Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓυναικολογίαΑνθρακυκλίνες και μη ανθρακυκλίνες στον καρκίνο μαστού

Ανθρακυκλίνες και μη ανθρακυκλίνες στον καρκίνο μαστού

Ανθρακυκλίνες και μη ανθρακυκλίνες στον καρκίνο μαστού. Επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού;

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Ανθρακυκλίνες και μη ανθρακυκλίνες στον καρκίνο μαστού. Επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού;

Η καλύτερη απάντηση είναι κανένα…

Οι παρενέργειες από τις χημειοθεραπείες είναι μη αναστρέψιμες…τις περισσότερες φορές

Καρκίνος μαστού – Σχήματα με μη ανθρακυκλίνες

Σχήματα χημειοθεραπείας με μη ανθρακυκλίνες, σε συνδυασμό με τη στοχευμένη θεραπεία τραστουζουμάμπη (Herceptin ®) μπορεί να είναι η επιλογή για αρκετές γυναίκες με HER2-θετικό καρκίνο του μαστού.

Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα της μεγάλης μελέτης (BCIRG-006), τα οποία παρουσιάστηκαν στις 6 Οκτωβρίου 2011, στο New England Journal of Medicine.

Οι ανθρακυκλίνες θεωρούνται αποτελεσματικά αντικαρκινικά φάρμακα, αλλά μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής βλάβης και του κινδύνου ανάπτυξης δεύτερου πρωτογενούς καρκίνου.

Επειδή, η τραστουζουμάμπη μπορεί, επίσης, να προκαλέσει καρδιακή βλάβη, ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο για την καρδιά.

Τα σχήματα nonanthracycline που δοκιμάστηκαν στην BCIRG-006 ήταν τραστουζουμάμπη και ντοσεταξέλη ή πλατίνα.

Οι ερευνητές από 41 χώρες αντιμετώπισαν 3.222 γυναίκες, με HER2-θετικό καρκίνο του μαστού, στη μελέτη. Οι συμμετέχουσες επιλέχθηκαν, τυχαία, για να λάβουν ένα από τα τρία σχήματα χημειοθεραπείας μετά την επέμβαση: δοξορουμπικίνη (ανθρακυκλίνη), κυκλοφωσφαμίδη, και docetaxel (AC-T), AC-T μαζί με trastuzumab ή docetaxel και carboplatin μαζί με trastuzumab (TCH). Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Sanofi-Aventis που εμπορεύεται το docetaxel, με την πρόσθετη υποστήριξη της Genentech, που εμπορεύεται την trastuzumab.

Σε μια μέση περίοδο παρακολούθησης 5,4 ετών, οι γυναίκες και στις δύο ομάδες, που έλαβαν trastuzumab είχαν καλύτερη 5ετή ελεύθερη νόσου επιβίωση (84 τοις εκατό για τους AC-T μαζί με trastuzumab και 81 τοις εκατό για TCH), από τις γυναίκες που έλαβαν AC-T μόνο (75 τοις εκατό). Οι διαφορές και για τα δύο σχήματα τραστουζουμάμπης ήταν, στατιστικά, σημαντικές. (Οι ερευνητές ορίζουν ελεύθερη νόσου επιβίωση ως το χρονικό διάστημα, χωρίς υποτροπή του καρκίνου του μαστού, έναν δεύτερο πρωτοπαθή καρκίνο, ή το θάνατο από οποιαδήποτε αιτία).

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στη συνολική επιβίωση στο σύνολο 144 γυναικών που έλαβαν TCH υπήρχε κίνδυνος για απομακρυσμένη υποτροπή του καρκίνου τους σε σύγκριση με τις 124 γυναίκες που έλαβαν AC-T μαζί με trastuzumab. Ωστόσο, οι 21 γυναίκες που έλαβαν AC-T μαζί με trastuzumab είχαν υψηλού βαθμού συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, σε σύγκριση με τις 4 γυναίκες που έλαβαν TCH. Επιπλέον, 18,6% των γυναικών που έλαβαν AC-T μαζί με trastuzumab είχαν μη σημαντική μείωση της καρδιακής λειτουργίας σε σύγκριση με 9,4% των γυναικών που έλαβαν TCH.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 4-7-1024x768.jpg

Οι ασθενείς που λαμβάνουν TCH έχουν, πιθανώς, λίγο μεγαλύτερο κίνδυνο για υποτροπή του καρκίνου, αλλά αξίζει να πάρει κάποιος το ρίσκο για μείωση του κινδύνου των καρδιακών βλαβών.

Η εξατομικευμένη θεραπεία, πάλι, είναι το κλειδί και γι’ αυτό αν μια γυναίκα έχει καρδιοπάθεια τότε το TCH είναι πιθανώς η έγκυρη θεραπευτική αγωγή, που πρέπει να χρησιμοποιήσει, εκτός αν υπάρχει μοριακή ανάλυση που να αποδεικνύει το αντίθετο.

Η ερευνητές της BCIRG-006 παρακολουθούν τις συμμετέχουσες για ένα μέσο διάστημα 10 ετών για να συγκεντρωθούν, επιπλέον, στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των σχημάτων.

Απαιτούνται ριζικές αλλαγές στη θεραπεία του καρκίνου μαστού!!!

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, πατώντας εδώ.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI

Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Η Εξέλιξη της Ογκολογίας

Pertuzumab για τον HER2-θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Η λύση για τη θεραπεία του καρκίνου

Δερματικές μεταστάσεις στον καρκίνο

Θεραπεία του καρκίνου εξατομικευμένα

Έχει σχέση ο καρκίνος μαστού με τον καρκίνο ωοθηκών;

Καρκίνος του μαστού: Κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπεία

Αλλάζει η θεραπεία στον καρκίνο του μαστού

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Herceptin στον καρκίνο

Εξατομικευμένη θεραπεία για τον καρκίνο μαστού

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ