. και μαρτύρησε στην Κατάνη (Σικελία). Οι πληροφορίες που έχουμε για το βίο της είναι ελάχιστες. Κατά την παράδοση, η Αγάθη ήταν μια όμορφη νέα από αρχοντική οικογένεια. Επειδή, αρνήθηκε την πρόταση γάμου, που της έκανε κάποιος Ρωμαίος αριστοκράτης και φανατικός ειδωλολάτρης, ρίχτηκε στη φυλακή και μαρτύρησε με φριχτά βασανιστήρια, αφού της έκοψαν και τους δύο μαστούς. Το σκήνωμά της φυλάσσεται στην Κατάνια.
Έγινε προστάτης των ασθενών με νόσους μαστού:
Γύρω από τα βασανιστήρια αυτά και ιδιαίτερα γύρω από την αποκοπή των μαστών της Αγίας Αγάθης, υπάρχει πλούσια παράδοση, κυρίως, στη Δύση, που αντανακλάται, τόσο στη λατρεία, όσο και στην τέχνη. Έτσι, σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας, την ημέρα της γιορτής της, φτιάχνουν ψωμάκια που έχουν το σχήμα μαστού. Η μνήμη της τιμάται στις 5 Φεβρουαρίου. Θεωρήθηκε σαν η προστάτης των ασθενών με νόσους του μαστού. Επίσης, ήταν προστάτης κατά των εκρήξεων του ηφαιστείου της Αίτνας.
Βιβλιογραφία
Διδακτορική Διατριβή Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο μαστού
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο μαστού
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό
Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί αν σας ενδιαφέρουν
Η ιστορία του καρκίνου μαστού τον 20ο αιώνα
Η ιστορία του καρκίνου του μαστού τον 19ο αιώνα
Η ιστορία του καρκίνου μαστού τον 18ο αιώνα
Η ιστορία του καρκίνου μαστού τον 17ο αιώνα
Η ιστορία του καρκίνου μαστού τον 16ο αιώνα
Η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού τον 13ο αιώνα
Ο καρκίνος του μαστού στην αρχαία Αίγυπτο
Ο καρκίνος του μαστού στην αρχαία Ελλάδα
Ο καρκίνος του μαστού στην ελληνορωμαϊκή περίοδο
Ο καρκίνος του μαστού στην βυζαντινή περίοδο