Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΚαρκίνος Στομάχου

Καρκίνος Στομάχου

Καρκίνος Στομάχου. Τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την πρόληψη τις εξετάσεις και τη θεραπεία του συγκεκριμένου καρκίνου

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Ο καρκίνος του στομάχου, ICD-10 C16 ή γαστρικός καρκίνος, αναφέρεται στον καρκίνο που προκύπτει, σε οποιοδήποτε μέρος του στομάχου. Ο καρκίνος του στομάχου προκαλεί περίπου 800.000 θανάτους παγκοσμίως ανά έτος.

Η πρόγνωση είναι κακή (5ετής επιβίωση < 5% έως 15 %), επειδή οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται με προχωρημένη νόσο.

Ο καρκίνος του στομάχου είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος, παγκοσμίως. Είναι πιο συχνός στους άνδρες, όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Παραμένει η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Αντιπροσωπεύει περίπου το 2% του συνόλου των νέων περιστατικών καρκίνου. Είναι ο κύριος τύπος καρκίνου στην Κορέα, με 20,8% των κακοηθών νεοπλασμάτων.

Μετάσταση λαμβάνει χώρα στο 80%-90% των ατόμων με καρκίνο του στομάχου, με εξάμηνο ποσοστό επιβίωσης 65%, σε αυτούς που διαγνώστηκαν σε πρώιμα στάδια και λιγότερο από 15% από αυτούς που διαγνώστηκαν σε όψιμα στάδια.


Σημεία και συμπτώματα καρκίνου στομάχου
Ο καρκίνος του στομάχου είναι συχνά ασυμπτωματικός ή υπάρχουν μη ειδικά συμπτώματα. Από τη στιγμή που υπάρχουν τα συμπτώματα, ο καρκίνος είναι, συχνά, σε προχωρημένο στάδιο και μπορεί να έχει, επίσης, κάνει μετάσταση (εξαπλωθεί σε άλλα, ίσως μακρινά, μέρη του σώματος), που είναι ένας από τους κύριους λόγους για τη σχετικά φτωχή πρόγνωση του.

Ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα:
Στάδιο 1

  • Δυσπεψία ή αίσθημα καύσου (καούρα).
  • Απώλεια της όρεξης, ειδικά για το κρέας.
  • Κοιλιακή δυσφορία ή ενόχληση.

Στάδιο 2

  • Αδυναμία και κόπωση.
  • Φούσκωμα του στομάχου, συνήθως, μετά από τα γεύματα.

Στάδιο 3

  • Κοιλιακός πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα.
  • Ναυτία και έμετος.
  • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
  • Απώλεια βάρους.
  • Αιμορραγία (έμετος με αίμα ή αίμα στα κόπρανα, δηλαδή μέλαινα κένωση). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία.
  • Δυσφαγία, από επέκταση του όγκου του στομάχου προς τον οισοφάγο.

Σημειώστε, ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι συμπτώματα άλλων προβλημάτων, όπως σε γαστρικό έλκος.


Αιτίες καρκίνου στομάχου

Οι περισσότεροι καρκίνοι του στομάχου προκαλούνται από μόλυνση με το Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού.

Διατροφικοί παράγοντες που ευθύνονται είναι τα καπνιστά τρόφιμα, τα παστά ψάρια και κρέατα και τα λαχανικά τουρσί. Τα νιτρικά και νιτρώδη στα αλλαντικά μπορούν να μετατραπούν με ορισμένα βακτηρίδια, όπως το Η. pylori, σε ενώσεις που έχουν βρεθεί ότι προκαλούν καρκίνο του στομάχου. Από την άλλη πλευρά, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συστήνει την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως Α και C, που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Η  μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του στομάχου.

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης γαστρικού καρκίνου σημαντικά, 40% αυξημένος κίνδυνος για καπνιστές και 82% για βαρείς καπνιστές. Οι γαστρικοί καρκίνοι, που οφείλονται στο κάπνισμα εμφανίζονται, κυρίως, στο άνω μέρος του στομάχου κοντά στον οισοφάγο.

-Μερικές μελέτες, δείχνουν αυξημένο κίνδυνο και με την κατανάλωση οινοπνεύματος.

Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο είναι η αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα, η κακοήθης αναιμία, η νόσος του Ménétrier (υπερπλαστική, υπερεκκριτική γαστροπάθεια), η εντερική μεταπλασία και οι γενετικοί παράγοντες.

Το H. pylori-Helicobacter pylori είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου σε 65%-80% των γαστρικών καρκίνων, αλλά μόνο στο 2% των εν λόγω μολύνσεων. Ο μηχανισμός με τον οποίο το H. pylori επάγει καρκίνο του στομάχου, δυνητικά, περιλαμβάνει τη χρόνια φλεγμονή ή τη δράση του Η. pylori με λοιμογόνους παράγοντες, όπως τον CagA ή cytotoxin-associated gene A.

-Ορισμένες μελέτες δείχνουν, ότι η κατανάλωση φτέρης και των σπόρων της συσχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου.

-Ο γαστρικός καρκίνος δείχνει μια προτίμηση στους άντρες και τρεις άνδρες επηρεάζονται για κάθε γυναίκα. Τα οιστρογόνα μπορεί να προστατεύουν τις γυναίκες από την ανάπτυξη αυτής της μορφής καρκίνου.

-Ένα πολύ μικρό ποσοστό των γαστρικών καρκίνων διάχυτου τύπου προκύπτουν από μια κληρονομική ανωμαλία στο γονίδιο CDH1-Cadherin 1, που είναι ογκοκατασταλτικό γονίδιο. Γενετικές εξετάσεις και θεραπεία είναι ήδη διαθέσιμες για οικογένειες που βρίσκονται σε κίνδυνο.


Διάγνωση καρκίνου στομάχου

  • Γαστροσκόπηση είναι η διαγνωστική μέθοδος επιλογής. Η εξέταση, αυτή, περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας κάμερας με οπτικές ίνες μέσα στο στομάχι.

Η γαστροσκόπηση είναι η εξέταση του εσωτερικού του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου με την εισαγωγή από το στόμα, ειδικού εύκαμπτου γαστροσκοπίου, το οποίο διαθέτει στην άκρη του ισχυρό φως, κάμερα και ειδική λαβίδα βιοψίας. Αποτελεί την καλύτερη εξέταση για τη διερεύνηση συμπτωμάτων, που μπορεί να οφείλονται σε κάποια πάθηση του οισοφάγου, του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου, γιατί δίνει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και επιβεβαίωσής της με λήψη βιοψιών. Είναι εξέταση ασφαλής και σύντομη (διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά). Την παραμονή της εξέτασης η δίαιτα του εξεταζόμενου είναι ελεύθερη. Το πρωί της εξέτασης, όμως, πρέπει να παραμείνει νηστικός. Αν ο εξεταζόμενος λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να συνεννοηθεί με τον ιατρό του αν θα τη λάβει. Πριν την εξέταση, τοποθετείται φλεβοκαθετήρας, ώστε να μπορεί να χορηγηθεί, κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ελαφρά αναισθητική ουσία (μέθη). Αφαιρούνται ξένες οδοντοστοιχίες και γυαλιά, αν υπάρχουν. Γίνεται περιποίηση στοματικής κοιλότητας. Συνήθως, μια ώρα μετά την εξέταση, ο εξεταζόμενος μπορεί να φάει (ελαφρά δίαιτα) και να λάβει τη φαρμακευτική του αγωγή. Ο εξεταζόμενος μπορεί να αισθάνεται ερεθισμένο το φάρυγγά του, για το υπόλοιπο της ημέρας, καθώς και διάταση του στομάχου (πιθανόν από μικρή ποσότητα αέρα που έχει παραμείνει σε αυτό). Τα συμπτώματα αυτά είναι, συνήθως, αναμενόμενα και δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία. Επίσης, εξαιτίας της χορήγησης υπναγωγού φαρμάκου, μπορεί να εμφανίζει υπνηλία μερικές ώρες μετά την εξέταση και λόγω αυτού δεν πρέπει να οδηγήσει.

  • Ακτινοσκόπηση με βαριούχο γεύμα.
  • Αξονική τομογραφία κοιλίας, για να προσδιοριστεί η εισβολή σε παρακείμενους ιστούς, ή η παρουσία εξάπλωσης σε τοπικούς λεμφαδένες.
  • Το 2013 Κινέζοι και Ισραηλινοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα τεστ αναπνοής για τη διάγνωση του καρκίνου του στομάχου, με την ανάλυση των εκπνεόμενων χημικών ουσιών, χωρίς την ανάγκη για μια παρεμβατική ενδοσκόπηση.
  • Δύο νέα αιματολογικά τεστ μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίζουν τους καρκίνους του παχέος εντέρου και του στομάχου απλά, φθηνά και έγκαιρα, χωρίς την ανάγκη για επεμβατικές διαδικασίες ή δυσάρεστες εξετάσεις. Τα τεστ, χρησιμοποιούν δείγματα αίματος για να εντοπίσουν συγκεκριμένα γενετικά σήματα της ασθένειας και μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό να προβλέψει αν είναι πιθανό να επεκταθεί.
  • Στη γαστροσκόπηση λαμβάνεται βιοψία παθολογικού ιστού.
  • Ένας αριθμός παρανεοπλασματικών καταστάσεων του δέρματος συνδέονται με τον καρκίνο του στομάχου. Μια μελαγχρωστική υπερπλασία του δέρματος, συχνά, στην μασχάλη και στη βουβωνική χώρα, που είναι γνωστή ως μελανίζουσα ακάνθωση, συνδέεται με ενδοκοιλιακούς καρκίνους, όπως γαστρικό καρκίνο. Άλλες δερματικές εκδηλώσεις του καρκίνου του στομάχου περιλαμβάνουν την μελαγχρωστική υπερπλασία των παλαμών και πελμάτων και το σημείο Leser-Trelat, που είναι σμηγματορροϊκή κεράτωση.
  • Διάφορες εξετάσεις αίματος μπορεί να γίνουν: Γενική εξέταση αίματος, για έλεγχο αναιμίας και Mayer κοπράνων, για έλεγχο του αίματος στα κόπρανα.

 Παθολογοανατομία καρκίνου στομάχου

Το γαστρικό αδενοκαρκίνωμα είναι ένας κακοήθης επιθηλιακός όγκος, που προέρχεται από το αδενικό επιθήλιο του γαστρικού βλεννογόνου. Ο καρκίνος του στομάχου είναι αδενοκαρκίνωμα (90%).

Ιστολογικά, υπάρχουν δύο βασικά είδη αδενοκαρκινώματος στομάχου (Lauren ταξινόμηση):

Εντερικού τύπου αδενοκαρκίνωμα

Εξορμά από τον βλεννογόνο του στομάχου. Συχνά, προκύπτει από προκαρκινωματώδεις βλάβες, με παρόμοιο τρόπο, όπως και άλλοι καρκίνοι του γαστρεντερικού σωλήνα. Είναι πιο συχνός τύπος στους άντρες και στους μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς και εντοπίζεται συχνότερα στο άπω τμήμα του στομάχου. Εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Διηθητικού τύπου αδενοκαρκίνωμα

Εξορμά από τη βασική στοιβάδα του βλεννογονίου χιτώνα του στομάχου. Είναι, εξίσου, συχνός σε άνδρες και γυναίκες και εμφανίζεται σε νεότερες ηλικίες. Δεν εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και εντοπίζεται, συχνότερα, στο εγγύς τμήμα του στομάχου. Το αδενοκαρκίνωμα αυτού του τύπου έχει την τάση να διασπείρεται ταχέως στην υποβλεννογόνιο στοιβάδα, καθώς και διατοιχωματικά και γι’ αυτό συνοδεύεται από χειρότερη πρόγνωση συγκριτικά με το αδενοκαρκίνωμα στομάχου εντερικού τύπου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) έχει περαιτέρω κατηγοριοποιήσει το αδενοκαρκίνωμα του στομάχου σε πέντε κατηγορίες, ανάλογα με το βαθμό εντερικής μετάπλασης. Η ταξινόμηση περιλαμβάνει το αδενοκαρκίνωμα (εντερικού και διάχυτου τύπου), το εκ κυττάρων δίκην σφραγιστήρος, το βλεννώδες, το σωληνώδες και το θηλώδες.

  • Περίπου το 5 % των γαστρικών κακοηθειών είναι λεμφώματα (MALT λέμφωμα).
  • Ένα άλλο μικρό ποσοστό είναι καρκινοειδή.

Σταδιοποίηση καρκίνου στομάχου

Διαβάστε

Σταδιοποίηση καρκίνου στομάχου

Η αξονική τομογραφία, ένα ΡΕΤ scan, μια ενδοσκοπική εξέταση με υπερήχους, οι εξετάσεις αίματος για καρκινικούς δείκτες, όπως το καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο και το CA-19-9 βοηθούν.

Στάδιο 0. Περιορίζεται στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου. Θεραπεύεται με ενδοσκοπική εκτομή του βλεννογόνου. Διαφορετικά, γίνεται γαστρεκτομή και λεμφαδενικός καθαρισμός, χωρίς την ανάγκη για χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία.

Στάδιο Ι. Διείσδυση στη δεύτερη ή την τρίτη στιβάδα του στομάχου (Στάδιο 1Α) ή στο δεύτερο στρώμα και στους κοντινούς λεμφαδένες (Στάδιο 1Β). Το Στάδιο 1Α αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης του επίπλουν. Το Στάδιο 1Β γίνεται χημειοθεραπεία (5- φθοριοουρακίλη) και ακτινοθεραπεία.

Στάδιο II . Διείσδυση στο δεύτερο στρώμα και σε πιο μακρινούς λεμφαδένες ή στο τρίτο στρώμα και μόνο σε κοντινούς λεμφαδένες ή και στα τέσσερα στρώματα, αλλά, όχι, στους λεμφαδένες. Αντιμετωπίζεται, όπως το Στάδιο Ι και μερικές φορές με πρόσθετη συμπληρωματική χημειοθεραπεία.

Στάδιο III. Διείσδυση στο τρίτο στρώμα και σε πιο μακρινούςς λεμφαδένες ή διείσδυση στο τέταρτο στρώμα και είτε στους γύρω ιστούς ή στους κοντινούς, είτε σε πιο μακρινές λεμφαδένες. Αντιμετωπίζεται, όπως και το Στάδιο ΙΙ.

Στάδιο IV. Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους γύρω ιστούς και στους πιο μακρινούς λεμφαδένες ή έχει κάνει μετάσταση σε άλλα όργανα. Η θεραπεία είναι δύσκολη σε αυτό το στάδιο. Κάποιες άλλες τεχνικές για να παρατείνουν τη ζωή ή να βελτιώσουν τα συμπτώματα είναι η θεραπεία με λέιζερ, η χειρουργική επέμβαση, ή/και stents για να κρατήσουν το πεπτικό σύστημα ανοικτό και η χημειοθεραπεία με φάρμακα όπως 5 – φθοριοουρακίλη, σισπλατίνη, επιρουμπικίνη, ετοποσίδη, docetaxel, οξαλιπλατίνη, καπεσιταβίνη και ιρινοτεκάνη.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 11.jpg


Θεραπεία καρκίνου στομάχου

Ο καρκίνος του στομάχου είναι δύσκολο να θεραπευθεί, εκτός εάν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Η θεραπεία για τον καρκίνο του στομάχου μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και/ή ακτινοθεραπεία. Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως η βιολογική θεραπεία είναι πιο αποτελεσματικές.

Χειρουργική

Η χειρουργική επέμβαση είναι η πιο συχνή θεραπεία. Ο χειρουργός αφαιρεί μέρος ή το σύνολο του στομάχου, καθώς και τους γύρω λεμφαδένες, με βασικό στόχο την αφαίρεση όλου του καρκίνου και με όρια φυσιολογικού ιστού. Ανάλογα με την έκταση της εισβολής και τη θέση του όγκου, η χειρουργική επέμβαση μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνει την αφαίρεση του τμήματος του εντέρου ή του παγκρέατος. Οι όγκοι στο κάτω τμήμα του στομάχου αφαιρούνται με Billroth Ι ή II.

Η ενδοσκοπική εκτομή του βλεννογόνου είναι μια θεραπεία για τον πρώιμο γαστρικό καρκίνο (όγκος που περιλαμβάνει μόνο τον βλεννογόνο), που γίνεται στην Ιαπωνία. Στη διαδικασία αυτή, ο όγκος, μαζί με την εσωτερική επένδυση του στομάχου (βλεννογόνος), απομακρύνεται από το τοίχωμα του στομάχου, χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρική συρμάτινη θηλειά διαμέσου του ενδοσκοπίου. Η ενδοσκοπική  υποβλεννογόνια εκτομή γίνεται κι αν η παθολογοανατομική εξέταση δείξει ατελή εκτομή ή βαθιά διείσδυση από τον όγκο, ο ασθενής θα χρειαστεί να υποβληθεί σε μια τυπική εκτομή του στομάχου.

Χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται, σήμερα, θεραπευτικά, σε λιγότερο από 40% των περιπτώσεων και σε περιπτώσεις μετάστασης.

Χημειοθεραπεία

Δυστυχώς, ο καρκίνος του στομάχου δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε αυτά τα φάρμακα.

Μερικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του καρκίνου του στομάχου: 5 -FU (φθοροουρακίλη) ή capecitabine, BCNU (καρμουστίνη), μεθυλο-CCNU (σεμουστίνη) και δοξορουβικίνη (αδριαμυκίνη), καθώς και μιτομυκίνη C, και πιο πρόσφατα σισπλατίνη και taxotere. Συχνά, γίνεται χρήση φαρμάκων σε διάφορους συνδυασμούς. Τα σχετικά οφέλη αυτών των διαφορετικών φαρμάκων, μόνα τους και σε συνδυασμό, είναι ασαφή. Η χημειοθεραπεία μπορεί να γίνει πριν από τη χειρουργική επέμβαση, για να συρρικνωθεί ο όγκος ή ως επικουρική θεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση για να καταστρέψει τα εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα. Η θεραπεία, σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία γίνεται σε επιλεγμένες περιπτώσεις. Για τους ασθενείς που υπερεκφράζουν το HER2 χορηγείται trastuzumab, σε συνδυασμό με cisplatin και καπεσιταβίνη ή 5 – φθοριοουρακίλη με βελτίωση της διάμεσης συνολικής επιβίωσης  2,5 μήνες.

Ακτινοθεραπεία

Ακτινοθεραπεία  είναι η χρήση των ακτίνων υψηλής ενέργειας, για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα και να σταματήσει την ανάπτυξή τους. Χρησιμοποιείται, σε συνδυασμό με τη χειρουργική επέμβαση και τη χημειοθεραπεία ή χρησιμοποιείται μόνο με χημειοθεραπεία για υποσταδιοποίηση και χειρουργική επέμβαση. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του πόνου ή την  συρρίκνωση του όγκου για ανακούφιση.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 12-4-1024x296.jpg

Συνδυασμένη θεραπεία

Όφελος επιβίωσης έχει φανεί με το συνδυασμό χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας σε ασθενείς με μη μεταστατικό, πλήρως εξαρεθέντα γαστρικό καρκίνο (36 μήνες έναντι 27 μήνες).


Πρόληψη καρκίνου στομάχου

Για την πρόληψη του καρκίνου του στομάχου χρειάζεται να υιοθετηθεί ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής, ο οποίος θα περιλαμβάνει:
• σωστή διατροφή με περισσότερες φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά και λιγότερες παστές και αλμυρές τροφές,
• άσκηση,
• μείωση αλκοόλ,
• αποφυγή καπνίσματος,
• αύξηση πρόσληψης τροφών που περιέχουν βιταμίνη C.

Διάφοροι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί:
-διατροφικοί παράγοντες (κατανάλωση καπνιστών τροφών, μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης C),
-η χρόνια γαστρίτιδα από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού,
-η ατροφική γαστρίτιδα,
-οι πολύποδες του στομάχου,
-η προηγούμενη αφαίρεση τμήματος του στομάχου (μερική γαστρεκτομή),
– Αποφυγή κατανάλωσης καπνιστών και συντηρημένων τροφών,
– Έλεγχος κάθε έλκους στομάχου, ατροφικής γαστρίτιδας και πολυπόδων.

Η εξάλειψη του H.pylori συντελεί σε πρόληψη του καρκίνου του στομάχου
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H.pylori) αποδεικνύεται, ότι είναι η αιτία των περισσότερων στομαχικών ελκών, ενώ έχει σχετιστεί και με τον καρκίνο του στομάχου.
Η μελέτη δείχνει μια αιτιολογική σχέση, μεταξύ λοίμωξης από H.pylori και γαστρικού καρκίνου και υποστηρίζει τη χρήση της εξάλειψης του H.pylori, για την αντιμετώπιση της εκδήλωσης γαστρικού καρκίνου.
Το μπρόκολο μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο στομάχου, επειδή καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Τα βλαστάρια του μπρόκολου είναι ιδιαίτερα πλούσια στην ουσία σουλφοραφάνη, η οποία σκοτώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Το βακτηρίδιο, αυτό, προκαλεί καρκίνο του στομάχου.
Πριν περίπου 20 χρόνια, ανακαλύφθηκε ότι η φυτοχημική ουσία σουλφοραφάνη έχει ισχυρές προστατευτικές δράσεις, εναντίον διαφόρων τύπων καρκίνου. Η ουσία, αυτή, αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού, στους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο. Ενεργοποιεί ένζυμα αποτοξίνωσης, τα οποία εξουδετερώνουν επικίνδυνες μορφές καρκινογόνων χημικών ουσιών, προτού προλάβουν να αλλοιώσουν το DNA των κυττάρων και να προκαλέσουν έτσι καρκίνο. Τα βλαστάρια (φύτρα) ηλικίας 3 ημερών του μπρόκολου περιέχουν 20 έως 50 φορές περισσότερη σουλφοραφάνη, σε σύγκριση με την ποσότητα της ευεργετικής αυτής ουσίας που περιέχεται στις ανθοκεφαλές του ώριμου μπρόκολου. Μπορούν για το λόγο αυτό να αποτελούν ένα απλό διατροφικό μέτρο για τη μείωση του κινδύνου προσβολής από διάφορες μορφές καρκίνου.
Τα επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα σχετικά με τη σουλφοραφάνη του μπρόκολου επιβεβαιώνονται από πρόσφατες έρευνες. Τώρα, για πρώτη φορά σε μια μικρή αλλά καλά σχεδιασμένη έρευνα που έγινε στην Ιαπωνία διαφαίνεται ότι το μπρόκολο στους ανθρώπους είναι σε θέση να καταπολεμά τη μόλυνση, από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που προκαλεί καρκίνο στομάχου.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη σοβαρότητα της μόλυνσης, από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, στην έναρξη της έρευνας και μετά στις 4 και στις 8 εβδομάδες. Χρησιμοποίησαν για το σκοπό, αυτό, τα συνήθη τεστ, που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση, τη διάγνωση και την αξιολόγηση της εξέλιξης της εν λόγω μόλυνσης (τεστ αναπνοής, εξετάσεις αίματος για αντισώματα και τεστ κοπράνων).
Η μείωση των μολύνσεων από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αναμένεται ότι θα μειώσει τον αριθμό νέων περιπτώσεων καρκίνου του στομάχου, λόγω του ότι είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το βακτηρίδιο είναι αιτία της νόσου.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 13-5.jpg

Η σουλφοραφάνη του μπρόκολου έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις. Τα ευρήματα των γιατρών από το Τόκιο δείχνουν, ότι θα μπορούσε να προσφέρει πολλά ως αντικαρκινικός παράγοντας, για την πρόληψη του καρκίνου του στομάχου.
Το τσάι φαίνεται, ότι συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου και του οισοφάγου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Κίνα. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι η κατανάλωση τσαγιού μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο στομάχι και τον οισοφάγο. Το τσάι περιέχει τις λεγόμενες κατεχίνες, χημικές ενώσεις, που ανήκουν στις πολυφαινόλες και έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Εμπόδια στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου βάζει η κατάχρηση αντιβιοτικών
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει, ότι πολύ αποτελεσματικά αντιβιοτικά δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν μικρόβια, όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο ενοχοποιείται για την πρόκληση έλκους και πεπτικού καρκίνου. Ο συγκεκριμένος παθογόνος μικροοργανισμός βρέθηκε πρόσφατα, να είναι κατά 20% ανθεκτικός σε παιδιά στην Ελλάδα, τα οποία ακολουθούσαν θεραπεία με το αντιβιοτικό κλαριθαμικίνη. Αυτό σημαίνει, ότι ένα στα πέντε δεν μπορούσαν να θεραπευτούν με τη συγκεκριμένη αγωγή. Ένας στους δύο ενηλίκους είναι φορέας του ελικοβακτηριδίου και μία συγκεκριμένη ομάδα φορέων, που έχουν συμπτώματα, πρέπει να διερευνηθεί για την πρόληψη καρκίνου στο πεπτικό. Συνιστάται προληπτική γαστροσκόπηση, για τους άνω των 45 ετών και όσοι είναι κάτω των 45 ετών και έχουν δυσπεψία είναι καλό να κάνουν ένα ειδικό τεστ αναπνοής, ενώ ανεξαρτήτως ηλικίας, όσοι έχουν σιδηροπενική αναιμία και άλλα συμπτώματα, όπως εμετούς, πρέπει να κάνουν μία γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση.

Να σημειωθεί ότι στην βιβλιογραφία αναφέρονται πολλά περιστατικά αυτοΐασης στον καρκίνο του στομάχου.

Απαιτούνται ριζικές αλλαγές στη θεραπεία του καρκίνου στομάχου!!!

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο στομάχου, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου στομάχου, πατώντας εδώ.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο στομάχου

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο στομάχου 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Σταδιοποίηση καρκίνου στομάχου

Καρκινοειδείς όγκοι

Η θεραπεία στον καρκίνο στομάχου

Herceptin στον καρκίνο

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας. Η ριμεγκεπάντη, σύμφωνα με τις μελέτες, βοηθάει στη μείωση του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων. Η ριμεγκεπάντη (rimegepant) προσδένεται εκλεκτικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ